Di Weekend NYHETER

Bullar blir bot mot brexitoro

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BUNS & BREXIT. Brontë Aurell har gjort Scandikitchen till en plats för kanelbullar och rådgivning kring invandring.

Jesper Frisk

Londonkaféet Scandi- kitchen har blivit en samlingsplats för brexit- oroliga nordbor. Ägaren Brontë Aurell har hittills hjälpt över 300 EU-medborgare att få brittiskt uppehålls- tillstånd. På lördag, bara timmar efter brexit, är det dags igen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Att göra något så arbetssamt som att söka permanent uppehållstillstånd är enklare när du tar en fika samtidigt. Vi blev snabbt kända som ett ställe för stöd från vår invandringsrådgivare och frivilliga – och varma kanelbullar”, säger danskan Brontë Aurell.

För snart 13 år sedan öppnade hon tillsammans med sin svenske make Jonas Aurell sitt kafé nära Oxford Street och expanderade snabbt till import av livsmedel från Norden.

De senaste fyra åren har de tvingats hantera möjliga effekter av brexit, inklusive svängigt pund och uppehållstillstånd, både för företaget och personligen. Med Buns & Brexit vill de hjälpa andra.

”Lördagens session blir den fjärde. Jag och två andra frivilliga har hjälpt över 300 människor att få uppehållstillstånd. Det är alltid körigt men vi ser till att alla får hjälp. En invandringsrådgivare kan svara på specifika frågor”, säger Brontë Aurell.

Hon säger att processen har varit upprivande för många människor.

”Regeringen beslutade att använda ordet ”ansök” i stället för ”registrera”. Det gjorde många EU-medborgare upprörda eftersom ”ansök” indikerar att du kan få avslag. Behovet av empati var väldigt tydligt, särskilt i kontakten med de äldre som kanske har bott här i över 30 år.”

Vilken är den vanligaste frågan?

”Förutom ”varför gör de det här?” är det ”Vad händer om jag inte får stanna?”. Vi får försäkra dem att det är osannolikt att de får nej.”

Ska bryta trenden med stillasittande Hur förberedde Scandi- kitchen för fjolårets tre brexitdatum?

”Vi lagrade så mycket vi kunde och fick förbereda flera strategier beroende på möjliga resultat. Men vi lagrade mest hållbara varor så det gick ganska bra. Vi räknade med förlängningarna”, säger Brontë Aurell.

Vad tror du händer den 31 december och hur påverkar det er?

”Om jag visste det skulle jag bli rik. Brexit påverkar redan vår affär och har gjort det i fyra år. Vi väntar och se. Det positiva är att vi snart vet mer och kan fortsätta med våra liv mer än tidigare.”

Redo att rädda blåbär i sjönöd