Di Weekend NYHETER

Databas för spel tar in miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SPELAR HÖGT MED DATA. Gänget i IGDB från vänster: Jonas Innala, senior utvecklare, Filip Husnjak, apputvecklare, Maddie Fritjof, marknadansvarig, Christian Frithiof, vd, Jake Cattrall, senior utvecklare, Emil Åsberg, apputvecklare.

foto

Göteborgsbaserade 8 Dudes in a Garage, som byggt en databas för dataspel, tar in 10 miljoner kronor i nytt kapital.

Bland investerarna finns Goodbye Kansas Game Invest, Almi Invest Väst samt befintliga ägare: Nascent Invest och Coffee Stain-grundaren Anton Westbergh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Plattformen Internet Gaming Database, IGDB, är världens största databas för dataspel. Det är en variant på filmvärldens Internet Movie Data Base, IMDB. Den innehåller all tänkbar information om över 84 000 unika data- och tv-spel.

Den kan liknas vid ett Linkedin för dataspelsindustrin: vem som gjort vad i vilket spel.

Informationen som IGDB sitter på kan även användas för djupare analys. Den omfattar till exempel statistik om spelarna från videoströmningstjänsten Twitch, Youtube och nätforumet Reddit.

Datan skapas av en grupp användare samt samlas in av robotar. Finansiell data om hur spelen säljer är nästa steg.

”Jag är skitglad. Nu har vi alla förutsättningar på plats för att kunna utvecklas: strategiskt, operativt och finansiellt”, säger Christian Frithiof, vd för 8 Dudes in a Garage.

Han fick idén att bygga en databas redan 2010 och drev det tillsammans med en handfull andra entusiaster som ett hobbyprojekt. Först efter två år kom han över domänen IGDB.com. 2015 flyttade han och de andra i teamet till Göteborg och satsade på allvar.

Bolaget har tidigare fått in 4,5 Mkr i två investeringsrundor.

Första externa investerare var Nascent Invest, ett investmentbolag som ägs av DIF Fotbolls tidigare vd Johan Ahlborg och drivs av vd Erik Gozzi.

Därefter har Anton Westbergh gått in med kapital via sitt Inwestbergh. Han grundade spelutvecklaren Coffee Stain Studios som kanske är mest känt för succéspelet Goat Simulator.

De är även med i den här rundan, men Goodbye Kansas Game Invest står för 5 Mkr, eller hälften av kapitalinjektionen.

”Det här är en viktig affär för oss. Vi gör inga kortsiktiga investeringar. På tre till fyra års sikt kan det här bli en distributionsplattform där nya speltitlar kan publiceras och säljas”, säger Per-Arne Lundberg, vd på Goodbye Kansas Game Invest.

Sex personer jobbar i dag med IGDB. Nyrekryteringar av dataanalytiker och utvecklare ligger i korten för att skala upp verksamheten.

Databasen genererar intäkter även om de ännu så länge är blygsamma. Bland kunderna finns Superdata, ett av de ledande analysföretagen i dataspelsvärlden och den danska versionen av Pricerunner.

”Pengarna vi får in i den här emissionen säkrar bolaget minst 18 månader framåt och gör att vi kan stärka upp med en teknikchef och en affärsanalytiker som ska kunna bygga egna team”, säger Christian Frithiof.