Di Weekend NYHETER

Berwaldhallen – från stråkar till 70-talsdisco

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

JUBILAR. Konserthuset Berwaldhallen fyller 40 år i år.

Carina Andreasson/Mostphotos

Från stråkar och dirigenter till strålkastarljus och disco. När Berwaldhallen firar 40 år som konserthus inleds säsongen med en stor discokonsert och en hyllning till 1970-talet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I år är det 40 år sedan dirigenten Herbert Blomstedt dirigerade sig igenom kompositören Franz Berwalds verk Sinfonie Singuliere och därmed invigde Berwaldshallen som Sveriges radios officiella konserthall.

Konsertsalen – med plats för 1 300 åhörare och 100 musiker och enligt vissa ”en erkänt besvärlig akustik” – har under åren inhyst storheter som Anna Ternheim, First Aid Kit och stjärnviolinisten Hillary Hahn.

Tillförordnade konserthuschefen på Berwaldhallen Svein Arne Östevik ser fram emot att få fira konserthallen med åskådarna – men även med radiolyssnarna.

”På det viset handlar jubileet om mer än konserthallen – Berwaldhallen är Sveriges Radios konserthus också. Konserterna är inte bara för åskådarna utan också för alla radiolyssnarna.”, säger Svein Arne Östevik.

Jacob Mühlrad tillbaka till urkraften

I höst invigs konserthösten med ett glittrande discoinferno. Under torsdagen och fredagen står Melodifestivalstjärnorna Andreas Lundstedt och Lina Hedlund tillsammans med symfoniorkestern på scen att framföra några av 1970-talets allra största discohittar.

Det är nämligen inte bara 40 år sedan Berwaldhallen invigdes – det är också 40 år sedan discons decennium, 1970-talet, tog slut.

”Alla konserter i år har siffran 40 som tema”, säger Svein Arne Östevik, tillförordnad konserthuschef på Berwaldhallen.

Skolans nya bas sjunger ut

I december tar Orvar Säfström och filmskurkarna över scenen. I föreställningen ”Born to be bad” uppträder symfoniorkestern med klassisk filmskurkmusik från klassiker som ”Die Hard”, ”När lammen tystnar” och ”Harry Potter”.

Den stora jubileumskonserten går av stapeln den 30 november. Då kommer Herbert Blomstedt att vara på plats – dirigenten som ledde den första konserten i Berwaldhallen för 40 år sedan och som 40 år senare och vid 93 års ålder fortfarande dirigerar.