Hoppa till innehållet

Berättar sina liv från scenen

Att berätta sin livshistoria från teaterscenen har blivit en trend. Timbuktu, Plura och Martin Stenmarck är några som står på scenen i höst.

Och i New York framträder ingen mindre än Bruce Springsteen på en liten teater på Broadway med fem föreställningar i veckan ända fram till februari.

TID FÖR REFLEKTION. Lena Philipsson spelade sin föreställning ”Jag är ingen älskling” i ett och ett halvt år.
TID FÖR REFLEKTION. Lena Philipsson spelade sin föreställning ”Jag är ingen älskling” i ett och ett halvt år.
PÅ TURNÉ. Martin Stenmarck berättar om sin uppväxt med elva syskon.
PÅ TURNÉ. Martin Stenmarck berättar om sin uppväxt med elva syskon.Foto: Christine Olsson/TT
Mikael Wiehe.
SKALAR NED. Bruce Springsteen har tillfälligt lämnat de stora arenorna för att sätta upp soloföreställningen ”Springsteen on Broadway” på en liten teaterscen.
SKALAR NED. Bruce Springsteen har tillfälligt lämnat de stora arenorna för att sätta upp soloföreställningen ”Springsteen on Broadway” på en liten teaterscen.

Alla ovan nämnda är medelålders eller äldre män med en lång karriär.

”Jag tycker det är viktigt att lyfta fram att det inte bara är män. Vi har både Lena Philipsson, Lisa Nilsson och Nour El Refai som gör den här typen av föreställningar”, säger Leif ”Blixten” Henriksson, grundare av Blixten & Co, som arrangerar konserter och föreställningar av olika slag.

”Lena Philipsson har hållit på i ett och ett halvt år och spelat sin föreställning ’Jag är ingen älskling’ och avslutade nyligen på Rival. Det är en föreställning med väldigt mycket personligt prat om hennes relationer med män. Det som är kännetecknande för den här typen av föreställningar är just att det är väldigt personligt.”

Komikern Nour El Refai har nyligen åkt landet runt med sin föreställning ”En komisk depression” där hon osminkat och humoristiskt har berättat om sin egen uppväxt.

En personligt framförd livsberättelse varvad med musik är den gemensamma nämnaren för den här typen av biografiska föreställningar, som i övrigt kan skilja sig rätt mycket åt. Det kanske rentav är så att scenen i viss mån har kommit att ersätta boken, man gör en show i stället för att skriva sina memoarer.

”Det är en bra jämförelse. Förr skrev man en bok när man hade blivit tillräckligt gammal, nu finns det fler konstnärliga uttryck”, säger Leif Henriksson.

Michael Henriksson, vd och producent på Lifeline Entertainment, är inne på samma linje. Lifeline har producerat både Jason ”Timbuktu” Diakités föreställning ”En droppe midnatt” och Martin Stenmarcks ”Syskonkärlek, räkna med bråk”.

”Det är naturligt när artister blir äldre att de har ett behov att berätta. Historiskt sett har memoarer kommit sent i livet, då man har velat skriva av sig på något sätt. Det här är inte annorlunda.”

”Men det är otroligt viktigt att man har något att berätta”, understryker Michael Henriksson.

Vissa föreställningar bygger dock på böcker. Bruce Springsteens memoarbok ”Born to run” kom förra året och Timbuktus ”En droppe midnatt” är ursprungligen en bok.

Ramarna är alltså inte fasta och man behöver inte ens vara till åren för att ha något att berätta.

”William Spetz är 21 år och berättar personligt om sin relation till sin mormor, som han växte upp med. Det är en varm och kärleksfull berättelse. Och det är tidens anda på något sätt”, säger Leif Henriksson.

Komikerns föreställning ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” spelades 43 gånger förra året för 23 000 personer. Den 3 februari får föreställningen nypremiär i Luleå och turnerar därefter runt om i landet till slutet av april.

Genren är mer disparat än vad det kan förefalla vid första anblicken. Men någon sorts gräns, även om den är flytande, går vid krogshow, ett koncept som har funnits under lång tid.

”Skillnaden är att det har dragits åt ett mer regisserat håll. Jag tror att den här typen av föreställningar med både text och musik är här för att stanna”, säger Michael Henriksson.

Personerna bakom uppsättningarna, regissörer och manusförfattare, varierar. Någon spindel i nätet verkar inte finnas.

