Di Weekend NYHETER

Doldisen gör filmdebut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ROAS AV UNDERHÅLLNING. ”Att underhålla en publik är det vackraste jag vet”, säger manusförfattaren och regissören Edward af Sillén.

Josefine Stenersen

Succéregissören Edward af Sillén har verkat bakom svensk underhållnings kulisser i nära två decennier. I samband med den aktuella långfilmsdebuten med ”En del av mitt hjärta” berättar han om vassa armbågar, olycklig kärlek och en längtan att bli hörd:  ”Att folk ska låta mig vara med har alltid varit min huvudsakliga drivkraft.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Edward af Silléns namn leder lätt tankarna till Melodifestivalen, som han skrivit manus till och regisserat flera gånger. Men trots programmets genomslagskraft utgör det en bråkdel av hans repertoar.

Med teaterföreställningar, filmmanus och krogshower har han länge spelat en stor roll i svensk underhållning. 

Nu regisserar han sin första långfilm, den romantiska musikalkomedin ”En del av mitt hjärta” som är baserad på Tomas Ledins musik. 

”Det är så läskigt att kliva in och regissera film. Det är en så stor grej”, säger Edward af Sillén.

Han har skjutit upp långfilmsdebuten länge i väntan på rätt känsla. Den infann sig först när en producent berättade om sin dröm om att göra en stor svensk musikalfilm.

FAKTA
Edward af Sillén

Ålder: 37 år.

Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Pojkvän, föräldrar och drömmar om en Golden retriever.

Bakgrund: Uppvuxen i Bromma utanför Stockholm. Pluggat ett år teater på Stockholms elementära teaterskola. Varit teaterregissör i 15 år. Jobbat med bland annat ”Art” med Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Per Andersson, ”Så som i himmelen” och ”Trettondagsafton” på Kulturhuset Stadsteatern samt skrivit manus till filmen ”En underbar jävla jul”. Regisserat och skrivit manus till Melodifestivalen flera gånger samt kommenterat Eurovision Song Contest nio gånger.

Fritid: Besatt av att planera resor och extraknäcker som reseledare till sina vänner.

Aktuell: Regisserar den romantiska musikalkomedin ”En del av mitt hjärta” som är baserad på Tomas Ledins låtar och har premiär 25 december. Skådespelar gör bland andra Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Marie Richardsson, Johan Ulveson, Shima Niavarani, Christian Hillborg och Johan Rheborg.

VISA MER

”Den meningen var som en sexuell fantasi för mig”, säger Edward af Sillén.

Han fann tanken på att en sådan sak skulle göras utan honom skrämmande, men i den överväldigande musikallyckan rymdes fortfarande en del tvivel. 

”Musikal är fantastiskt men det måste vara ett bra manus, annars blir det bara skämskudde”, säger regissören.

Som tur var tyckte han att manuset höll. Trots kärleken till musikaler, som tändes när Edward af Sillén som tolvåring såg ”Starlight Express” i London, ser han en del utmaningar med genren.  

”Man måste få en publik att köpa att en karaktär känner någonting så starkt att den ska börja sjunga om det utan att man som publik känner ’Nej men snälla, sluta sjunga’.” 

Edward af Sillén var både nervös och rädd inför arbetet. 

”Jag förstår att en del kan tycka att det är vansinne att som första film göra en så stor film, men vad fan, livet är kort och jag har ingen hund än. Det är bara att åka.”

Som tonåring hade Edward af Sillén svårt att föreställa sig en framtid som regissör, så trots en skavande scenskräck närde han en dröm om att bli skådespelare. Han fick tidigt en roll som Suzanne Reuters och Michael Nyqvists son i en pjäs. 

”Jag mådde så otroligt dåligt på scen och jag kände hela tiden att ’det här är inte jag’”, säger han.

En filmmakares uppväxt

Utöver rollen hade han svårt att ta sig in i den svenska underhållningsbranschen. I sin målmedvetna strävan försatte han sig i många obekväma situationer. 

”Jag hittade ingen väg in, jag var desperat. Jag började med stand-up för att försöka höras. Det var fruktansvärt.”

Vad fick dig att fortsätta?

”Väntan på att någon skulle höra mig.”

Var kommer din längtan att bli hörd ifrån?

”Redan i skolan var jag alltid lite annorlunda, lite ensam. Det enda jag hade var att jag var ganska rolig.”

Det var i grundskolan när Edward af Sillén blev förälskad som hans karriär som manusförfattare inleddes. Varje kväll skrev han repliker till sig själv som han spelade upp morgonen efter när han och den stora kärleken åkte buss tillsammans.

”Jag visste att det enda sättet han skulle lyssna på mig var om jag var rolig. Åh, han var så underbar, jag var så kär i honom. Han var en superstraight, cool fotbollskille. Men jag fick dra mina skämt och han älskade det. På det sättet blev jag någon för honom, då var jag inte töntig eller gay, jag var den roliga killen.”

På gymnasiet kom Edward af Sillén ut som homosexuell. I samma veva regisserade han sin första pjäs, Jonas Gardells ”Människor i solen”, som ett slutarbete. Snart värvades han till Hamburger Börs för att skriva sketcher till föreställningen ”Rea” med Sissela Kyle och Babben Larsson.

”Från sekunden som jag fick det jobbet har jag aldrig gått upp på scenen igen. Jag mår piss av att få ljus mot mig”, säger Edward af Sillén.

Den första gången han hörde publiken skratta åt en replik som han skrivit blev han fast. Det var en beroendeframkallande känsla. 

Xavier Dolan: Filmunderbarn & kontrollfreak

”Att underhålla en publik är det vackraste jag vet. Och kanske det enda jag vet hur man gör.”

Efter 20 år av armbågande är Edward af Sillén nöjd med var han befinner sig i sitt liv. Han får arbeta med många olika typer av underhållning.

”Nu har jag lyxen att kunna välja och det är nog allt jag har drömt om. Det är en lång bit från att stå på en scen och dra skämt för att någon ska höra mig.”

Han har inga drömmar om att lyckas i USA, utan trivs bra i och älskar den svenska underhållningsbranschen.

”Att folk ska låta mig vara med har alltid varit min huvudsakliga drivkraft.”