Di Weekend NYHETER

De startar Stockholms nya konstutmanare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jesper Frisk

Med starka färger och en mix av design och konst slår en ny konsthandel på Arsenalsgatan 3 upp portarna i Stockholm. Bakom satsningen, som har samma namn som adressen, står en rutinerad konstduo som nu hamnar öga mot öga med sin gamla arbetsgivare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det luktar fortfarande svagt av färg i de nyrenoverade lokalerna. En varm nyans av pastellblått har väggarna i utställningsrummet fått, medan konstlagret är knallrött. 

”Det var först när de här kom som vi såg att det var samma färger”, säger Anna Persson och håller upp verksamhetens första utställningskatalog. 

Mot röd botten snirklar sig de blå bokstäverna med den unge, hajpade konstnären Luke Edward Halls namn. Upptravade vid entrén väntar katalogerna på att hitta sin plats hos den nyaste aktören på Stockholms konstscen, som öppnar under onsdagen. 

”Vi är så glada över att öppna med en utställning av Luke. Hans färgsäkra värld och rörlighet mellan konst och design går väldigt väl ihop med vad vi står för här”, säger Ebba Bozorgnia. 

Den nya konsthandelns namn är Arsenalsgatan 3, efter adressen den ligger på, och bakom satsningen står Anna Persson och Ebba Bozorgnia. I konstvärlden är grundarna välkända. De har båda lång erfarenhet från galleribranschen där de båda arbetat för några av de större gallerierna samt drivit eget.

Dessutom har båda arbetat på auktionshuset Bukowskis, som de nu får som närmaste granne, tvärs över gatan, när de för första gången öppnar en verksamhet i egen regi. 

”Sedan vi slutade på Bukowskis för ungefär två år sedan har vi arbetat med förmedling, konstrådgivning och offentliga konstnärsprojekt, men inte haft en fast plats att sitta på. Så när den här lokalen dök upp tyckte vi att det var ett perfekt tillfälle att öppna ett fönster mot gatan och få närmare till våra kunder”, säger Anna Persson. 

Konstmässan Affordable Art Fair intar Stockholm Hur känns det att bli granne med er gamla arbetsgivare? 

”Bra. Vi har alltid älskat den här gatan och ser en ökad efterfrågan på andrahandsaktörer. Vi är ju inte ett auktionshus, utan arbetar mest med privat förmedling, så våra aktiviteter kompletterar varandra.” 

Den nya verksamheten beskriver duon som en hybrid mellan klassisk konsthandel och galleri. Utöver rådgivning och köp- och säljtjänster kommer de också visa tillfälliga utställningar med aktuella konstnärer och formgivare. 

”Viktigt för oss är också att försöka luckra upp konstscenen i Sverige som vi upplever som lite stel och traditionell. Här har man en ganska sträng syn på vad konst är och vad gallerier ska visa, medan man är mer flexibel utomlands.”

På vilket sätt? 

”Där är man inte lika ängslig inför att konst och design samsas i samma rum, det är mer tillåtande, och konstnärer anses inte mindre seriösa för att de hoppar över skranket i bland och provar nya sätt att uttrycka sig på. Se bara på Luke. Det är sådant vi hoppas kunna uppmuntra mer till”, säger Anna Persson.  

I och med internets framfart har den globala marknaden för konst snabbt förändrats. I dag är det lätt att surfa runt på bilder, hitta nya konstnärskap på Instagram och köpa och sälja verk med några klick. Samtidigt ser duon bakom Arsenalsgatan 3 ett växande behov av en motvikt till den allt snabbare takten i branschen. 

Jeff Koons i nobelt sällskap

”Tillgängligheten på konst är större än någonsin i dag. Men vi upplever också att många vill ha hjälp med att sålla i informationen. Man kanske har hört om en konstnär men vet inte vilka verk som är bra och inte. Eller så ska man sälja och undrar om utropspriset är rätt. Men vi ser också ett växande behov av forum där konst är en upplevelse, och inte bara en handelsvara som man ska investera i för att avyttra. Det behovet vill vi fylla”, säger Ebba Bozorgnia.

Vilka trender ser ni bland era kunder?

”Att man söker sig från det alla andra har och vill hitta personliga favoriter. Internationaliseringen ökar också. I Sverige har vi varit bortskämda med duktiga gallerister som tidigt tagit hit internationella konstnärer, men nu ser vi också ett växande intresse för att se bortom Norden”, säger Anna Persson, och Ebba Bozorgnia fyller i: 

”Men samtidigt som det är väldigt kul att se och uppleva konst på olika platser i världen så finns det också mycket att se i Stockholm. Det hoppas vi kunna bidra med och ge ytterligare energi till marknaden för konstförmedling och rådgivning.”