Di Weekend NYHETER

David Lagercrantz – mannen som synade börsen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SKRÄDDARSYTT. David Lagercrantz älskar skräddarsydda kostymer. ”Det finns även en hållbarhetsaspekt på det. De håller längre och tillverkas på plats, vilket undviker onödiga frakter.”

Josefine Stenersen

På torsdagen släpps den sjätte boken i Millenniumserien, “Hon som måste dö”. I en intervju med Di berättar författaren David Lagercrantz om sitt nästa bokprojekt, varför han har blivit miljökämpe och sitt stora börsintresse.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Di träffar David Lagercrantz på Norstedts förlag är han glad som en lärka. Han har just fått den allra första recensionen för ”Hon som måste dö” i Wall Street Journal och recensenten är översvallande positiv. Boken är den tredje och sista delen han skriver i Millennieserien, som tog vid efter Stieg Larssons ursprungliga trilogi om journalisten Mikael Blomkvist och datahackern Lisbeth Salander.

”Det känns så skönt att vara klar. Jag har känt en enorm lust och ett väldigt driv i det här projektet, men jag har levt med bokens karaktärer sedan 2013 och om jag hade fortsatt hade det gått på rutin. Jag kan beundra författare som orkar skriva 20 böcker i samma serie”, säger han.

Den nya boken handlar om en hemlös man som hittas mördad och har kopplingar till den svenska regeringen. Det är också en skildring av den slutgiltiga kampen mellan Lisbeth Salander och hennes onda syster Camilla, ett tvillingpar som hatat varandra sedan barndomen.

”Samtidigt har jag försökt skildra det obehagliga politiska klimat vi har i dag, med desinformation och falska nyheter som ofta styrs från Ryssland. Jag vill berätta om den värld som gick sönder när högerpopulismen fick fäste i väst efter kriget i Syrien.”

På den privata fronten berättar David Lagercrantz om uppvaknandet om klimatkrisen, som har lett till att hela familjen har lagt om sina levnadsvanor det senaste året.

”Huset brinner och vi måste göra något, som Greta Thunberg säger. Vi har slutat äta kött, vi har ingen bil och vi har dragit ned på vårt privata flygande. Däremot kommer jag inte ifrån att jag måste flyga mycket i samband med pr-turnén för den nya boken.”

FAKTA
David Lagercrantz

Ålder: 56 år.

Familj: Gift med Anne Lagercrantz, har tre barn på 25, 14 och 11 år.

Bor: På Söder i Stockholm. Sommarställe i finska skärgården.

Bakgrund: Började som kriminalreporter på Expressen.

Bibligrafi: ”8 000 plus” om äventyraren Göran Kropp (1997). ”Ett svenskt geni” om uppfinnaren Håkan Lans (2000). ”Syndafall i Wilmslow”, en roman om matematikern Alan Turing (2009). ”Jag är Zlatan” (2011). ”Det som inte dödar oss” (2015). ”Mannen som sökte sin skugga” (2017). Sommar- pratare i P1 2017.

Aktuell: Med ”Hon som måste dö”, den sjätte boken i Millennium-serien.

VISA MER
FAKTA
Millennium-serien

Hittills har de fem första böckerna sålt i över 100 miljoner exemplar.

De första tre böckerna av Stieg Larsson, ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”, har sålt i 86 miljoner exemplar.

Den fjärde och femte boken av David Lagercrantz, ”Det som inte dödar oss” och ”Mannen som sökte sin skugga”, har sålt i 15 miljoner exemplar.

Den sjätte boken, ”Hon som måste dö”, släpps den 22 augusti.

VISA MER

De fem första delarna av Millennium har sålt i över 100 miljoner exemplar och allt tyder på att den sjätte delen går minst lika bra. Förhandsbeställningarna är fler än för den senaste boken och till helgen åker David Lagercrantz ut på en två månader lång försäljningsturné.

”Det är ett ännu större pådrag än kring de andra två böckerna, schemat är oerhört tight. Jag ska till USA, Europa och Latinamerika med korta avbrott i Sverige för Bokmässan och DN:s litteraturkryssning.”

Så vände allt för Norstedts

David Lagercrantz har även skrivit klart ett filmmanus efter sin bok om Zlatan, som utkom 2011. Just nu pågår castingen, filmen ska spelas in nästa år och 2021 blir det premiär.

”Det jag är mest stolt över med Zlatan-boken är att unga pojkar som annars inte läser har hittat den boken. Förhoppningsvis leder det till att de även läser annat, och boken har blivit en klassiker i skolan.”

Han har även påbörjat en helt ny spänningsserie i tre delar.

”Jag har skrivit på ett otroligt lukrativt kontrakt med Norstedts och i höst ska vi sälja serien internationellt på Frankfurtmässan. Nu har jag lärt mig genren och jag vill visa att jag kan skriva lika bra med egna karaktärer. Jag har älskat Lisbeth Salander, men hon är inte en karaktär som jag skulle ha hittat på. Nu vill jag skriva om någon mer sårbar, jag ska borra i personligheter som påminner mer om mig själv.”

Lite otippat berättar David Lagercrantz att han följer börsen varje dag. Intresset började 1989 då han fick två miljoner kronor av sin pappa, författaren och chefredaktören Olof Lagercrantz, då denne sålde en tavla av August Strindberg med god förtjänst.

Förläggarna som utmanar i litteratur-Sverige

”Jag har handlat väldigt mycket på börsen själv, men sedan jag började få stora intäkter från mina böcker har jag lagt över handeln på diskretionär förvaltning”, säger David Lagercrantz.

”Jag ser finansmarknaden som ett bultande nervöst hjärta, eller ett bipolärt väsen. Det är så fascinerande rent psykologiskt, att följa hur den överreagerar på goda nyheter som en manisk person och på dåliga nyheter genom att gå in i en depression. Börsen är också väldigt cynisk, den kan till exempel vara likgiltig inför stora politiska faror samtidigt som den går upp när många människor förlorar jobbet vid stora varsel.”

Har du några aktietips till våra läsare?

”Inte på bolagsnivå, men jag tror att det finns tre branscher man ska investera i: artificiell intelligens, förnybar energi och underhållning. De två första för att de ligger i tiden och underhållning för att jag tror att vi kommer att ägna oss allt mer åt underhållning när den artificiella intelligensen tar över våra jobb.”