Di Weekend NYHETER

Dockor intar scenen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ VÄG TILL TEATERSCENEN. ”Allram Eest”, ”Kjell”, Petter Lennstrand, ”Birgitta”, Björn Carlberg, ”Renata” och ”Margareta”.

Joey Abrait

Skaparna bakom ”Allram Eest” och ”Operation Klotty” kliver upp på teaterscenen. I en ny föreställning syns klassiska favoriter tillsammans med helt nya karaktärer. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tillsammans är Petter Lennstrand och Björn Carlberg Sveriges mest erfarna dockspelare för tv. Nu tar duon med sig blandade favoriter från karriären upp på Scalateaterns scen. 

”Det känns lite nervöst att möta publiken och få reaktioner. Jag har aldrig gjort det tidigare”, säger Björn Carlberg.

Nytt med teaterföreställningen är att duon själva kommer synas. Tidigare har allt ljus fallit på dockorna och vännerna har varit gömda under bord eller bakom skynken. 

”Det som jag är mest nervös över är att det inte finns någon återvändo. Jag skulle aldrig ha ställt mig på en scen om det inte vore för Björn”, säger Peter Lennerstrand. 

Björn Carlberg och Petter Lennstrand lärde känna varandra på 1990-talet och har jobbat ihop på olika produktioner sedan 2004.

FAKTA
Petter Lennstrand

Ålder: 49 år.

Gör: Regissör och dockpelare.

Bor: Stockholm.

Fritid: Pysslar med sitt fritidshus i Dalarna.

VISA MER
FAKTA
Björn Carlberg

Ålder: 41 år.

Gör: Regissör och dockspelare.

Bor: Stockholm

Fritid: Plockar svamp och spelar pingis.

VISA MER
FAKTA
Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner

Speltid 90 minuter.

Rekommenderad från 12 år.

Premiär 7 november på Scalateatern i Stockholm.

VISA MER

I år startade de ”Scandinavian Puppets” tillsammans och föreställningen ”Dockhumor på Scala med Klotty, Kjell & Allram med vänner” är deras första projekt. 

”Det här är första gången vi jobbar ihop med något ända från början”, säger Björn Carlberg.

Hans senaste skapelse är den hyllade tv-serien ”Operation Klotty” som hade premiär på SVT 2019. Han skrev seriens manus och spelade nästan alla karaktärer, utom dem som Petter Lennstrand porträtterade. Björn Carlberg ligger, tillsammans med Daniel Eskils, även bakom serien ”Kjell” som sänts på ZTV, SVT och TV4.

Petter Lennstrands mest kända docka är förmodligen figuren ”Allram Eest” som hade en egen talkshow på SVT, var med i Julkalendern och dök upp i Melodifestivalen. Petter Lennstrand har dessutom skapat och producerat barnprogrammet ”Höjdarna” där Björn Carlberg spelade den ängslige favoriten ”Lipton”.

Kompanjonerna har valt ut klassiska dockor som de tror att folk vill se, personliga favoriter och helt nya karaktärer till framträdandet. Med olika röster och vokabulär för varje docka förvandlas döda tygstycken till levande personligheter. 

”Allram Eest”, ”Kjell”, ”Birgitta”, ”Ulf” och ”Renata” är några av de klassiker som kommer synas. 

»Tack för berättelserna och det skrivna ordet«

”Birgitta”, en hästtokig storrökare från Rotebro tillika ”Kjells” mamma, ligger Björn Carlberg varmt om hjärtat.

”’Birgitta’ är väldigt rolig att spela. Hon gör alla sina svagheter till styrkor och är glad i sina laster”, säger han.

Resejournalisten ”Hans Skägga” och ståuppkomikern ”Gergei Basso” är däremot helt nyskapade karaktärer. 

Många av sketcherna är baserade på gamla improvisationer. Duon filmade sina repetitioner med mobiltelefon och skrev upp de improviserade repliker som blev bra i manus. 

Totalt ska duon spela ett tjugotal dockpersonligheter. Föreställningen är en avancerad ekvation av byten och synkronisering. Björn Carlberg berättar om en oväntad utmaning. 

”Fysiken. Man får ont i armen av att hålla upp dockor så länge”, säger han.

En grå docka med morgonrock och glasögon går under namnet ”Ulf Af Utterman”. Han är näringslivseliten personifierad. Björn Carlberg har tagit inspiration av sin mammas bankkolleger i skapandet av den stereotype Östermalmsherren.

”Rika människor har ett speciellt sätt att prata”, säger han. 

De dansar med Kafka

”Allram Eest” har skägg och guldtänder. Han har enligt utsago tillbringat de senaste åren i Las Vegas med Celine Dion och Elton John.

”En del av poängen med dockteater är att det går att överdriva. Det blir en frizon där inga stereotyper är för grova”, säger Petter Lennstrand.

Björn Carlberg och Petter Lennstrand hoppas locka en bred publik med sitt välrepeterade uppträdande.

En handfull föreställningar är redan utsålda och duon har nyligen släppt biljetter till ytterligare datum i december och januari. 

”När det blir samspel och vi verkligen är i form och allt funkar är det som när musiker spelar fantastiskt bra ihop”, säger Petter Lennstrand.