Di Weekend NYHETER

Demontränaren ska ta Björklöven till SHL

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Erik Abel

Per Kenttä är sportchefen som lyckades med det omöjliga – att ta Oskarshamn till SHL. Nästa uppdrag blir att leda klassiska Björklövens återtåg till hockeyns finrum. Och han gör det med ett spelsystem hämtat från näringslivet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

1987 är ett märkesår i ishockeyns historia. Sverige tog ett lika oväntat som klassiskt VM-guld. I Canada Cup gjorde Kanada och Sovjet upp i tidernas kanske mest välspelade finalserie.

Och på hemmaplan vann Umeå-laget Björklöven SM-guld i stor stil med stjärnor som Peter Sundström, Peter Andersson, Calle Johansson och Ulf Dahlén på isen.

Per Kenttä minns inte mycket av det guldet.

”Jag var sex år då”, säger han och skrattar.

I Umeå är minnet av guldet desto mer omhuldat. För efter triumfen gick det utför för Björklöven. Efter degraderingen 1989 har klubben varit uppe och vänt i högsta divisionen bara en säsong. Det förhindrar inte att många ”Löven-fans anser att klubben hör hemma i SHL.

FAKTA
Per Kenttä

Ålder: 38 år.

Bor: Haparanda.

Bakgrund: CSR-chef på bär- och viltföretaget Polarica i Haparanda. Sportchef och tränare i Haparandalaget Asplöven som nådde Allsvenskan under Kenttäs tid i klubben. Sportchef i Oskarshamn.

Aktuell: Som ny sportchef i Björklöven. För att komma närmare familjen i Haparanda valde Kenttä att lämna Oskarshamn trots att klubben gick upp i SHL.

Har för andra gången utsetts till årets ledare i svensk ishockey.

VISA MER

Det är den kravbilden som 38-åringen från Haparanda har när han tar sig an jobbet som sportchef i Björklöven.

”När jag kom sa jag till fansen att jag inte är Jesus. Ni kommer bli besvikna om ni tror att det är han som kommer. Jag kan bara vara mig själv och göra mitt jobb”, berättar Per Kenttä.

Han kommer till Umeå med en imponerande meritlista. Bedriften som gjort Per Kenttä till en av Sveriges hetaste idrottsledare är Oskarshamns sensationella avancemang till SHL.

Nu är tanken att Björklöven ska göra om den resan under Kenttäs ledning.

Grunden kommer att vara samma spelsystem som Per Kenttä utvecklade och förfinade under tiden i Oskarshamn. Spelmässigt handlar det om att spela på samma sätt varje kväll, i högt tempo och med stort puckinnehav.

Guldregn över rinkens riddare

Det kan låta enkelt, men för att kontrollera att laget klarar uppgifter mäts insatserna på planen mot sju statistikpunkter. Det handlar exempelvis om antal pucktapp i mittzonen och hur många två mot en-lägen laget släpper till i egen zon. Alla spelare får efter matcherna mejl där deras byten analyseras.

”Det handlar om att ha kontroll före, under och efter processen. Det fungerar som ett csr-system där du har kontroll från ax till limpa, där inget ska lämnas åt slumpen. Någonting kan gå utanför ramen, men då ska systemet fånga upp det”, säger Per Kenttä.

Sättet att tänka kring hockey har Per Kenttä, som är utbildad civilekonom, hämtat från näringslivet. Under åtta år var han produktionsekonom på Haparandaföretaget Polarica och arbetade på ett liknande sätt.

”Det går att implementera det här spelsystemet i en företagsverksamhet också, på så vis är det ingen större skillnad mellan att driva ett hockeylag och ett företag”, säger Per Kenttä.

Mycket är statistik och siffror i den moderna toppidrotten, ungefär 90 procent enligt den nya sportchefen för Björklöven. Men människokännedomen ska absolut inte underskattas. Per Kenttä har genom åren fått mycket beröm för sina värvningar. Ofta handlar det om spelare som misslyckats eller inte nått sin fulla potential i andra lag.

”Jag letar efter spelare som har ett driv och en vilja att bli bättre. Därför kan det vara bra om de fått sig en törn, att allt inte gått på räls. Det är kanske deras sista chans att leva på elitidrott. Jag vill hitta dem som lägger manken till”, säger Per Kenttä.

Förra säsongen underpresterade Björklöven och missade slutspel i Allsvenskan. Risken är uppenbar att spelarna tyngs ner av förväntningar och press från en stad som suktar efter hockeyframgångar.

Fridolina Rolfö redo för revansch

Per Kenttä menar att hans och övriga ledares viktigaste uppgift blir att förse truppen med verktyg som ger dem självförtroende. För kraven känner de redan till.

”Vi ska hjälpa spelarna att lyckas. Vi kan inte gå runt med pekpinnar och säga att allt blir svart om ni misslyckas, för då kommer de att misslyckas. Vi måste hitta mål och morötter som får dem att lyckas”, säger Per Kenttä.

Målet är att nå SHL inom tre år och organisatoriskt är klubben redan på den nivån. För Per Kenttä som är van att göra mycket själv blir en av de största utmaningarna att delegera arbetsuppgifter.

”Jag är och petar i allting, både på gott och ont. Jag har sagt till tränarna att de får kasta ut mig ur omklädningsrummet om det behövs”, säger han.