Hoppa till innehållet

De kan vinna Augustpriset

”Man kan skönja en viss övervikt av mörka bilder, präglade av den tid som vi lever i.”
Det säger Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen om årets nomineringar till det prestigefyllda Augustpriset 2017.

Hédi Fried har skrivit boken Frågor jag fått om Förintelsen av (Natur & Kultur).
Hédi Fried har skrivit boken Frågor jag fått om Förintelsen av (Natur & Kultur).Foto:

På måndagen tillkännagavs de 18 boktitlarna i tre kategorier. Vinnarna koras den 27 november.

”2017 är ett ovanligt starkt bokår så de olika jurygrupperna har haft en grannlaga uppgift”, säger Eva Gerdin, till vardags förlagschef på Norstedts.

I den skönlitterära genren trängs böcker om terror, flykt från andra världskriget, folkmordet i Rwanda 1994 och en ung människas ensamhet bland dagens sms och Tinder med alzheimer samt spräckta idyller och ödesdigra vägval.

Även barn- och ungdomsböckerna rymmer mörka spår som mobbning, självsvält, pandemier och kärnvapenhot, men balanseras i flera fall av humor, fria fåglar och köksbordsrealism.

En faktabok som sticker ut är Hédi Frieds Frågor jag fått om Förintelsen.

Hédi Fried var 20 år när hon, hennes tre år yngre syster och föräldrar deporterades och fördes till Auschwitz-Birkenau i maj 1944. Hon och systern överlevde, kom till Sverige, utbildade sig, mötte kärleken och bildade egna familjer.

”Min make gick bort på 1960-talet, men jag har tre barn, sju barnbarn, tre barnbarnsbarn och två på väg – en fin familj. Jag kan inte säga att den ersätter de jag har förlorat, men livet går vidare”, säger den nu 93-åriga Hédi Fried.


Hon blev psykolog och har i över 30 år rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Boken bygger på elevers raka och öppna frågor. En av de vanligaste är: Skulle det kunna hända igen?

”Ja”, svarar Hédi Fried och tillägger:

”Det är mycket lättare nu för nu kan datorer, ettor och nollor isolera grupper som inte motsvarar ledande gruppers önskemål.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera