Di Weekend NYHETER

Därför ska du lyssna på musik hemma

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRÄMJAR STÄDNING. Enligt studien städar barn betydligt mer om det spelas musik i hemmet.

Colourbox

En färsk studie om hur människor påverkas av att lyssna på låtar i sällskap med andra är ljuv musik för Spotify och alla andra musiktjänster. Bland annat hävdas att man spenderar mer tid i sovrummet…

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Undersökningen bestod av två delar, dels en enkät dels fältstudier. Totalt 30.000 personer mellan 18 och 79 år runt om i världen fick svara på enkätfrågor om vilka effekter musik har på dem när de lyssnar i sällskap av andra.

Undersökningen må vara stor och omfattande, men att dra långtgående slutsatser av den är alldeles för tidigt.

”Inget enskilt experiment kan berätta allt man vill veta” säger musik- och beteendeforskaren Daniel Levitin som övervakat studien till Billboard.

Uppföljningsexperiment krävs för att avgöra om de nu uppmätta effekterna egentligen bara är nyhetens behag – att få testa ny utrustning.

Bakom studien står musiksystembolaget Sonos tillsammans med Apple.

Att resultatet av undersökningen pekar på fördelarna med att lyssna på musik i högtalare kan möjligen bero på att Sonos inte tillverkar några hörlurar.

För barnfamiljer finns dock uppenbarligen positiva effekter med att spela musik i hemmet: 71 procent av dem som svarade uppger att barnen hjälper till med städningen när musik strömmar ur högtalare i hemmet. Utan musik var det bara 38 procent som fick hjälp av telningarna.

I fältstudien ingick 30 familjer, varav fyra svenska som ena veckan lyssnade på musik, andra veckan inte alls. Deltagarna utrustades med mobiltelefoner, aktivitetsarmband samtidigt som filmkameror samlade in data om deltagarnas aktiviteter.

När musiken var på var deltagarna tillsammans i snitt två och en halv timme mer än när det var tyst. Man lagade också mer mat tillsammans och i i enkätsvaren framgick att maten smakade bättre med musik i bakgrunden.

Under veckan med musik spenderades mer tid i sovrummet och enligt enkäten hade deltagarna mer sex.

Att lyckokänslorna ökar med musik i rummet är ingen nyhet.

”Redan för tio år sedan publicerade vi en forskningsrapport som visar att när man lyssnar på musik utsöndrar hjärnan dopamin vilket är ett slags må-bra-hormon”, säger David Levitin till Billboard magazine.

När man lyssnar på musik tillsammans med andra utsöndras oxytocin som är ett slags trygghetsdito.