Di Weekend NYHETER

De blir årets sommarpratare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Foto: TT

Finansmannen Sven Hagströmer, Di-krönikören Gunhild Stordalen och skeppsredaren Lennart Bylock.
Det är tre av de näringslivsprofiler som kommer att höras
i radion i årets upplaga av ”Sommar i P1”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I enlighet med traditionen var Radiohusparken i Stockholm full med folk när värdarna för ”Sommar i P1”, som sänds för 57:e året i rad, presenterades. Och först att presenteras var rapparen Silvana Imam, som kommer att hålla årets sista sommarprogram.

Det första sommarpratet i år, på midsommarafton, hålls också av en musiker, nämligen Metallicas trummis Lars Ulrich. Han följs av författaren David Lagercrantz som i höstas gav ut den fjärde boken i Stieg Larssons Milleniumserie och som även har skrivit boken om Zlatan.

”I mitt sommarprogram kommer jag att tala om min far, och ett speciellt år som var en stor kris för både mig och min pappa”, sa han till Di efter att han hade presenterats som sommarvärd.

I sommar är det fotbolls-EM, där Zlatan spelar. Hur många mål tror
du att han gör?
”Det har jag ingen aning om, men han är i en överjävlig form så han kommer nog att storma in och göra en massa mål får man hoppas.”

Först ut från näringslivet är filantropen, tillika Di-krönikören Gunhild Stordalen (28/6) som är gift med hotellmagnaten Petter Stordalen. I dagarna arrangerar hon sin årliga matkonferens EAT, som samlar toppar inom näringsliv och politik för att tala om mat- och klimatutmaningarna.

FAKTA
Alla sommarpratare

Lars Ulrich
David Lagercrantz
Johan Olsson
Gunhild Stordalen
Matias Varela
Danica Kragic Jensfelt
Ahmad Khan Mahmoodzada
Ingvar Carlsson
Tom Malmqvist
Gloria Ray Karlmark
Bianca och Tiffany Kronlöf
Bertil Hult
Ove ”Doc Forest” Skog
Ulrika Rogland
Alexander ”The Mauler” Gustafsson
Malou von Sivers
Anders Kompass
Emil Jensen
Maj Sjöwall
Elisabeth Tarras-Wahlberg
Sakine Madon
Markus Krunegård
Marit Paulsen
Mikael Karlsson
Sven Hagströmer
Edward Blom
Carola Häggkvist
Kim Källström
Johan Holmsäter
Isabella Lundgren
Bert Karlsson
Johan Renck
Stina Stoor
Lennart Bylock
Kikki Danielsson
Imam Aldebe
IJustWantToBeCool (Victor Beer, Emil Beer, Joel Adolphson)
Parul Sharma
Siw Carlsson
Carolina Klüft
Magnus Uggla
Anna Ternheim
Alexander Bard
Marianne Lindberg de Geer
Janne Andersson
José Gonzáles
Kerstin Ekman
Angelica Ström
Hannah Akuffo
Per Andersson
Karin Bojs
Klas Östergren
Silvana Imam

VISA MER

”I dag är maten vi äter och sättet vi producerar den på ett av de största klimathoten och vi måste förändra klimatsystemet”, säger hon.

Gunhild Stordalen behandlas fort­farande för den dödliga sjukdom hon
drabbades av för två år sedan. Men det hindrar inte henne från att arbeta och sommarprata.

”Att jobba är den bästa smärtlindringen som finns, tro det eller ej, så jag har legat
i hårdträning de senaste månaderna för att förberedda konferensen och det jag
ska sommarprata om.”

Andra välkända näringslivsprofiler som kommer att sommarprata är EF-grundaren Bertil Hult, som inte kunde närvara vid gårdagens presentation, samt finansmannen Sven Hagströmer, som sommartalar 19 juli.

”Det kommer handla om liv och död, himmel och helvete, och om ordet tillit som vi tycker är så fantastiskt i Sverige, men som inte är så lätt när man kommer som ny hit. Det kommer att bli väldigt filosofiskt”, säger Sven Hagströmer.

En som eventuellt lyssnar då är skeppsredaren och företagsledaren Lennart Bylock, som sommarpratar elva dagar senare.

”Jag kommer att berätta om hur jag startade rederi och min karriär i näringslivet, så det blir nog intressant”, berättar han.

När presentationen av sommarvärdarna inleddes lovade programchefen Bibi Rödöö att vissa av talarna kommer att vara ”provocerande”. En sådan är kanske musikbolagsdirektören och flykting­boendeentreprenören Bert Karlsson, som tyckte att ”Sommar i P1” hade ringt 30 år för sent.

”Min första tanke var ’Varför har ni inte ringt tidigare?’ Jag är den ende som kan säga sanningen, och den måste ni någon gång ha med i radion”, sa han.

Han lovade bland annat att prata politik, och en annan som med stor sannolikhet också kommer att göra det är den tidigare socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson, som fick ta över stats­ministerposten under dramatiska omständigheter när Olof Palme blev skjuten 1986. Hans sommarprogram kommer att handla om tillfälligheter.

”Jag har trott att jag har varit bra på att planera i mitt liv, men har upptäckt att tillfälligheterna också styr. Det här är första gången jag ska öppna det privata rummet, nu känner jag mig mogen för det”, säger Ingvar Carlsson.

I dag sitter socialdemokraterna i regeringen tillsammans med Miljöpartiet. Vilka skillnader ser du mot när du själv satt vid makten?
”Det parlamentariska läget är väldigt annorlunda i dag. Vi har en stark block­politik, vilket inte fanns på min tid, och jag ledde en enpartiregering. Så jag skulle nog säga att det är svårare att vara politiker i dag.”

En annan sommarpratare som är bekant för Di-läsarna är modeskaparen Ida Sjöstedt, som rönt stora framgångar med sina rikt dekorerade kläder.

I år blir det också många sommar­program från sportens och kulturens värld. Kampsportaren Alexander ”The Mauler” Gustafsson, fotbollsspelaren Kim Källström och friidrottsstjärnan Carolina Klüft kommer alla att prata om bland annat sina idrottsprestationer. Bland författarna finns svenska akademiledamoten Klas Östergren och deckardrottningen Maj
Sjöwall, och bland musikerna finns Anna Ternheim, José Gonzalez och Markus Krune­gård. Samt Carola Häggkvist, som inte kunde närvara på grund av en skolavslutning, men hälsade på en inspelning att:

”Det blir en resa genom min musikaliska uppväxt, men också reflektioner över bra och dåligt med att ha stått i det offentliga ljuset.”

Filmregissören Johan Renck samt humorsystrarna Bianca och Tiffany Kronlöf är tre andra vi hör i etern i sommar. Liksom konstnären Marianne Lindberg de Geer, som sommartalade för 20 år sedan.

”Den största skillnaden, nu mot då är att jag har blivit 20 år äldre”, sa hon och rev ner skratt i publiken.