Di Weekend NYHETER

De tog sitt skapande till Småland

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LEVER PÅ SITT INTRESSE. I det gamla mejeriet i Karlstorp nära Vimmerby driver Anki och Thomas Wall en antikaffär och har även kafé. Kurser i möbelrenovering ska hållas i höst.

Jack Mikrut

Anki och Thomas Wall har förverkligat en dröm genom att driva en antikhandel och ett kafé i kyrkbyn Karlstorp i Småland. Dessutom har de renoverat tre kulturhus under de senaste tio åren. ”Här är jag fri att skapa det jag vill. Jag har hittat en balans i livet som jag inte hade tidigare”, säger Anki Wall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Allt började med att Anki och Thomas Wall hittade en liten annons för Karlstorps prästgård söder om Mariannelund i DN för tio år sedan. 

”Vi bodde i Stockholm då, men vi åkte ned och tittade på huset med vår nyfödde son. Vi blev jätteförtjusta i huset och det slutade med att vi köpte det. Vi hade först tänkt ha det som sommarbostad, men vi kände att vi inte ville vara härifrån, så vi flyttade in permanent”, säger Anki Wall, som liksom sin man har ett stort intresse för byggnadsvård.  

”Jag föll för lugnet och de otroligt vackra omgivningarna. Man får ju lite andra prioriteringar när man skaffar barn, även om Stockholm har ett mycket större utbud av allting.”

Sedan dess har de målat och renoverat prästgården och försökt återskapa husets ursprungliga utseende. För åtta år sedan köpte de dessutom stationshuset i Bruzaholm. Det var ett rivningsobjekt som ligger en halvtimmes bilfärd från Karlstorp. Trafikverket hade bestämt sig för att jämna huset med marken, men Thomas Wall lyckades häva beslutet.

”Vi tyckte att det var hemskt att en sådan fin byggnad skulle rivas, så vi köpte den och renoverade den. Vi tyckte att den var värd att bevara i samhället”, säger Anki Wall.

När sedan mejeriet i Karlstorp, som var i ganska fallfärdigt skick, blev till salu för fem år sedan köpte paret även det. Med tre förvärv på tio år kan de betraktas som samlare av gamla kulturhus.

FAKTA
Anki och Thomas Wall

Ålder: 41 år och 59 år.

Familj: Barnen Ingrid, 4, Olle, 8 och John, 10.

Bor: På Karlstorps prästbostad.

Bakgrund: Har båda gått möbelkonserveringslinjen på Carl Malmstensskolan i Stockholm. Anki Wall har arbetat med byggnadsvård på Kulturhantverkarna i Stockholm, och drivit en möbelrestaureringsverkstad. Thomas Wall är kemist i grunden, har också drivit möbelkonserveringsverkstad, arbetar i dag med utveckling på ett färgföretag.

VISA MER
FAKTA
Fler kulturhusprojekt i Småland:

Planer att ge den anrika biografen Grand i Ljungby en ansiktslyftning började smidas 2014. Renoveringen av den gamla byggnaden, som byggdes 1905 av Godtemplarorden, är i gång, något som bekostats med över 36 miljoner kronor i kommunpengar.

I Råshult, norr om Älmhult, har det skapats vad man kallar ett kulturreservat: Linnés Råshult. Här växte botanikern Carl von Linné upp i början av 1700-talet. 2002 öppnade ett helt område med återskapade klassiska byggnader, ängsmarker och gärdesgårdar för att visa på hur livet var under Linnés barndom.

Konditori Fenix är något så ovanligt som ett välbevarat 50-talsfik med välfylld jukebox och ett välkänt recept på så kallad tv-tårta, som uppfanns redan 1958. 2001 tog nuvarande ägaren Ulf Thor över och han har arbetat fram en välfylld 1950-talsmiljö.

VISA MER

Även mejeriet har de totalrenoverat med hjälp av duktiga hantverkare. 

”Exteriören är nyputsad och vi har lagt nytt tak. Vi har slipat golv, fixat el och vatten och gjort om kök och badrum. Vi har bevarat mycket kakel och klinker som det var i gamla mejerier. Runt byggnaden var det väldigt igenvuxet, så vi har också röjt och grusat upp och sått mycket kring huset”, säger Anki Wall.

På marsch – för osten

I mejeriet har de öppnat en antikhandel och ett kafé som serverar lättare lunch och tar emot kvällsbokningar för middagsgäster. På ovanvåningen finns ett semesterboende med fem rum och kök som kan hyras ut veckovis.  

”I höst ska vi även öppna en verkstad för möbelrestaurering. Vi kommer även att starta kurser och workshops i möbelrestaurering. Dessutom håller vi på att anlägga en boulebana och en större uteservering”, säger Anki Wall. 

Hon lever på verksamheten i Karlstorp, medan hennes man även har ett annat jobb som kemist på ett färgföretag i närheten. Paret har inte gjort mycket reklam för verksamheten.

”Jag öppnade ett instagramkonto när vi startade. Jag har medvetet velat att verksamheten ska växa långsamt och att folk ska hitta hit genom mun till mun-metoden. Ändå har vi haft mycket kunder redan från starten, och det har ökat successivt”, säger Anki Wall   

”Nu har vi hållit på i snart ett år, och det går över förväntan. Det blir bara roligare ju längre jag håller på. Jag får göra allt det jag brinner för i ett; jag får syssla med inredning, möbelrestaurering, bakning och trädgård samtidigt som jag får träffa mycket folk. Jag är fri att skapa det jag vill och trots att det är mycket att göra har jag tid med mina tre barn”, fortsätter hon.   

Exklusivt boende: En arbetsplats i solen

Innan paret startade sina verksamheter i mejeriet var Anki Wall sjukskriven ett år för att hon hade för hög hjärtrytm med en vilopuls på 130. 

”Då mådde jag inte så bra. Det var det som fick mig att ta steget att göra det jag verkligen vill. Man måste satsa på sina drömmar och inte ta för givet att man kan vänta hur länge som helst. Att göra i ordning butiken och kaféet blev min rehabilitering. Ibland kan man behöva lite knuffar för att förändra saker i livet.