Di Weekend NYHETER

Det ofrivilliga muséet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KULTURPROFIL. ”Jag vill ha en blandning av skulptur, måleri, foto och videokonst. Så det blir olika världar man kliver in i”, säger Stella Broos, som driver det något udda konstcentret Alma Löv Museum of Unexp. Art i Sunne.

Amanda Lindgren

Varje år kommer 10 000 besökare för att uppleva Alma Löv i den värmländska skogen – en plats som är svår att sätta ord på. ”Man måste komma hit och uppleva det”, säger Stella Broos om sin verksamhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Knappt två mil från Sunne i Värmland finns en lada, en äng och något som är svårt att beskriva. Är det ett museum, ett kulturcentrum eller ett kafé i en udda miljö?

Stella Broos som driver Alma Löv Museum of Unexp. Art har själv svårt att sätta ord på det som möter besökaren. Till slut formulerar hon sig så här:

”Jag ser Alma Löv som ett allkonstverk, det är inte bara konst, det är natur, teknik, djur, människor, musik och poesi”, säger Stella Broos.

Hennes pappa, konstnären Marc Broos, startade konstgården i slutet av 1990-talet som en hyllning till en anonym åländsk arbetarkvinna med samma namn som inte kunde få en gata uppkallad efter sig då hon var född utanför Åland.

”Det var aldrig meningen att vi skulle starta ett museum, men så blev det”, säger Marc Broos.

Tanken var att det skulle vara tillfälligt projekt men gensvaret blev stort och Marc Broos kom att driva Alma Löv själv fram till 2010 då han stängde igen. När Stella Broos efter några år kom tillbaka till uppväxtorten Sunne efter att länge ha bott i Nederländerna blåste hon nytt liv i projektet.

”Jag har jobbat hårt, men Stella har några extraväxlar så nu har det blivit något jag inte kunde föreställa mig”, säger Marc Broos beundrande om sin dotters arbetsinsats.

”För mig är det ett sätt att få hit det jag saknar på landsbygden, det är en förutsättning för att kunna bo här. Mycket av det jag gör är drivet av lust och ett egenintresse, annars skulle det aldrig gå att lägga ned så mycket tid och energi som jag gör”, säger Stella Broos som är uppvuxen i det gamla skolhuset bredvid Alma Löv.

Där bor och verkar föräldrarna Karin och Marc fortfarande. Mamma Karin Broos är välkänd konstnär, mest känd för sina fotorealistiska målningar från hemtrakten i Värmland, och ofta med de tre döttrarna som modeller.

Alma Lövs besökare kan röra sig ute på ängen och utforska konstpaviljongerna eller sätta sig i fiket i den osannolika miljön i ladan. Där inne arrangeras också konserter och samtalskvällar, och utöver mycket annat en årlig Fassbinderfestval.

Himmelska hålrum

Årets utställning samlar 13 samtida konstnärer som fått varsin sal i huvudbyggnaden eller en paviljong ute på ängen för att visa sina verk. I utställningen som har namnet ”Within Realities” blandar konstnärerna fotografi, film, skulptur, målningar och installationer. Verken samsas med Alma Lövs permanenta samling.

Stella Broos är kurator och har valt ut konstnärerna.

”Dels tänker jag utifrån platsen och rummen, vissa rum är ju svåra att ställa ut i. Jag vill ha en blandning av skulptur, måleri, foto och videokonst. Så det blir olika världar man kliver in i”, säger Stella Broos.

Hon bjuder in etablerade konstnärer till sitt kulturcentrum, även om de inte alltid är ett namn i konstlivet.

”Det är inte säkert att det blir bättre bara för att man har världskända konstnärer”, säger hon.

Hennes vilja att skapa spännande möten märks också i artistbokningarna. När Di är på besök har hon samman- fört Martin Hederos, Annika ”Säkert” Norlin och folkmusikern Anna Möller. De tre har aldrig spelat tillsammans och det blir det en unik och intim spelning inför 140 personer i den gamla ladan.

Det är också en blandad publik som hittar fram till konstgården. Hit kommer de som kan allt om konst, men också de som aldrig varit på en konstutställning.

Fyra x Frank i Falsterbo

”Det blir väldigt spännande möten”, berättar Karin Broos.

Varje år kommer omkring 10 000 besökare till Alma Löv, ”väldigt trevliga” besökare enligt familjen Broos. Så enormt mycket större ska inte Alma Löv bli, planen har aldrig varit att bli ett stort besöksmål.

”Det är fint att man kan gå runt i lugn och ro och slippa trängas med andra besökare”, säger Stella Broos.