Di Weekend NYHETER

Dalacigarren är född

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FRÅN FRÖ TILL RÖKVERK. Lotta Bergstrand visar cigarrtillverkning i slutet av processen. 1 000 handrullade cigarrer räknar hon med att få fram i år av egenodlade plantor och blad som sedan torkats inomhus i flera månader.

Ida Thunberg

Dalarnas egen cigarrfabrik grundades egentligen på grund av att det inte skulle vara möjligt att odla tobak på dessa breddgrader. Men Lotta och Gunilla Bergstrand antog utmaningen. I år räknar de med att tillverka 1 000 handrullade cigarrer på gården utanför Säter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Gården ligger idylliskt intill sjön Ljustern strax utanför Säter.

Här började Bergstrand Cigars sin verksamhet som ett hobbyprojekt, men i dag har det utvecklats till ett kommersiellt bolag med alla nödvändiga tillstånd, en egen tobaksodling, egen produktion och en egen gårdsbutik.

Lotta Bergstrand har en bakgrund som journalist och politiker, under åtta år var hon kommunalråd i Säter. Under de senaste åren hade hon drivit ett multimediaföretag tillsammans med hustrun Gunilla.

Men det var som om något saknades. Efter att ha haft kontorsjobb i många år längtade Lotta Bergstrand ut.

Gunilla Bergstrand berättar med ett leende:

”En dag hörde vi på radion att det inte går att odla tobak för att rulla cigarrer så här långt upp i landet. Då förstod jag på en gång att det var kört Det var som att allting föll på plats - Lottas intresse för att odla och hennes behov av att vara utomhus kombinerat med något som egentligen skulle vara omöjligt.”

Lotta Bergstrand började läsa på. 2015 började hon planera för en egen tobaksodling.

”Det handlade mycket om att ta fram en sort som fungerar i vårt klimat. Nu har vi tagit fram tre hybrider som fungerar här.”

”Det finns en tobaksodling på Gotland, men så vitt vi vet är vi de enda på fastlandet i Sverige.”

2017 hade de tagit fram en process från frö, plantering och torkning till fermentering. Nu hade det även börjat komma viss efterfrågan utifrån om att få köpa cigarrerna, vilket ledde till att paret Bergstrand bestämde sig för att gå vidare mot kommersialisering.

”Vi sökte alla tillstånd som behövdes och det var ett års jobb. Det är inte lätt att ta sig igenom all byråkrati och alla avgifter som liten företagare”, säger Gunilla Bergstrand.

Tobaksodling kräver otroligt mycket tålamod, förklarar Lotta Bergstrand. Först ska plantorna förkultiveras inomhus och i växthus innan de kan planteras utomhus.

”Fröna är så små, du ser dem knappt. Man sitter med en tandpetare som man blöter och plockar upp ett i taget.”

Miljardär med bondförnuft

Skörden påbörjas när bladen börjar skifta i gult och de ska skördas nerifrån – två blad åt gången.

Gunilla Bergstrand förklarar att det finns fyra sektioner av blad på varje planta.

”Varje blad ska vara på olika ställen i cigarren. Ett är för aromen, ett för att det ska brinna, och så vidare. Så om man tar fel blad så brinner inte cigarren eller så smakar den illa. Så det är mycket sådant att tänka på, och därför är det helt avgörande att man håller reda på vilka blad som är vilka.”

Tobaken ska sedan torkas i en viss ordning och får heller inte torka för fort.

”Därför måste de 6 000 bladen som det handlar om här sorteras och läggas om varje dag. I cigarrländer som Kuba och Dominikanska republiken gör de detta utomhus, de har hela torkprocessen gratis. Här måste vi styra det och det är en otrolig handpåläggning som krävs”, säger Lotta Bergstrand.

”Jag står och vänder 5 000 blad för hand i flera månader – från augusti till februari är det varje dag. Det är otroligt tidskrävande, men samtidigt har jag stenkoll på processen tack vare det.”

Gunilla Bergstrand ler.

”Ja, ibland har man funderat på var gränsen mellan vansinne och engagemang går Men det är ju så det är att vara entreprenör.”

Odlingen sker utan besprutningar.

Säljer ekomat över Twitter

”Vi använder bara gödsel från våra egna höns, och kaffesump mot sniglar”, säger Gunilla Bergstrand.

Lotta Bergstrand visar hur rullningen av en cigarr går till, även detta en minutiös och tidskrävande process. I år räknar hon med att rulla och sälja 1 000 cigarrer.

Bergstrand Cigars siktar inte mot någon massproduktion, tvärtom.

”Vi tillverkar premiumcigarrer och så ska det förbli. Det är en produkt som vi är jättestolta över och vi kommer att växla upp på olika sätt för att ta verksamheten vidare”, säger Lotta Bergstrand.

Försäljning av cigarrerna och tillbehör i egen nätbutik är basen, och från och med i sommar finns även en nybyggd gårdsbutik på gården där Bergstrands utöver försäljningen tar emot grupper, håller föreläsningar och ger rundvandringar på gården där besökarna även kan prova att rulla cigarrer.