Hoppa till innehållet

Berlinklubbar blir stjärnkrogar

Klubbfolket i Berlin har vuxit upp och lägger nu pengarna på mat.

Två av den tyska huvudstadens tre nya stjärnkrogar är gamla klubbar.

RESTAURANG MED UTSIKT. Krogen Golvet har tagit över efter klubben 40 Seconds, på åttonde våningen i ett hus strax söder om Potsdamer Platz. Förra tisdagen kom beskedet att krogen får en Michelinstjärna för sin nyöppnade restaurang.
RESTAURANG MED UTSIKT. Krogen Golvet har tagit över efter klubben 40 Seconds, på åttonde våningen i ett hus strax söder om Potsdamer Platz. Förra tisdagen kom beskedet att krogen får en Michelinstjärna för sin nyöppnade restaurang.

Svenskättlingen Björn Swanson fick förra tisdagen beskedet att han får en Michelinstjärna för sin nyöppnade restaurang Golvet.

”Det har varit en ansträngande vecka med mycket arbete, lite sömn, mycket alkohol. Det vanliga”, säger han.

Den här veckan höjer han priset för sexrättersmenyn från 106 till 116 euro, motsvarande 1 150 kronor. Björn Swanson försäkrar att det inte är ett Michelinpåslag.

”Det är vår vintermeny med bland annat stör och norsk hummer så kostnaderna är högre. Vi skulle kunna laga mindre portioner ,men då skulle gästerna klaga. Då är det bättre att höja priset med 10 euro.”

Golvet har tagit över efter klubben 40 Seconds, på åttonde våningen i ett hus strax söder om Potsdamer Platz.

Trots Michelinstjärnan finns fortfarande bord före jul i restaurangen, med 85 platser.

”Utvecklingen av västra Berlin fortsätter. Det har helt enkelt blivit för dyrt i öst. Potsdamer Strasse har utvecklat sig väldigt bra, med många bra restauranger, även om vi är den första med en stjärna”, säger Björn Swanson.

Inte bara namnet Golvet är svenskt.

”Vi arbetar mycket med regionala produkter, men de skandinaviska rötterna finns där. Bland annat får vi en gammal mjölkko från Sverige.”

Och hur är det med dina svenska rötter?

”Min familj lämnade Malmö ungefär 1898. Jag har tyvärr ingen släkt kvar i Sverige, men åker ofta dit med min familj”, säger Björn Swanson – på tyska.

Även Berlins andra nya Michelinstjärna går till en krog som har blivit restaurang. Det är vegetariska Cookies Cream på Behrenstrasse i stadsdelen Mitte.

”Det är den bästa och coolaste vegetariska restaurangen i Berlin och kocken är sensationell. Men de lagar typ samma mat de alltid har gjort”, säger journalisten Per Meurling som driver sajten Berlin Food Stories.

Han är också överraskad att den tredje nya stjärnan går till avslappnade Tulus Lotrek i stadsdelen Kreuzberg, även om den i två år har levererat konsekvent bra mat med utmärkt service.

”Om Tulus Lotrek får en stjärna, varför inte Lode & Stijn eller Mrs. Robinson’s? Och inte minst Coda, som förtjänar en stjärna mer än någon annan.”

Per Meurling säger att det är stort fokus på stjärnor i Tyskland eftersom alla ambitiösa stjärnkockar har en stor del av sin utbildning i stjärnkrogar.

”Man lär sig att en stjärna är den finaste utmärkelsen som finns. Därför jobbar alla mot målet att öppna eget och få en egen stjärna. En intressant bieffekt är att Berlins stjärnkrogar inte har några bakfickor. Det anses inte fint eller intressant att laga enkel mat.”

Samtidigt försöker Guide Michelin bli mer folklig och har breddat sitt fokus till enklare koncept.

”Det har blivit enklare att få en stjärna och därför har förväntningarna stigit. Det riskerar att undervärdera värdet av en stjärna och Michelins varumärke”, säger Per Meurling.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera