Hoppa till innehållet

Diplomaten blir programledare

Toppdiplomaten Jan Eliasson är tillbaka i Sverige med en egen tv-serie och som ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri.

Dessutom startar han en konsultverksamhet tillsammans med sina tre barn, Eliasson Group.

I TV-RUTAN. Jan Eliasson är aktuell med tv-programmet ”Toppmötet” där han intervjuar bland annat Kofi Annan och Henry Kissinger.
I TV-RUTAN. Jan Eliasson är aktuell med tv-programmet ”Toppmötet” där han intervjuar bland annat Kofi Annan och Henry Kissinger.Foto: Jesper Frisk

Efter fyra år som vice generalsekreterare i FN har Jan Eliasson återvänt till Sverige, men det är inget stilla pensionärsliv han har inrättat på hemmaplan.

På torsdagen startar tv-serien ”Toppmötet” i SVT, som han har arbetat med det senaste halvåret. Det är en ny version av den serie som Fredrik Reinfeldt ledde för knappt ett år sedan.

I sina program har Jan Eliasson valt att samtala med USA:s första kvinnliga utrikesminister Madeleine Albright, FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan, Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland och Henry Kissinger, som var USA:s utrikesminister under Vietnamkriget.

”I nästan alla samtal återkommer flyktingfrågan och migrationen. Tre av mina gäster flydde själva Hitler under andra världskriget”, säger Jan Eliasson.

Madeleine Albright, som föddes i Prag i det dåvarande Tjeckoslovakien, flydde först nazismen under kriget och sedan kommunismen när hennes pappa kände sig hotad av den nya regimen. Henry Kissinger föddes i tyska Bayern och flydde nazisternas judeförföljelser för att komma till USA som 15-åring.

”Även Gro Harlem Brundtland tvingades lämna Norge. Eftersom hennes föräldrar var aktiva i den norska motståndsrörelsen placerade de henne på ett barnhem i Sverige under två år när hon var mycket liten.”

Kofi Annan var under 2012 FN:s speciella sändebud i Syrien, vilket han förstås talar om i ”Toppmötet”.

”Kofi Annan uttrycker tydligt sin besvikelse över att FN:s säkerhetsråd inte gav honom ett starkare mandat. Där missade säkerhetsrådet ett viktigt tillfälle att ingripa. Det bränner verkligen till när han talar om det”, säger Jan Eliasson.

Henry Kissinger fick Nobels fredspris 1973 för att han förhandlade fram eldupphör i Vietnamkriget. Han fick priset tillsammans med Nordvietnams Le Duc Tho, som dock vägrade ta emot det. Valet av Kissinger var kontroversiellt, eftersom USA samtidigt bombade Kambodja.

”Intressant är att höra är hur varmt Kissinger talar om Olof Palme i programmet. De stod verkligen långt ifrån varandra när det gällde Vietnamkriget, men sedan djupnade deras relation och de samarbetade i andra frågor.”

En återkommande fråga i samtalen är också oron över kärnvapenhotet, inte minst från Nordkorea, enligt Jan Eliasson.

”Det finns risk för missförstånd och allvarliga incidenter. Sedan tre, fyra veckor tillbaka patrullerar amerikanskt spaningsflyg längs den nordkoreanska gränsen. Jag efterlyser mer diplomati. Men vi ska inte dölja att grundproblemet är att Nordkorea har brutit mot icke-spridningsavtalet.”

Nedrustning är en av de huvudfrågor som forskningsinstitutet Stockholm International Peace Research Institute, Sipri, arbetar med. Jan Eliasson är dess ordförande sedan den 1 juni.

”Ytterligare två saker är särskilt viktiga på dagordningen. Vi måste vidga säkerhetsbegreppet och koppla det till hållbarhet, fattigdomsbekämpning, klimatfrågan och mänskliga rättigheter. Det andra är att vi ännu mer ska främja dialog mellan parter som inte talar med varandra. Där har vi tidigare hjälpt till med kontakterna när USA och Iran har förhandlat om kärnenergiavtalet”, säger han.

Enligt Jan Eliasson är Sipri, som främst finansieras via anslag från Sveriges riksdag och regering, mer känt utomlands än här.

”Vi ska göra mer för att sätta Sipri på kartan, bland annat genom att söka mer kontakt med näringslivet, civilsamhället och universitetsvärlden.”

Jan Eliasson har också registrerat varumärket Eliasson Group tillsammans med sina tre barn Anna, Emilie och Johan. Gruppen har kontor hos stiftelsen Norrsken i Stockholm samt representanter i New York och Washington DC, där Anna bor.

Gruppen har genomfört sitt första uppdrag.

”I maj hjälpte vi Isabella Lövin att få ut information om ett av FN:s globala hållbarhetsmål, målet om haven och de marina resurserna. Vi var med och ordnade ett seminarium i Stockholm, dit runt hundra personer kom.”

Eliasson Group arbetar även med demokrati-, flykting- och integrationsfrågor.

”Tillsammans har vi mycket kompetens att erbjuda. Anna har till exempel jobbat på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council, Emilie har varit presschef på Exportrådet och rese- och turistnäringen i Sverige och Johan har jobbat i finanssektorn och som konsult med inriktning på miljö och migration.”

Sammanlagt har Jan Eliasson bott 23 år utomlands. Under sju av dem har han varit utan sin familj.

”Jag har varit ifrån mina barn mycket, och en gång kände ett av mina barnbarn knappt igen mig när jag kom hem. Därför tycker jag att det är så roligt att få arbeta med mina barn nu.”

Hämtar du på dagis?

”Ja, ibland gör jag det. Jag älskar barn och är bra på att leka med dem. Men det är jobbigt när de måste gå på toaletten just när man har fått på dem vinteroverallen.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera