Di Weekend NYHETER

Direktören som vill lyfta poesin

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BLICKAR FRAMÅT. Poesin får större utrymme och feelgood egen scen. Det är några av nyheterna på årets Bokmässa. Vi tror att det finns en kraft i poesin och vill göra den mer tillgänglig” säger vd:n Frida Edman.

Jack Mikrut

När Bokmässan öppnar på torsdag har den äntligen skakat av sig oket av de turbulenta åren 2016 och 2017. ”Först nu har jag kunnat tänka mer framåt och långsiktigt”, säger vd Frida Edman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en oundviklig fråga och Bokmässans vd sedan knappt två år drar också ett djupt andetag innan hon svarar på den. Det märks att det har tränats på just denna fråga.

Har Nya Tider ansökt om att ställa ut på årets mässa?

”Egentligen kommenterar vi inte sådana saker, men i just den här frågan väljer vi att göra det. I juni inkom en ansökan från Alternamedia (förlaget bakom Nya Tider) om att ställa ut, men den sade vi nej till.”

Hur motiverade ni beslutet?

”2016 och 2017 var vi i en situation som vi inte kunde ta oss ur, där den här frågan stod i vägen för litteratur, läsning och möten. Vår hållning i dag är att vi helt enkelt säger nej till utställare som gör att vi riskerar att hamna i samma sits igen.”

Sällan har det blåst så mycket kring Bokmässan som när den högerextrema tidskriften Nya Tider och Alternamedia tilläts ställa ut på mässan 2016, som det året hade temat yttrandefrihet. Efter protester drogs tillståndet tillbaka, men lite senare ändrade sig Bokmässans ledning igen och Nya Tider fick delta.

Möjligen blev det ännu värre 2017. Även det året tilläts Nya Tider vara med, samtidigt som nazistorganisationen Nationella motståndsrörelsen fick tillstånd att demonstrera i Göteborg medan mässan pågick. 200 författare och andra kulturpersonligheter valde att bojkotta Bokmässan, många av dem deltog i stället i direkt konkurrerande alternativa arrangemang. Dåvarande vd Maria Källsson valde att lämna sin tjänst när Bokmässan var över.

FAKTA
Di Weekend på Bokmässan

Bokmässan pågår 26–29 september i Göteborg.

Förra året lockade Bokmässan över 85000 besökare och drygt 800 utställare.

Di Weekend medverkar även i år med en monter där delar av redaktionen intervjuar bland annat Karin Smirnoff, brittiska Caitlin Moran och Niklas Natt och Dag.

VISA MER
FAKTA
Frida Edman

Gör: Affärsområdeschef Kultur & Media, Svenska Mässan Gothia Towers. Informellt betyder det vd för Bokmässan.

Ålder: 37 år.

Bakgrund: Gymnasielärare, konsult inom digitalisering av offentlig sektor och marknadschef inom ett utbildningsbolag.

Läser: Inbundet: ”K” av Katarina Frostensson, E-bok: ”Allt jag inte kan säga” av Emilie Pine. Ljudbok: ”Arv & miljö” av Vigdis Hjorth.

VISA MER

Turbulensen präglade dock även förra årets mässa, trots att mycket såg annorlunda ut då: Nya Tider fick inte delta, inget direkt konkurrerande arrangemang hölls, och Bokmässan hade fått en ny vd i Frida Edman. Först i år verkar alla genuint ha gått vidare, inklusive Frida Edman, som nu gör sin andra mässa som vd.

”Förra året var det fullt fokus på att återupprätta Bokmässan och återfå den här varma känslan. Först nu kan jag tänka mer framåt och långsiktigt”, säger hon.

Det här läser börsens chefer

Årets mässa är den hittills mest internationella. Hela 120 utländska författare deltar på olika sätt. En annan förändring är att poesi är mer integrerat med övriga mässan. 25 av seminarierna inleds med poesiläsning.

”Tidigare har poesi hållit till i ett ganska mörkt och murrigt rum. Förra året flyttade den ett ljusare rum, och i år vill vi lyfta den ännu mer. Vi tror att det finns en kraft i poesin och vill göra den mer tillgänglig”, säger Frida Edman.

Andra förändringar är att fler av samtalen på programmet är 45 snarare än 20 minuter, för att ge utrymme för mer fördjupning. Och en ny scen har tillkommit: Feelgoodscenen.

”Nu får äntligen feelgoodläsarna en egen hemvist på mässan. De är många och en rolig sak är att även ”gubblitt” börjar dyka upp som begrepp inom feelgoodlitteraturen. Ett exempel är Mikael Bergstrand som med boken ”Ingemar Modigs uppvaknande” har lyft in psykisk ohälsa och ett manligt perspektiv i feelgoodgenren.”

Förläggarna som utmanar i litteratur-Sverige Vad vill du själv inte missa under mässan?

”Markus Zusaks ”Boktjuven” är en bok som har betytt mycket för mig, så honom vill jag inte missa. Sen är jag jätteintresserad av jämställdhet, så samtalet mellan Suzanne Brögger och Liv Strömqvist om kärlek och galenskap ska bli spännande att höra. Årets tema Sydkorea är också speciellt för mig eftersom min son är född där.”

Vad gör du själv under mässdagarna?

”På onsdag välkomnar jag internationella gäster, på torsdag inviger jag årets mässa tillsammans med kulturministern och Sydkoreas vice kulturminister. I övrigt är det mycket möten om framtida temasatsningar. Vi passar på när många ambassadörer och internationella förläggare är på plats, och självklart hela den svenska förlagsbranschen.”