Hoppa till innehållet

De ger nytt hopp till näringslivet

Den före detta höjdhopparen Emma Green har sadlat om och ska tillsammans med tidigare idrottsledaren Camilla Kallin få företagen att höja ribban för de anställdas prestationer. Tydlighet, hållbarhet och prestation är ledorden.

HÅLLBART FRAMTIDSTÄNK. Höjdhopparen Emma Green och ledaren Camilla Kallin föreläser, inspirerar och håller träningspass i sitt gemensamma företag.
HÅLLBART FRAMTIDSTÄNK. Höjdhopparen Emma Green och ledaren Camilla Kallin föreläser, inspirerar och håller träningspass i sitt gemensamma företag.Foto: Patrik Olsson

I en elitidrottares liv handlar det mesta om att prestera på topp vid rätt tillfälle. Samtidigt kan det hända mycket på vägen som är utom ens egen kontroll.

”Jag har alltid tänkt att man gör så gott man kan med de förutsättningar som finns. Sedan finns det saker man som idrottare inte kan styra över, men har du gjort förberedelserna på bästa sätt har du i alla fall förutsättningar att lyckas så bra som det går”, säger Emma Green.

Tillsammans med kollegan Camilla Kallin, som har närmare 30 års erfarenhet av ledarskap vill hon nu hjälpa företag och dess anställda att prestera på ett hållbart sätt.

”Det finns så mycket som är otydligt på arbetsplatser”, säger Camilla Kallin.

Inom idrottsvärlden är såväl mål som regler ofta väldigt tydliga. Allt som de aktiva gör utförs i syfte att komma närmare målet.

Om målet på en arbetsplats blir otydligt är det svårt att få alla att sträva åt samma håll, resonerar de.

”Det finns kanske konflikter som gör att man ödslar energi på fel saker. Det gör det svårt att prestera och att göra det med glädje”, säger Emma Green.

Höjdhopp är en individuell idrott. Ändå har Emma Green under hela sin karriär valt att träna i grupp. Att ha personer runt om kring sig kan lyfta prestationen, men det är enligt henne viktigt att både ge och ta.

”Så är det på en arbetsplats också. Man kan ge en komplimang och vara schysst i stället för att bryta ned och vara tuff”, säger Emma Green.

Finns det inte en risk för konflikter med att lägga allt på bordet?

”Jo, och det är bra. Det är mycket bättre att ha konflikterna på bordet än under det”, säger Camilla Kallin.

De båda träffades när Emma Green gick på friidrottsgymnasiet. Då var Camilla Kallin lärare på skolan.

”Det är snart 20 år sedan. Sedan dess har vi följts åt på avstånd, men ändå väldigt nära.”, säger Emma Green.

Vad var det som fick er att vilja starta företag ihop?

”Nu har vi faktiskt inte företag ihop. Vi har varsitt eget bolag och ett koncept eller ett varumärke tillsammans”, säger Camilla Kallin.

Hon berättar att hon länge har velat starta något liknande, men att livet har kommit emellan. När skadorna började komma allt tätare för Emma Green så började de prata. Efter att hon hoppat sin sista tävling i mars har konceptet ytterligare förfinats.

”Jag har ett stort kreativt intresse och har alltid velat göra något med det. Sedan har jag också tänkt att jag vill göra något vettigt med alla mina erfarenheter från att ha varit elitidrottare, men det har inte varit självklart i vilken form det ska ta.”

Camilla Kallins drivkraft kom från en organisation hon arbetade i som led av ständiga konflikter och höga ohälsotal. I samma veva utökades Arbetsmiljöverkets författningssamling med föreskrifter kring den sociala arbetsmiljön som visar att en anställd som upplever ett arbetsmiljöproblem förlorar 15 timmar av produktion i veckan.

”Tidigare hade allt handlat om det fysiska. Men när den här föreskriften kom gick jag verkligen i gång”.

”Det handlar inte om dem som är sjukskrivna utan om dem som är kvar på arbetsplatsen, så då kände vi att det fanns mycket att arbeta med”, säger Emma Green.

Tillsammans försökte de ringa in vad en elitidrottare behöver för att kunna prestera. Sedan jämförde de resultatet med hur det brukar se ut på en arbetsplats.

”Det var som natt och dag. Det är ju prestation på båda ställena. Det hade aldrig gått att genomföra ett mästerskap på de premisser som finns på många arbetsplatser”, säger Camilla Kallin.

Vad kan man då ta från idrottsvärlden och applicera på företagsvärlden?

”Tydlighet, hållbarhet och förberedelser. Att det ska finnas ett mål är självklart, men man måste också veta vad man ska göra. Det måste också finnas förutsättningar för att nå målet.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera