Di Weekend NYHETER

De allra mäktigaste familjerna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KINNEVIK. Cristina Stenbeck har axlat ledarskapet som ordförande i Kinnevik sedan hennes far Jan Stenbeck dog 2002.

Jesper Frisk

De största familjeförmögenheterna både skapas och ersätts av nya i allt snabbare takt.
Det konstaterar författaren Anders Ström, som har kartlagt Sveriges 15 mäktigaste företagarfamiljer.
”Cristina Stenbeck är den entreprenör jag är mest imponerad av”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har gått drygt 50 år sedan den förre VPK-ledaren C-H Hermansson myntade begreppet ”de femton familjerna” i sin bok ”Monopol och storfinans – de 15 familjerna”. Syftet med boken var att kartlägga maktkoncentrationen inom svenskt näringsliv och den kom sedan ut i flera omarbetade utgåvor.

”Det var på många sätt en banbrytande analys, även om det politiska anslaget både kan förskräcka och inspirera”, säger Anders Ström.

I sin version har Anders Ström utgått från Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer 2016. För att skapa en förteckning över dagens 15 mäktigaste familjer har han lagt ihop familjemedlemmarnas förmögenheter till en total förmögenhet för respektive familj.

I boken tecknar han de 15 familjernas historia, och i sex av fallen har han även inkluderat egna intervjuer med familjemedlemmar. Dessa är Louise Lindh, Ian och Lukas Lundin, Frederik Paulsen, Carl Bennet, Stefan Persson och Marcus Wallenberg.

Men mest imponerad är författaren av Cristina Stenbeck, som han har intervjuat i ett tidigare sammanhang.

”Hon axlade sin roll när hon var drygt 20 år, då hennes pappa Jan Stenbeck hastigt dog, på ett mästerligt sätt. Trots att det var skakigt lyckades hon skapa stabilitet tillsammans med de personer som fanns på plats i sfären. Dessutom utvecklade hon Kinnevik på sitt eget sätt – hon lät inte saker och ting förbli som de var. Det kan komma att visa sig att hennes inriktning mot online är riskabel, men hon är definitivt den andra pionjären i den familjen”, säger han.

”Jag tycker även att det är spännande att hon har klivit av som ordförande för att utöva ägarskap i en friare roll, där hon tyngs mindre av administrativa plikter. På så sätt representerar hon ett modernt ägarskap, och det ska bli intressant att se hur det faller ut på längre sikt.”

När man jämför Anders Ströms lista med C-H Hermanssons är det bara två familjer som finns kvar ett halvt sekel senare: familjerna Wallenberg och Ax:son Johnson.

”Jag tror att de här namnen kommer att bytas ut ännu snabbare i framtiden, inte minst på grund av den digitala utvecklingen. Produktutveckling och marknadsanpassning går allt fortare. Kraven ökar på såväl ägarfamiljer som styrelser och operativa ledningar. Som arvtagare går det inte längre att sitta i en styrelse om man inte är ordentligt insatt.”

En tredjedel av familjerna på Anders Ströms lista har utvecklat sina företag i första generationen. Dessa är Ingvar Kamprad, Melker Schörling, Gustaf Douglas, Carl Bennet och Bertil Hult.

”Och i flera andra fall tog utvecklingen fart på allvar under andra generationen. Exempel på det var när Stefan Persson utvecklade H&M till ett globalt modeföretag och när Fredrik Lundberg byggde upp ett investeringsföretag vid sidan om fastighetsrörelsen.”

Anders Ström diskuterar även hur familjerna har hanterat successionen i sina bolag.

”Det är det ämne som har berört mig mest, på ett mänskligt plan. Visst spelar pengar roll, men det tycks vara ännu viktigare att kunna överföra värderingar, kunskap om affärerna och en känsla av att allt är möjligt till nästa generation”, säger han.

”Louise Lindh, som är dotter till Fredrik Lundberg och vd för Fastighets AB L E Lundberg, är ett bra exempel på det. I boken beskriver hon hur hon redan som barn och tonåring fick med sig värdefulla insikter hemifrån och sedan fick tid på sig att växa in i rollen som ägare och familjeföretagare.”