Hoppa till innehållet

»Det är 90 procent män som skriver Wikipedia-artiklar«

Sex frågor till Linnéa Karlberg Lundin, digital samordnare på Livrustkammaren, som i dag anordnar en Wikipediaskrivarstuga för att skriva in fler kvinnor i historien.

Linnéa Karlberg Lundin.
Linnéa Karlberg Lundin.

Vad är Art + Feminism?
”Det är en skrivarstuga på Livrustkammaren, som ska förbättra representationen bland skribenterna på Wikipedia och skriva in fler kvinnor i historien. Det finns fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor på Wikipedia. Sedan 2014 har det hållits ungefär 300 skrivarstugor globalt. Förra året skapades över 2 000 nya artiklar, och många fler redigerades och rättades.”

Hur många män respektive kvinnor är det som skriver på Wikipedia?
”Wikimedia Foundation har kommit fram till att det är ungefär 90 procent män som redigerar Wikipedia-artiklar. Eftersom det är en stor majoritet män, blir det också en snedfördelning av ämnen. Grejen med Wikipedia är att det är ett uppslagsverk som alla kan bidra till. Det är en demokratisk och bra idé. Om alla hjälper till blir det också information som berör alla.”

Vad har det för betydelse att kända kvinnor inte finns med på Wikipedia?
”Det har stor betydelse för historieskrivningen. Samma sak gäller historieböckerna, där en stor majoritet är män. Allt börjar med våra skolungdomar. Om de googlar på någon intressant kvinna som inte står med är det klart att det får konsekvenser.”

Skriver du själv på Wikipedia?
”Absolut, det ingår i våra arbetsuppgifter på museerna. Om vi ska ha en utställning räknar vi med att folk googlar på det temat. Några av de första träffarna brukar vara Wikipedia, därför är det viktigt att det är bra information där.”

Hur pass pålitligt är egentligen det som står på Wikipedia, med tanke på att vem som helst kan gå in och redigera?
”Meningen är att man källhänvisar i sin artikel, annars tas den bort från sidan. Det är ju också ett community med folk som ser till att felaktiga saker korrigeras. Så det är absolut en trovärdig källa. Tittar man på källorna i Wikipedia-artikeln kan man gå vidare till grundkällan.”

Till sist – vilken Wikpedia-artikel vill du tipsa om på internationella kvinnodagen?
”Det är jättesvårt att plocka ut en av alla tusentals artiklar, men det finns en del artiklar om historiska kvinnor som blivit utsedda till ”Utmärkt artikel” på Wikipedia. Författaren Anna Maria Rückerschöld är intressant. Hon var inflytelserik inom det kulinariska fältet i Sverige, ungefär samtidigt som Cajsa Warg.”

Innehåll från EKNAnnons

Blekingebryggeri ska erövra Asien – med trippel hjälp från exportfrämjare

Även små svenska företag har stora möjligheter att sälja utomlands.

Ett exempel: Brygghus 19, som är ett mikrobryggeri med globala ambitioner.

Med på resan har de EKN, Almi och Business Sweden – samt en helt ny möjlighet att tappa öl på burk.

Kolla om EKN kan hjälpa er få JA från banken

Året är 2011 och en gång i månaden blockeras köket hemma hos Dan-Magnus Svensson i Karlskrona. Orsaken? Det ska bryggas öl. Tillsammans med Magnus Karlsson och Mikael Lundell experimenterar han med humle, malt och den tillhörande bryggeriprocessen. Och det går vägen: två år senare lanserar det nygrundade mikrobryggeriet Brygghus 19 sin första hantverksöl.

– Det började som en hobby, men steget till att starta bryggeriet och senare satsa på heltid kändes naturligt, och när vi sedan fick se vår första produkt hos Systembolaget gav det ytterligare mersmak, säger Dan-Magnus Svensson.

Där och då kändes Sverige stort nog, och exportplanerna långt borta. Men alla exportresor börjar inte med en uttänkt strategi, ibland räcker det med sociala medier.

– En dag fick vi ett samtal från en holländsk ölfestival som läst om oss. Och sedan satte det igång. Nästa beställning kom från Italien och efter det Hongkong. De hade också upptäckt oss via sociala medier.

Beställningarna gav energi och självförtroende.

– Numera söker vi aktivt exportmöjligheter och har sålt till flera europeiska länder. I dag står exporten för knappt 10 procent av vår omsättning, och vi ser en mycket stor potential.

Öl väger och vikt kostar

En utmaning vid export av drycker är naturligtvis vikten, som gör transporter dyra. Det i sin tur påverkar marginaler och försäljningsmöjligheter.

– Det innebär att våra produkter antingen blir dyra i utlandet eller att vi tvingas kompromissa med våra marginaler. Vi rör oss i premium- och superpremiumsegmenten, men likväl är det här en utmaning som vi måste hantera om vi vill öka våra exportvolymer.

En del av lösningen ligger i valet av förpackningsmaterial. Aluminiumburkar väger som bekant mycket mindre än glasflaskor. Men för att kunna tappa på burk krävs rätt utrustning. Med en omsättning på drygt 7 miljoner kronor fanns inte kapitalet för Brygghus 19 att investera i en paketeringsmaskin för burk.

Statliga garantin blev en smörjkanna

Som tur är fanns det hjälp att få.

– Sedan starten hade vi lån hos Almi och SEB. Almi rekommenderade att vi också skulle ta kontakt med EKN, Exportkreditnämnden. Ganska snart satt vi i ett möte med både Almi, EKN och vår bank SEB och fick ihop en riktigt bra finansieringslösning, säger Dan-Magnus Svensson.

Så här ser lösningen ut:

• Ett banklån från SEB

• En garanti från EKN som innebär att EKN delar kreditrisken med banken

• Ett statligt lån från Almi

• Riskkapital från nya och befintliga delägare

– Garantin från EKN minskade bankens risk och jag upplevde att de enklare kunde säga ja. Det känns som EKN:s deltagande gjorde att alla inblandade parter blev tryggare. EKN blev en slags smörjkanna som gjorde att allt flöt på smidigt.

2,5 miljoner öppnar upp världen

Det kan låta som att den här typen av lösningar är något som bara stora företag kan få till. Men både EKN och Almi vänder sig till bolag i alla storlekar. Det totala kapitalet i Brygghus 19:s fall uppgick till 2,5 miljoner kronor. För bryggeriet i Blekinge gör det all skillnad.

– Nu har vi kunnat köpa in en paketeringsmaskin för burkar och det sänker våra rörliga kostnader och transportvikter. Kostnaden för frakten blir mer rimlig. Maskinen har gått varm. Sedan driftsättningen i slutet av november har vi tappat över 130 000 burkar.

Framåt riktar Brygghus 19 blickarna mot Norge, Holland, Island, Italien – och österut. Just nu sitter de nämligen i möten med en annan svensk exportfrämjare, Business Sweden, om att delta i deras koncept Try Swedish och export till Singapore.

– Med stödet från EKN och de andra exportfrämjarna får vi helt nya möjligheter att nå ut med våra produkter, med bra marginaler. Stöden blir uppenbara möjliggörare av långväga export som till den stora asiatiska marknaden, säger Dan-Magnus Svensson.

Vi kan försäkra upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera