Di Weekend NYHETER

Djurgården blir konstpark

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRILUFTSKONST. ”Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger Eva Hild. Skulpturen ”Among” är en av sex som ställs ut på Djurgården i Stockholm.

Foto: Jesper Frisk

Galleri Andersson/Sandström har lyckats få till stånd ett treårigt avtal med kungen.
I sommar ställer skulptören Eva Hild ut på Djurgården och nästa år tar den spanske konstnären Jaume Plensa vid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Prins Daniel, som är konstintresserad, har varit pådrivande för ytterligare konstutställningar på Djurgården i Stockholm, efter den uppskattade Tony Cragg-utställningen förra sommaren. Under senhösten gav till slut kungen, som har dispositionsrätt över Djurgården, klartecken till ett fortsatt samarbete med Galleri Andersson/Sandström.

Eva Hild, som är knuten till galleriet, besökte parkområdet en gråmulen novemberdag och blev övertygad om att det var bra att ställa ut på. Hon fick skynda på färdigställandet av några skulpturer i aluminium som hon arbetade med.

”Mina metallverk har en produktionstid på flera år, från originalmodell till fullskalemodell. De ska sedan gjutas och i det här fallet ytbehandlas. Vi fick ihop de här sex verken”, säger hon när Di träffar henne.

Den grå novemberdagen är utbytt till ljus försommardag. Solen skiner, träden blommar och på avstånd hörs får som betar. Konstverket ”Among” (mitt ibland) monteras på en betongsockel på backen nedanför Tekniska museet. Eva Hild, iförd en orange skyddsväst, påpekar att det böljande vita verket med de stora och små hålen måste vändas.

”Verket kan ses som en sambandscentral, att vara mitt ibland”, säger hon och blickar mot transporten med de återstående fem skulpturerna som ska placeras längs Djurgårdsbrunnskanalen.

”Jag arbetar utifrån en egen inre känsla. Jag jobbar med de tunna väggarna. Egentligen arbetar jag mer med luftvolymerna än själva massan. Det handlar om att formulera det som är mellan det yttre och det inre”, säger hon.

Eva Hild har under senare år blivit allt dyrare på auktionshusen. Verk har klubbats för upp till 320 000 kronor på andrahandsmarknaden under 2016. Att nu ställa ut i en av Stockholms mest besökta parker, innebär att hon blir känd för en bredare publik.

”Det är fantastiskt att verken får komma ut i en miljö där de möter människor och natur. Jag hoppas att skulpturerna med sina hålrum ska väcka en del upptäckarglädje”, säger hon.

Och att prins Daniel på måndag inviger utställningen är inte heller fel, enligt konstnären.

”Allt som sprider konsten och kulturen är bra. Det är roligt att prins Daniel engagerar sig. Det skänker lite glamour och intresse”, säger hon.

Galleriet Andersson/Sandström har än så länge ett treårigt avtal med kungen.

Sommaren 2018 kommer förbipasserande upptäcka nya platsanpassade verk av spanske Jaume Plensa. Och året därpå blir det amerikanska Alyson Shotz tur att inta Djurgården.

”Alyson Shotz kommer att gå in i naturen och drapera saker i träden”, säger galleristen Stefan Andersson.

Stefan Andersson och Sara Sandström Nilsson som har hjälpt affärsmannen Krister Olsson att bygga upp Umeås kända skulpturpark hoppas innerst inne på en permanent skulpturpark även på Djurgården.

”Det här är början på något, vi vet inte vart det tar vägen. Hela Djurgården skulle kunna vara en skulpturpark”, säger Stefan Andersson.