Di Weekend NYHETER

”Dåligt självförtroende drev Kamprad”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÖBELENTREPRENÖR. Ikea-grundaren Ingvar Kamprad avled den 27 januari i år, 91 år gammal.

Claes-Göran Flinck

Ingvar Kamprads vänskap med socialdemokraten Sven-Erik Bucht bidrog till att Ikeagrundaren testamenterade halva sin förmögenhet till Norrland, enligt en ny biografi som visar upp okända sidor av Ikeagrundaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det har skrivits ett otal böcker om Ingvar Kamprad (1926-2018), där Bertil Torekulls ”Historien om Ikea” är den enda som bygger på intervjuer med Ikeagrundaren själv.

Nu kommer ytterligare en bok, ”Fenomenet Ingvar Kamprad – En bok om hans liv” som har skrivits av författaren Anders Ström.

Varför vill du ge ut ännu en bok om Ingvar Kamprad?

”Det som jag har saknat bland de böcker som redan finns är en beskrivning av personen Ingvar Kamprad som bygger på vittnesmål från dem som jobbade nära och blev vänner med honom. Jag vill också befästa hans roll som Sveriges främsta entreprenör genom tiderna, som jag tycker delvis har hamnat i skuggan av allt mediefokus på hans förmögenhet, skatteupplägg och koppling till fascistiska rörelser”.

Nytt i Anders Ströms bok är en skildring av Ingvar Kamprads nära vänskap med socialdemokraten och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, som var kommunalråd i Haparanda när de två lärde känna varandra.

Vänskapen inleddes då Sven-Erik Bucht lyckades övertyga Ingvar Kamprad om att bygga ett varuhus i Haparanda, med Sverige, Finland, Norge och Ryssland som upptagningsområde. Det fanns ett initialt motstånd inom Ikea, men varuhuset blev en succé och det något omaka paret hann vara vänner i närmare 15 år innan Ingvar Kamprad gick bort. Sven-Erik Bucht kallade Ingvar Kamprad för ”en småföretagare i en storföretagares kropp”.

FAKTA
Anders Ström

Ålder: 55 år.

Familj: Sönerna Edvin och Niklas.

Bor: I Stockholm.

Utbildning: Kulturvetarlinjen och en MBA från Handelshögskolan i Stockholm.

Bakgrund: Författare och skribent. Har tidigare skrivit ”Investeringshandboken – Din guide till ekonomiskt oberoende”, ”Do something before you die – en social entreprenörs långa resa” och ”Sveriges mäktigaste familjer: företagen, människorna, pengarna”.

Har medverkat i böckerna ”Ovärderliga värderingar. Pantbanken Sverige – de första 150 åren” och ”Aktiespararna 50 år, 1966–2016”. Har varit förläggare och förlagschef för verksamheter inom Norstedts och Rabén & Sjögren i tio år samt vd för konstinstitutionen Grafikens Hus i Mariefred i sju år.

VISA MER

”Jag tror att de fann varandra för att de hade liknande intressen. De uppskattade att åka runt och hälsa på småföretagare i Norrland och de fiskade, bastade och simmade i Torne älv tillsammans”, säger Anders Ström.

Smålandsfödda Ingvar Kamprad kände igen sig i det karga Norrbotten och enligt hans testamente ska hälften av hans förmögenhet på närmare en miljard kronor gå till projekt för landskapsutveckling i Norrland.

Anders Ström lyfter också fram Ingvar Kamprads övriga insatser som filantrop. Han verkade främst genom stiftelsen Ikea Foundation, som delar ut hela två miljarder kronor om året för att bekämpa fattigdomen i utvecklingsländer. Utöver det bildade han Agunnarydsstiftelsen för att stötta sin hembygd och Familjen Kamprads stiftelse som stimulerar utbildning och forskning inriktad på bland annat entreprenörskap, hälsa och miljö.

”Han pratade inte så mycket om sina ideella insatser, för han ville inte förhäva sig. Samtidigt tror jag att han ville bygga sitt eftermäle. Jag kan möjligen tycka att hans intresse för filantropi kom lite sent i livet”, säger Anders Ström.

Varför kallar du honom ”Fenomenet Ingvar Kamprad”?

”För att han var så komplex som både människa och entreprenör, med många bottnar. Han hade så många positiva sidor, men också en del skuggsidor”, säger Anders Ström.

”Det som går igen i mina intervjuer är att alla pratar om hans omtänksamhet och generositet, och han var lika långsiktig i sina vänskapsrelationer som i sitt affärsmannaskap. Han var väldigt trofast. Någon pekade också på hans förmåga att vara obekväm. Han vägrade låta sig styras och gick sin egen väg.”

Ingvar Kamprad talade ofta om att han ville ge Ikea evigt liv, men i boken påpekar Lars-Johan Jarnheimer, som är ordförande i Ikeakoncernens styrelse Ingka Holding, att han också drevs av dåligt självförtroende och en önskan om att visa att han dög.

”Jag tror att Ingvar Kamprad helt enkelt var född med dåligt självförtroende, vilket gjorde att han aldrig var nöjd. På slutet var det lite sorgligt, för det gjorde att han hade svårt att släppa taget om sitt verk. Det finns en rörande scen i boken, då han är med på sitt sista styrelsemöte och är ledsen för att han inte kan vara med längre. ’Grabbar, fan vad avundsjuk jag är på er’, säger han till de övriga ledamöterna. Samtidigt var det hängivenheten som gjorde att han blev så framgångsrik, så det där är dubbelt”, säger Anders Ström.

Till Ingvar Kamprads skuggsidor hörde ungdomens sympatier för fascistiska rörelser. Till viss del förklaras de av att hans tyskfödda farmor, som han stod mycket nära, hyllade Hitler eftersom han under andra världskriget befriade Sudettyskarna i det forna Tjeckoslovakien.

”Ingvar Kamprad gjorde ju avbön för det där, men det som är förvånande är att han hade en koppling till högerextrema rörelser ända in på 1950-talet. Vad som låg bakom det är en gåta som vi nog aldrig får svar på, som kastar en skugga över hans levnadsbeskrivning”, säger Anders Ström.

En långvarig vän var Göran Grosskopf, skatteexpert och tidigare ordförande i bland annat Ikeakoncenen. I Lausanne, där Ingvar Kamprad länge bodde, var de två med i samma matlagningsklubb, Matadorerna.

I boken framkommer att Göran Grosskopf var kritisk till den komplicerade skattekonstruktionen i Ikea.

”Ibland har Göran Grosskopf omtalats som den som låg bakom konstruktionen, men enligt honom själv var den redan på plats när han kom in i Ikea. Han tyckte snarare att den var både för krånglig och för dyr, men det var så Ingvar Kamprad ville ha det”, säger Anders Ström.

Tiotusenkronorsfrågan är om Ikea kommer att klara sig lika bra utan Ingvar Kamprad i framtiden.

”Det som talar för det är att han samlade en grupp skickliga människor i ledning, styrelser och stiftelser, som kan vara kulturbärare. Redan 1976 sammanfattade han också sin tankar bra i ’En möbelhandlares testamente’. Men någon påpekar också i min bok att det är viktigt att man börjar berätta nya historier om Ikea, som står inför stora utmaningar med nya kundbeteenden och online-försäljning”, säger Anders Ström.

”Fenomenet Ingvar Kamprad” av Anders Ström ges i dagarna ut på Ekerlids Förlag.