Di Weekend NYHETER

»Det är riktiga drömobjekt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KONSTSPECIALIST. Lena Rydén på Bukowskis.

Foto: Bukowskis

Sex frågor till Lena Rydén, specialist på modern konst på Bukowskis, som fått in fyra verk av internationellt erkända konstnärer till auktionen för modern konst och design, som visas från och med torsdag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad var din reaktion när du först såg dem?
”Som auktionist går pulsen alltid upp när man får in den här typen av verk. Det är riktiga drömobjekt, och det är roligt att se att den här typen av objekt, till exempel målningen av Dalí som är en av våra största internationella konstnärer, finns hos privatpersoner i Sverige. Det har vi en lång tradition av duktiga gallerister och engagerade mecenater och samlare med djupt intresse för konst att tacka för.”

Vad gör verken speciella?
”Att verken är ocirkulerade, alltså inte har varit ute på auktionsmarknaden tidigare, är unikt. De har också tydlig proveniens, flera av verken är köpta hos gallerister när de visats under 1960- och 1970-talen och har sedan varit i familjens ägo fram till nu. Flera av verken finns också med i konstlitteraturen och har varit med på viktiga utställningar på erkända gallerier som Malborugh fine art i London, vilket ger dem ytterligare en dimension.”

Säljer konst med obehag

Varför dyker verken upp nu?
”Verken har funnits i samlarnas ägo under lång tid, men nu finns det olika naturliga anledningar till att de lämnats in. Det kan handla om ett generationsskifte där någon har ärvt verket eller att man anser att det är ett bra läge att sälja.”

Vilka är de tänkbara köparna för sådana här verk?
”Både internationella och svenska köpare kan vara intresserade, det vet vi för att vi redan har fått in en hel del förfrågningar. De kan hamna hos en samlare men också hos någon konstinstitution eftersom de håller museiklass och nystartade museer kan se en chans att få tag på så här fina objekt via auktionen, när det finns få liknande verk på marknaden.”

Samling runt konsten

Vad kan de tänkas gå för?
”Vi vet att internationell konst brukar gå bra i Sverige så jag tror och hoppas att de går för en bit över utropspriset.”

Det pratas i bland om en konstbubbla – hur ser du att trenderna i auktionsvärlden blåser just nu?
”Precis som bostadsbubblan många pratar om så är det ingenting vi hittills har märkt av. I New York har auktionsmarknaden backat något, men globalt går den framåt och som jag bedömer det är läget stabilt. Ser man till vad som säljs är modern konst det hetaste på marknaden just nu, där verk av etablerade konstnärer generellt klubbas till höga priser.”