Di Weekend NYHETER

Börsbolagets båt satte rekord runt Gotland

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SATTE REKORD. Båten HiQ 4 seglade ÅF Offshore Race på 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder.

HENRIK TRYGG

HiQ 4 satte nytt rekord i ÅF Offshore Race när båten på måndagen bröt mållinjen i Sandhamn i Stockholms skärgård. Skypegrundaren Niklas Zennström, skeppare på båten Rán, var en av många som fick bryta i det hårda vädret.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var högsommarvärme och milda vindar när startfältet i årets upplaga av seglingsklassikern ÅF Offshore Race på söndagen lämnade Skeppsholmen i centrala Stockholm. Niklas Zennströms Rán fick en bra start i sin klass.

Men väl ute på öppet hav ändrades villkoren snabbt. På söndagskvällen rapporterades vindbyar kring 20 meter per sekund utanför Landsorts fyr. Och det blev inte bättre när båtarna skulle inleda rundningen av Gotland.

”Många har inte vågat segla på utsidan av Gotland, jag tror många blev chockade av hur extrem sjön var där”, säger arrangören KSSS klubbdirektör Stefan Rahm.

Flera båtar drabbades av haverier och valde att bryta. Sjösjuka i den grova sjön bidrog också till att väldigt många skeppare valde eller tvingades att avsluta tävlingen i förtid. Strax före midnatt på måndagskvällen hade cirka 90 av 225 startandes brutit.

Rán, som ledde vid Fårö, var en av många båtar som bröt. På tisdagsförmiddagen stod det klart att nästan 42 procent av deltagarna brutit. Det är den högsta siffran i tävlingens historia.

Men för båtarna av modell VO65, byggda för världsomseglingen Volvo Ocean Race, var detta utmärkta förhållanden. HiQ 4, med rutinerade skepparen Bouwe Bekking, ledde fältet vid Hoburgen (rundningen av Gotland) och blev först att nå målet i Sandhamn. HiQ 4 seglade ÅF Offshore Race på 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder. Snitthastigheten var 12,88 knop, vilket gjorde att HiQ slog CQS:s hastighetsrekord från förra året med nästan 2 knop.

Holländaren Bekking hävdar att han aldrig var riktigt nervös över den konkurrerande VO65:an Ambersail 2.

”Vi låg före dem hela vägen, ett tag så mycket som tio distansminuter så vi hade koll på dem. Men det är klart, strax innan målgång hade vi ett åskväder strax väster om oss och vi låg i verkligt svaga vindar”, säger han på ÅF Offshore Races hemsida.

Revanschen på Rivierans regattor

Ambersail 2, som för fyra år sedan deltog i Volvo Ocean Race under namnet SCA, nådde målet som andra båt.

Både Stefan Rahm och Bouwe Bekking berömmer de skeppare som valt att avbryta.

”Det är bra att folk bryter när det är så pass tufft”, säger holländaren.

Ombord på HiQ fanns rutinerade havskappseglare som Roger Nilson (navigatör) och Anders Lewander (segelkoordinator). Roger Nilson, Sveriges kanske mest meriterade havskappseglare, konstaterar att HiQ 4 är byggd för att klara de extrema förhållandena i Södra ishavet.

Båten har deltagit i två Volvo Ocean Race, då under namnet Team Brunel, med en andraplats som främsta merit.

Segling: I pappas kölvatten

Som första båt i Classic-klassen gick familjen Wallenbergs Refanut i mål strax efter klockan 22 på måndagen. Refanut, byggd 1955, klarade det hårda vädret, men inte utan att besättningen fick kämpa rejält.

”Det har varit stökigt. Spännande men stökigt”, säger skepparen Fredrik Wallenberg till tävlingens hemsida.

De gamla träbåtarna tar ofta mycket stryk i hårt väder och fem av sju i Classic-klassen bröt. En av dem var Regina, med finansmannen Jacob Wallenbergs dotter Lovisa Cavalli Wallenberg som skeppare.