Di Weekend NYHETER

Bukowskis klockexpert drömmer om Eric Clapton

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BRA TIMING. För tre år sedan firade Eric Clapton, som fått Rolex Daytona uppkallad efter sig, sin sjuttioårsdag på en spelning i Madison Square Garden i New York.

Luiz C. Ribeiro

Fem frågor till Carl Palmegren, klockspecialist på Bukowski, inför auktionshusets stora klockauktion ”Important Timepieces” som sker den 12 november.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur mycket räknar ni med att auktionen kommer omsätta?

”Vi har exakt 120 armbandsur som ska auktioneras ut och vi brukar hamna någonstans strax under tio miljoner. Lägsta utropet på en enskild klocka är 5 000 kronor och högsta utropet är 800 000 kronor, det är verkligen ett brett spann. Vi har valt ut de mest spännande samlarobjekten, då är det inte bara priset som styr. Vi plockar in sådant som är ovanligt eller svårt att få tag på även om de kanske inte har de högsta pri- serna.”

Vilket armbandsur kommer gå dyrast?

”Det är två stycken Patek Philippe med utrop på 600 000 till 800 000 kronor, de kommer bli ganska dyra. Det är svårt att säga exakt hur mycket de kommer gå för, men vi brukar sätta priserna lite försiktigt. Generellt brukar priset på klockorna öka med mellan 30 och 50 procent jämfört med utropspriset.”

Drar upp klockor med Kickstarter Vilken är den dyraste klockan ni sålt på en auktion?

”Vi har en klockauktion i halvåret och den dyraste som vi har sålt gick för exakt två år sedan. Då var det en Omega Speedmaster i perfekt skick från 1958 som såldes för 2,2 miljoner kronor. Själva modellen lanserades 1957 och är mest känd för att ha varit den första klockan på månen. Det är det dyraste armbandsuret vi har sålt, sedan hade vi ett bordsur som gick för 20 miljoner kronor.”

Vågar man verkligen använda så dyra klockor?

”Ja, jag tror att de flesta som köper klockorna använder dem. Sedan får man väl använda dem lite försiktigt, men jag tycker ändå att de ska användas. Det är ju det klockorna är till för.”

Utmanaren ser stark marknad När började ditt intresse och har du någon drömklocka?

”Jag har hållit på med det så länge jag kan minnas. Intresset ökade när jag var runt 14 år och började köpa, sälja och handla med det själv. Det finns en Rolex Daytona som kallas för ”Eric Clapton”, det är en väldigt vacker stålkronograf som jag gärna skulle vilja ha. Den brukar gå under det smeknamnet för att Eric Clapton ägde en sådan modell, men jag vet inte om han gör det längre.”

Vem är den typiska klocksamlaren?

”Det är flest killar som handlar, absolut. Men jag tycker vi ser att det är fler och fler tjejer som också kommer och köper på auktionerna. När det kommer till åldrar är det väldigt blandat.”