”De flesta skriver sina manus själva, sedan kommer det in en regissör som tillsammans med oss producenter bearbetar manuset”, säger Leif Henriksson, som också tror att vi får se flera sådana här föreställningar framöver.

”Det är ett otroligt stort publikintresse, annars skulle det inte vara så många som gjorde det. Men det är klart att det inte alltid är utsålt.”

En dundersuccé var Magnus Ugglas ”Hallå! Popmusik, kickar och kläder”, som älskades av både kritiker och publik. Men det är inte alltid som syftet är att nå en så stor publik och tjäna så mycket pengar som möjligt.

”Bruce Springsteen lägger ett halvår på en liten scen på Broadway. Varför gör han det? Jo, för att han tycker om att stå på scenen”, säger Leif Henriksson.

”Det är samma sak med Plura, som vill hitta nya uttryckssätt och utvecklas som artist.”

Michael Henriksson nämner tv- succén ”Så mycket bättre” och konstaterar att folk gillar att se sina idoler i annorlunda sammanhang.

”Själv skulle jag tycka det vore superkul att se Rolling Stones med Mick Jagger och Keith Richards stå på scenen och prata om sig själva.”

Innehåll från GattyInstrumentsAnnons

Tidig upptäckt av lunginfektioner genom respiratoranalys – ett andetag i taget

Lunginfektioner som astma, KOL och cystisk fibros är farligt för människor och efter covid-19 har intresset för människors egna lunghälsa ökat. GattyInstruments ligger i framkant när det kommer till att få utvärdering av lung function för direktanvändare. 

GattyInstruments arbetar inom medicinteknikområdet med målsättningen att tillhandahålla lösningar för personer som vill ha direkt tillgång till sin lungfunktionsanalys.

– Genom vårt instrument kan personer i behov av lungfunktionsanalyser få det direkt, utan att behöva boka tid hos läkare eller ta sig någonstans. Det är otroligt smidigt, berättar Hithesh Kumar Gatty, vd för GattyInstruments.

GattyInstruments ger kunderna mervärde

– Vi jobbar inom medicinsektorn för att skapa en högkvalitetslösning till utandningsanalysator. Vårt team av forsknings- och utvecklingsexperter har stor erfarenhet av allt från hälsa till att bygga toppmodern teknik inom icke-invasiv diagnostik.

Med hjälp av den senaste tekniken erbjuder GattyInstruments en utandningsanalysator i syfte att ge en korrekt och tillförlitlig analys av utandningsparametrar, vilket ger mätningar som kan användas som underlag för medicinsk diagnos och forskningsändamål.

– Genom höghastighets dataöverföring till mobilappar kan användaren få sitt resultat direkt, vilket bidrar till en förbättrad användarupplevelse. 

– Vi arbetar med att utveckla en kostnadseffektiv lösning som ska kunna förutspå lunginflammation tidigt med hjälp av maskininlärningsmodeller och redan nu ser vi lovande resultat. 

Få realtidsresultat snabbt och enkelt

Genom en kombination av mikrosensorer och inbyggda system möjliggör GattyInstruments en crossdomänapplikation mellan MedTech och Healthtech.Efter covid-19 har intresset för lunghälsa ökat. Genom att tillhandahålla en analysator som ger resultat på lungfunktionen direkt på mobilapplikationen hoppas GattyInstruments kunna bidra till ökad vetskap kring privatpersoners egna lunghälsa. 

Respiratory Analyzer, som produkten heter, är kompakt och bärbar för att möjliggöra användning i olika hälsovårdsmiljöer inklusive kliniker, sjukhus och lungfunktionslaboratorier, för bekväma andningstest där det behövs. 

Genom snabba tester och realtidsresultat ger Respiratory Analyzer vårdgivare möjlighet att fatta välgrundade beslut snabbt, vilket kan bidra till ökad effektiviteten inom patientvården.

GattyInstruments är ett innovationsdrivet företag med fokus på nya lösningar inom medicinteknik såsom gassensorer, trycksensorer, spirometrar, och utandningsanalysatorer.

Om GattyInstruments

GattyInstruments är ett svenskt FoU-företag som utvecklar lösningar för att diagnostisera lunginflammation genom att erbjuda en utandnings analysator. Företaget är också involverat i nästa generations utveckling av mikrosensorer inom MedTech-domänen. Genom att tillhandahålla dessa lösningar arbetar de mot ett hälsosamare samhälle.

www.gattyinstruments.com   

info@gattyinstruments.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GattyInstruments och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera