Di Weekend NYHETER

Doldis gör succédebut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DEBUTERAR. Elisabeth Norebäcks roman handlar om en mor som förlorat sitt barn för att 20 år senare tro sig ha återfunnit sin då vuxna dotter.

Foto: Jesper Frisk

Elisabeth Norebäck skrev klart sin debutroman i smyg under mammaledigheten. Förlagen hade huggsexa om boken, som nu släpps direkt i 27 länder.
”Vi ser en potentiell bästsäljare”, säger Jonas Axelsson, förlagschef för Polaris som vann dragkampen om succédebutanten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Varje år får de svenska bokförlagen in tusentals manus från hoppfulla skribenter, men det är bara några få förunnat att komma igenom publicisternas nålsöga. Därför är det oväntat att en roman av en helt okänd debutant redan har sålts till 27 länder. Detta innan boken hunnit ut till den svenska bokhandeln.

”Jag tror att det internationella intresset beror på att många kan relatera till temat. Oavsett vilket land man är ifrån går det att känna igen sig i rädslan att mista ett barn och rädslan för att mista förståndet. Vi är alla ganska bräckliga varelser”, säger författaren Elisabeth Norebäck.

Enligt agenturen Grand Agency, som representerar Elisabeth Norebäck, ska flera av de utländska stora förlagen ge ut boken, bland annat Heyne i Tyskland, GP Putnam’s Sons i USA och Aschehoug i Norge. Att USA hoppade på tåget i ett mycket tidigt skede är inte helt vanligt och visar att boken har en stor internationell potential, hävdar Lena Stjernström som är agent och Grand Agencys vd.

”Jag kan inte säga en siffra för vad förskotten landade på, men 27 länder innebär självklart stora pengar. Vi har också bud från flera bolag som är intresserade av filmrättigheterna, både svenska och internationella”, säger hon.

”Säg att du är min” är en psykologisk spänningsroman om hur en mor förlorar sitt spädbarn för att 20 år senare tro sig ha återfunnit sin vuxna dotter. Idén till berättelsen kom till Elisabeth Norebäck en vårdag 2015. Hon var då nyexaminerad civilingenjör och mammaledig.

FAKTA
Elisabeth Norebäck

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Debuterar med domestic noir-thrillern ”Säg att du är min”.

VISA MER
FAKTA
Romandebutanter att hålla ögonen på i höst
  • David Nyman ”Nerverna”. En arbetarklassskildring om hur psykisk sjukdom kan slita sönder en familj.
  • Pascal Engman ”Patrioterna”. En thriller med mord, narkotika och vapen.
  • Agnes Lidbeck ”Finna sig”. Om att fastna i och undersöka omdebatterade kvinnoroller.
  • Isabelle Ståhl ”Just nu är jag här”. Om livet och kärleken i det digitala samhället.

Källa: Johan Kollén, Seminarium Redaktör på bokmässan

VISA MER

”Jag satt i Kronobergsparken och blundade mot solen. När jag tittade upp hade barnvagnen rullat i väg någon meter. Jag tänkte; om han skulle försvinna i dag och jag skulle träffa honom 20 år senare, hade jag då känt igen den här lilla människan? Jag är egentligen inte så nojig som person, men det var en hemsk tanke som fastnade”, säger Elisabeth Norebäck.

Bakom utgivningen står den uppmärksammade uppstickaren Polaris som är en del av det danska bokförlaget Politiken. Den svenska utlöparen har varit i gång i mindre än ett år men har redan rekryterat tunga namn från förlagsbranschen. Däribland förlagschefen Jonas Axelsson, som tidigare har varit litterär chef för Albert Bonniers förlag och som är delägare och tidigare vd för litteraturagenturen Partners in Stories.

Jonas Axelsson har ett rykte av att ha näsa för bästsäljare och har tidigare skrivit kontrakt med bland annat paret Coelho Ahndoril, som står bakom pseudonymen Lars Kepler, och deckarförfattaren Stefan Arnhem. Polaris har tidigare i år gett ut sin första titel och kommer i samband med bokmässan i Göteborg att lansera ytterligare sex, däribland ”Säg att du är min”.

”Om vi inte får in nya röster och ny näring sågar vi av kvisten vi sitter på. När det gäller Elisabeth ser vi en rå talang som med sin inlevelseförmåga och psykologiska blick har skrivit en rafflande spänningsroman. Det finns just nu ett världsomfattande intresse för genren domestic noir och vi tror att Elisabeth Norebäck snabbt kommer att etablera sig som ett namn”, säger Jonas Axelsson.

Domestic noir är en växande trend inom thrillerlitteraturen som behandlar mörkret inom hemmets väggar. Titlar inom genren som ”Gone Girl” och ”Kvinnan på tåget” har sålts i miljontals exemplar världen över och även filmatiserats. Det finns med andra ord en fascination för historier om tragiska familjeöden, detta gäller inte minst Elisabeth Norebäcks roman. När hennes manus var färdigskrivet fanns intresse från flera förlag och det hela resulterade i en budgivning. Polaris, som erbjöd högst förskott, blev vinnare. Men fram tills dess att kontraktet var signerat höll Elisabeth Norebäck sitt skrivande hemligt för vänner och bekanta.

”Jag ville slippa invändningar mot att jag jobbade extra som vårdbiträde för att hinna skriva, i stället för att söka en välbetald heltidstjänst som ingenjör. Sen har jag självklart haft mina egna tvivel. Jag kan grunna över om min text är tillräckligt äkta och ärlig”, säger Elisabeth Norebäck och fortsätter:

”Och det tar på krafterna att jobba extra, skriva en bok och ha två barn. Men jag kände att det var nu eller aldrig.”

Än finns det ingen vila i sikte för Elisabeth Norebäck. Först bär det av till bokmässan, därefter står internationell lansering och även en ny bok på tur, som förhoppningsvis är redo att ges ut om ett år.

”Jag har kontrakt med Polaris för min andra bok och den är inom samma genre, men mer än så säger jag inte. Nu är jag både förväntansfull och nervös inför att möta de riktiga läsarna.”