Di Weekend NYHETER

Cykling, mission och en revolution

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VIRTUELLT GYM. Tobias Adolfsson tycker att cyklande ska ske i friska luften och har därför kompletterat sin cykelbutik och verkstad med ett gym som ger kunderna rätt att använda friskvårdsbidrag för att cykla i vardagen.

Jesper Frisk

Cykelfabrik, cykelgym och cykling som kärlek och filosofi. Tobias Adolfsson, grundare av cykelbutiken And the Revolution, missionerar cykling dygnet runt. Och har hittat ett sätt att nytta cykling som friskvård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den sämsta frågan att ställa till Tobias Adolfsson måste vara: varför cykling? 

Svaret kommer snabbt – varför inte cykling? 

”Jag kan nästan inte argumentera för det, det finns inget skäl till varför du inte ska cykla. Ibland känner jag att jag har svårt i mitt eget missionerande för jag kan inte se varför jag inte ska cykla i en stad som Stockholm om man bor inom en mil från arbetsplatsen. Jag måste verkligen sätta mig in i den här människan för att förstå”, säger Tobias Adolfsson, grundare av cykelfabriken And the revolution, ATR.

Som för många barn blev cykeln snabbt Tobias Adolfssons trogna tjänare. Inte ens moppen som han fick som 15-åring kunde konkurrera. 

Cykeln blev Tobias Adolfssons liv, arbete, passion, och ja – revolution.

FAKTA
And the revolution

Grundades: 2013

Omsättning 2019: 3,5 Mkr

Resultat 2019: 250 000 kronor.

VISA MER

”Mitt första jobb var som cykelbud och sedan har jag nog prövat på att jobba med cyklar på alla sätt man kan.” 

En egen cykelbutik i hemstaden Umeå. Jobbet som cykelagent. Och sedan, när flyttlasset gått till Stockholm i början av 2000-talet började Tobias Adolfsson fundera hur man kunde förbättra den klassiska cykelbutiken. Han var inte helt nöjd med hur de i många fall var uppbyggda, med några få standardexemplar av cyklar som kunden fick välja mellan. 

”Hur kan man göra det på ett bättre sätt? Jag ville flytta tillbaka produktionen till kvarteret, involvera kunderna och göra det till en gemensamhet.” 

And the revolution ligger mitt i ett bostadskvarter på Södermalm i Stockholm. Cyklar som ska på service rullar in genom dörren, en granne hälsar genom fönstret. Tobias Adolfsson har skapat cykelkvarteret han önskade. 

Men hur ska man få ännu fler att cykla? 

Jag inbillningscyklar till Albanien två dagar i veckan

Tobias Adolfssons missionerande har blivit en politisk fråga. Att cykla till och från jobbet bör räknas som friskvård, och det bidrag som ska subventionera träning bör även gälla kostnader för cykling – i minsta fall service och reparation. 

Att det bara är motionscykling inomhus som räknas – ”spinning fyra trappor ner i en källare i taskig luft, dålig lukt och trist musik” – vill Tobias Adolfsson ändra på. 

”Man får göra det och kalla det friskvård, men man får inte cykla till jobbet varje dag och få bidrag för det.” 

Om arbetsgivare väljer att hjälpa sin personal med cykel och service räknas det som en förmån som ska beskattas av förmånstagare och arbetsgivare.

Så för att cykling istället ska betraktas som en del av den subventionerade friskvården har Tobias Adolfsson rundat systemet.

I And the revolutions virtuella cykelgym går friskvårdsbidraget att använda till köp av medlemskort, som hos ett vanligt gym. I medlemskapet ingår tillgång till cykel och underhåll. Men också tips och råd. För där har Skatteverket varit tydliga – att enbart låna ut cyklar räcker inte för att det ska godkännas som skattefri friskvård. 

Volvo Cars digitala chef: Bilen ska bli som mobilen

Cykelgymmet utgör dock fortfarande en liten del av verksamheten, fabriken och bygget av cyklar är ATR:s kärnverksamhet. För att komma från den typen av cykelbutik som Tobias Adolfsson kritiserade i början av 2000-talet, får kunderna själva designa sin cykel. Färg på ram, däck och styre. Ska cykeln ha korg eller inte? En brun lädersadel och stänkskydd i silver? Vilket behov har kunden? 

”Målet är att få människor att cykla mer och att tycka att det är roligt.” 

Missionerandet är åter i gång.