Di Weekend NYHETER

»Det finns med säkerhet tusentals misslyckade brott«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mattias Bergman (till höger) och Andreas Utterström.

Morgan Norman

Sju frågor till Mattias Bergman, som tillsammans med kollegan Andreas Utterström driver en av Sveriges populäraste poddar, Misslyckade Brott, och nu släpper boken med samma namn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur har det gått att göra en bok av podden?

”Vår podd bygger inte på att vi sitter och pratar, så som många andra svenska poddar gör, utan på berättelser. Det betyder att våra manus är ganska litterära från början. Jag vet inte om det har någon litterär kvalitet, men de är skrivna. Så när förlaget frågade om vi kunde samla några av fallen i en bok var det lätt att göra avsnitten läsbara.”

Så arbetet med boken har gått smidigt med andra ord?

”Ja, det har det. Men det har ju också varit ett evigt faktakollande eftersom det handlar om riktiga människor som har begått riktiga brott med riktiga brottsoffer. Så vi behöver vara försiktiga med hur vi beskriver dem på olika sätt.”

Hur gör ni er research?

”Vi följer medierna noggrant och så får vi ofta fantastiska tips från våra lyssnare – det är inte ovanligt att de mejlar in skärmdumpar från olika lokaltidningar. Sedan har Andreas varit kriminalreporter i tio år. Han har en källare som är av Indiana Jones-karaktär; fylld av gamla papper och arkiv. Det har gjort vår research enklare. Men annars många timmars bläddring i riksarkiv, stadsarkiv och tingsrätternas arkiv, tro mig!”

Hur uppstod podden?

”Inom poddgenren är just brottspoddarna stora. Vi ville göra något eget, så då kom vi på att vi skulle beskriva brott som de verkligen oftast är. Misslyckade. Tack och lov är det ganska få som är som Arbogamordet eller ubåtsfallet. Så vi tyckte att det fanns ett värde i att beskriva hur vanliga brott oftast ser ut.”

Vad är det som gör att så många lyssnar på er?

”Jag tror att det beror på vårt lätta tonfall som en del tycker är underhållande. Och att det handlar om ganska vanliga människor som begår brott. Kanske att det till och med finns en viss identifikation hos lyssnarna.”

Hur kommer det sig att så många brottslingar misslyckas?

”Det handlar ofta om omständigheter. Ganska många fall som vi har beskrivit är kopplade till sådant som påverkar människors privatekonomi och gör dem desperata. Sedan finns det också vissa typer av brott som är väldigt svåra att lyckas med. Till exempel kidnappning. Det är dömt att misslyckas.”

Hur många misslyckade brott finns det?

”Med all säkerhet, tusentals. Men så många kommer vi inte kunna befatta oss med. Vi är inne på tredje säsongen nu och kommer även släppa tio nya avsnitt under hösten. Efter det har vi beskrivit 40 svenska fall.”