Di Weekend NYHETER

Belgaren som är Sveriges ansikte i Kina

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FIKAR EFTER NYTT. Svenska handelskammarens Shanghaikontor ryms i ett rum och delar pentry med några andra företag i en byggnad i den gamla delen av Shanghai. Vd:n Martin Vercouter bor i Peking där handelskammarens huvudkontor ligger men han tar ofta tåget till Shanghai.

Karin Olander

Den svenska tilliten fick honom fast och låttexter av Kent lärde honom språket. 30-årige Martin Vercouter är den belgiske traineen som blev vd för Svenska handelskammaren i Kina. I höst går han vidare mot sin dröm om socialt entreprenörskap.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Martin Vercouter syns i folkvimlet på Madang Road i Shanghai när han kliver ut från byggnaden där handelskammaren har sitt kontor. Snedbena i den blonda frisyren och mustasch à la Errol Flynn. Kavajen från H&M slänger han över axeln. Någon kostymtyp är han inte. Runt handleden har han två slitna tygarmband som skvallrar om besök på festivaler.

”Ja, jag är heavy metal-fan. Fast som ung spelade jag kyrkoorgel och jag har prövat att spela säckpipa”, säger Martin Vercouter.

Stadsdelen Xintiandi, med sina låga karaktäristiska tegelhus, smala gränder och torg med många uteserveringar, är en besöksmagnet.

”Här möts västerländskt och kinesiskt”, säger Martin Vercouter och berättar att både svenska generalkonsulatet och Business Sweden ligger i närheten.

Kulturblandningen blir extra tydlig när han först på kinesiska beställer en kaffe på Starbucks och sedan pekar ut Kongresshallen där Mao skapade Kommunistpartiet.

Svenska handelskammaren har sitt huvudkontor i Peking och Martin Vercouter bor i huvudstaden, men åker ofta till kontoret i Shanghai. Alltid med tåg.

”Snabbtåget tar 4,5 timmar. Det är väldigt bekvämt. Under det senaste året har jag åkt tåg över 50 000 kilometer”, säger han.

Martin Vercouter är född i södra Belgien och hans familj hade ingen som helst koppling till Sverige.

”Mina föräldrar var skilda. Mamma tog hand om fem barn samtidigt som hon var sjuksköterska och startade ett eget bolag inom sjuktransporter som nu har 40 anställda. Hon är min hjälte.”

Första bekantskapen med Sverige var som 16-åring.

”Vi hade ett språkutbyte med en skola i Uppsala. De kom till oss för att träna franska och vi åkte dit för att prata engelska. Märkligt, men så var tanken. Jag tyckte om Sverige och valde sedan att flytta dit för universitetsstudier”, säger Martin Vercouter.

”Det är ett fint land att leva i. Hög livskvalitet. Jag tycker om att det är ett tillitsbaserat samhälle, att folk litar på varandra”, säger han.

Hans val har mötts av frågor.

”Många tycker att det är märkligt att man kan bygga en ny identitet som vuxen. Jag är fortfarande belgisk, men även svensk”, säger han på en svenska som är i det närmast perfekt i både grammatik och uttal.

Hans språknivå är imponerande och han använder ledigt svenska uttryck som ”på tapeten” och andra liknelser.

”Jag lärde mig på egen hand. Läste mycket och lyssnade på musik. Jag tog in språket via låttexter. Mycket av Kent och Lisa Ekdahl, säger Martin Vercouter.

Kineserna får svenskt fika

Hans modersmål är franska och han talar dessutom nederländska och engelska. Kinesiskan behärskar han i det vardagliga och han förstår tyska och spanska.

Martin Vercouter tog först en masterexamen i molekylär biofysik vid Stockholms universitet och kom sedan på att han också ville in i den ekonomiska världen för att knyta ihop innovationer och marknaden. Det blev ytterligare en examen, den här gången i entreprenörskap och innovationsledning på KTH.

Även om han trivdes väldigt bra i Sverige upptäckte han svårigheter med att bo i ett land utan stort nätverk.

”Jag ska inte säga att jag blivit diskriminerad, men det är svårt att hitta jobb när man inte har kontakter”, säger han.

Tillsammans med några kurskamrater grundade han ett företag, Starta Farsta, som hjälpte unga människor att starta företag i förorten med pengar både från offentliga och privata aktörer.

När han fick Anders Wall-stipendiet begav han sig till Kina och vad som var tänkt som en tio månaders vistelse på handelskammaren med 280 medlemsföretag. Han visade framfötterna och lyckades efter bara sju månader få jobbet som vd i hård konkurrens. Handelskammarens ordförande, Lars-Åke Severin, uttalade sig i Scandasia om att Martin Vercouter hade en klar vision för den svenska handelskammarens framtid.

”Vi såg hans bakgrund, energi och visionära orientering som starka fördelar.”

Då var Martin Vercouter bara 28 år, men tvekade inte.

”Det har varit fantastiskt intressant att jobba med svenska företag i den här miljön. Nätverkande är kärnan. Tillsammans med de andra europeiska handelskamrarna försöker vi också att påverka beslutsfattarna. Tillväxtmodellen har förändrats där Kina inte vill vara ett billigt produktionsland utan klättra i värdekedjan med mer innovation och avancerad tillverkning. Handelskriget med USA har snabbat på den utvecklingen”, säger han.

Vad är utmaningen för svenska företag i Kina?

”Det största problemet är att det är en väldigt otransparent marknad att verka i. Det gäller att välja rätt samarbetspartner och rätt leverantör. Man behöver lokalkännedom och kontakter är väldigt viktiga”, säger han.

Så ska Bonnie Roupés baby bli lönsam

”Att komma till Kina är som att vara tonåring. Man tror att man vet allt, men märker snart hur lite man förstår. Jag lär mig nya saker hela tiden”, säger han.

Efter över två år som chef för handelskammaren har han bestämt sig för att gå vidare och i stället satsa på att arbeta med socialt entreprenörskap i Kina och Asien.

”Jag vill jobba med innovation på utvecklingsmarknader. Hitta bra modeller för finansiering. Människor med bra idéer ska få sina företag att lyfta. Jag tänker att det till exempel måste finnas något att utveckla mellan mikrolån och riskkapital”, säger han.

Andra områden som han brinner för är energi- och miljöfrågor.

”Vi kan inte ha tillväxt på bekostnad av att vi förstör jordens resurser”, säger han.