Di Weekend NYHETER

Cricket ingen fluga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VÄRLDSSPORT. Imran Sadat och Nasibullah Umarkhail spelar cricket i Botkyrka strax söder om Stockholm. Det har blivit ett sätt att glömma de jobbiga sakerna i livet för en stund.

Evelina Carborn

Internationellt sett är cricket en av världens största sporter. Men i Sverige har sporten fört en undanskymd tillvaro. Men nu växer cricketen explosionsartat lite i smyg, till stor del med hjälp av flyktingar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den som har vägarna förbi Gärdets sportfält i Stockholm har troligtvis noterat att det på senare år har blivit vanligt att se cricket spelas där. Sedan några år tillbaka har man nämligen adderat en cricketplan utöver exempelvis fotbollsplaner, basketplaner och beachvolleybollplaner.

Cricketintresset i Sverige har kanske inte riktigt nått de där stora höjderna; det blev inga frimärken av att det svenska landslaget 2016, på hemmaplan, gick upp till den högsta divisionen i Europa.

Men internationellt sett är cricket en av världens största sporter med sina uppskattningsvis 75 miljoner utövare.

Tariq Zuwak är ordförande för Svenska cricketförbundet och är även medlem i Huddinge cricket club. Han har spelat i 20 år.

”Jag började spela i Botkyrka cricket club när jag var liten. På den tiden fanns det inte så många klubbar, men jag gick dit med en kompis och fastnade direkt”, säger han.

För bara några år sedan hade Sverige ungefär 600 utövare fördelat på ett tiotal klubbar. Men på senare år har något hänt. Sporten har växt snabbt i Sverige och nu finns runt 2 000 utövare.

”Utvecklingen har gått fort. För fyra år sedan fanns det bara 13–14 klubbar, men nu har vi drygt 65 klubbar runt om i landet och flera divisioner”, säger Tariq Zuwak.

Framför allt är det i resterna av det gamla brittiska imperiet som cricket oftast betraktas som en nationell angelägenhet. I det som i dag går under namnet Samväldet, eller Commonwealth of Nations på engelska, ingår länder som Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Pakistan, Indien, Bangladesh och Sydafrika.

Hon var med och startade Hand in Hand

Även i Afghanistan, som inte tillhör Samväldet men däremot var en brittisk koloni, är cricket populärt. När Sverige under flyktingkrisen 2015 tog emot över 100 000 asylansökningar var många av flyktingarna från just Afghanistan.

Det är bland annat dessa som har hjälpt till att utveckla cricketen. Och cricketen har hjälpt många av flyktingarna att lära sig leva i ett nytt samhälle.

”Många har en spänd situation, men hos oss får de avkoppling från det. Här hittar de nya vänner som är födda i Sverige och lär sig hur saker och ting fungerar här. Klubbarna arbetar hårt med att lära dem att prata svenska, hur man får ett jobb och varför vi har olika myndigheter för att de ska hitta vägar ut i samhället”, säger Tariq Zuwak.

Två av dem som kom till Sverige 2015 är Nasibullah Umarkhail och Imran Sadat. Båda är från Afghanistan och har lärt känna varandra genom cricketen i Stockholm.

”I Afghanistan spelar alla ungdomar cricket så när jag kom hit frågade jag personalen där jag bodde om man kunde spela cricket här. Det var svårt att hitta klubbar i Stockholm men till slut hittade jag Alby CC. Så jag skrev ett sms till klubben och de sa att jag var välkommen till laget”, berättar Nasibullah Umarkhail.

Efter att ha gjort tre år i grundskolan här är Nasibullah Umarkhails mål att komma in på gymnasiet i höst för att i framtiden kunna bli lastbilschaufför.

Trycket ökar på klubbarna

Han beskriver cricketen som ett sätt att inte behöva tänka på asylansökningar eller en bror och en syster i Afghanistan han som han inte kan få tag på.

”När jag sitter hemma tänker jag mycket på Migrationsverket eller på mina syskon i Afghanistan som jag inte har någon kontakt med. Men med cricketen kan jag tänka på andra saker och få lite stöd genom att prata med vänner där. Annars sitter många hemma med dåliga tankar. Det är bättre att man gör någonting positivt.”

2016 blev Svenska cricketförbundet medlemmar av Riksidrottsförbundet och deltog även för första gången i SM-veckan förra året, ett mästerskap där över 50 idrotter är representerade. Svenska cricketförbundets ordförande Tariq Zuwak tror att svensk cricket kommer att fortsätta växa sig allt större, om än inte lika snabbt.

”Vårt nästa mål är att nå det lokala folket och att rekrytera fler flickor. Det är någonting vi känner att vi behöver jobba extra med. Om vi då lyckas göra en bra insats med båda delarna tror jag utvecklingen kommer att fortsätta i rätt riktning”, säger han.