Di Weekend NYHETER

Deckardoldisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TILLBAKA. Carin Gerhardsens Hammarbyserie släpptes mellan 2008 och 2015. Sedan blev det tyst. Nu är hon åter aktuell med nya spänningsromanen ”Det som göms i snö”.

Jack Mikrut

Carin Gerhardsen blev en av Sveriges deckardrottningar med de åtta delarna i Hammarbyserien. Efter en välbehövlig paus är hon åter aktuell med en helt fristående spänningsroman, ”Det som göms i snö”. ”Först nu kan jag njuta av berömmet”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mellan 2008 och 2015 släppte den före detta matematikern och it-konsulten Carin Gerhardsen i rask takt åtta delar i Hammarbyserien, som utspelar sig i södra Stockholm, och med kriminalkommissarie Conny Sjöberg som huvudperson. Serien blev en försäljningssuccé och är översatt till 25 språk, med över tre miljoner sålda exemplar.

Med ”Falleri, fallera, falleralla” tog serien plötsligt slut.

”Jag tyckte att böckerna höll hög kvalitet och ville sluta med flaggan i topp. Och åtta var ett bra antal – då kan man sluka hela serien i ett svep. Det gör folk kanske inte om det är exempelvis tolv delar”, säger Carin Gerhardsen.

Ett annat skäl att sätta stopp var att hon behövde en paus.

”Jag hann aldrig riktigt njuta av framgångarna. När recensioner och beröm kom för en ny bok var det nio månader sedan jag skrev den och jag hade fullt upp med nästa och kunde inte ta till mig av berömmet.”

Vi möts i hennes hem i ett ombyggt bryggeri på Södermalm i Stockholm, som hon delar med maken Ken Gerhardsen, styrelseledamot i konsultbolaget HiQ och tillika en av grundarna. Hit flyttade de för snart två år sedan, efter att Carin Gerhardsen haft ett helt år ledigt från skrivandet. Och här föddes idén till en helt ny bok, ”Det som göms i snö”. I stället för deckare är den nya boken en psykologisk thriller, utan utredande poliser och med flera personers berättelser som vävs samman.

”Jag ville skriva ett mysterium som bjuder in läsaren att hjälpa till att lösa det, med en massa pusselbitar som man inte förstår hur de hänger ihop. Ingen har hela bilden – vad var det som hände, vem var där och vad fick deras beslut för konsekvenser?”

Den utspelar sig på Gotland, varför?

”Jag behövde ett begränsat utrymme för intrigen. Tillräckligt stort för att två personer som mötts inte behöver möta varandra igen på fem år, men det ska inte vara osannolikt att de gör det. Och med en tydlig gräns, som det blir när det är en ö. Och vi köpte sommarhus på Gotland för tre år sedan, så jag tänkte att det passar bra.”

Trots sina höga försäljningssiffror är Carin Gerhardsen något av en doldis jämfört med en del av sina kvinnliga deckarförfattarkollegor. Hon har ingen blogg och det går inte att följa henne i sociala medier. Däremot är hon en given gäst på Bokmässan i Göteborg, eftersom hon gillar att träffa läsare.

”Det är ju en ganska ny grej att man ska vara kändis bara för att man skriver böcker. Det intresserar mig inte.”

Carin Gerhardsen debuterade redan 1992, med en filosofisk idéroman som fick fina recensioner och sålde slut.

”Jag trodde att jag skulle bli rik och berömd, men insåg att det inte gick att leva på sådana böcker. Min man uppmuntrade mig att skriva mer kommersiellt och deckare passade mitt kynne eftersom jag är matematiker i grunden och gillar att pussla ihop saker.”

Förutom den aktuella boken skriver hon även på sin första ungdomsthriller tillsammans med Petter Lidbeck. Boken kommer ut efter årsskiftet och riktar sig nog egentligen till åldersgruppen 11–14, men den kommer att stå på 9–12-hyllan i bokhandlar och bibliotek.

”11–14 är ingen befintlig åldersgrupp i de här sammanhangen, så boken kommer att förenklas och hamna på hyllan för 9–12-åringar, eftersom de läser fler böcker än den äldre åldersgruppen. Jag kan tycka att det är lite tråkigt att man ska behöva anpassa konsten efter sådana omständigheter. Det gör ju inte att 12–15-åringar läser fler böcker när det inte finns så många att välja på”, konstaterar Carin Gerhardsen torrt.

Än så länge har inget av hennes alster filmatiserats. Rättigheterna till Hammarbyserien sålde hon till ett filmbolag för några år sedan. Men precis när inspelningarna skulle börja lades projektet ned, och nu har rättigheterna återgått till Carin Gerhardsen.

”Några till har varit intresserade, men det har alltid fallit på mållinjen. Det är synd för böckerna är ganska filmiskt skrivna och skulle nog passa på tv.”

Kan du sakna Conny och de andra?

”Ja. Första halvåret saknade jag dem något oerhört, men nu har jag vant mig. Jag tyckte väldigt mycket om dem och de var som mina bästa kompisar som jag umgicks med under dagarna.”