Di Weekend NYHETER

Bastuplan blir till flotthotell

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GRUNDEN. Anncathrin Lundqvist är en av eldsjälarna bakom projektet Arctic Bath, ett hotell och bastu som kommer att flyta på Lule älv.

Jack Mikrut

Tree Hotel har lockat till sig världskändisar som Kate Moss och Justin Bieber till Harads i Bodens kommun. Nu byggs ett nytt exklusivt prestigeprojekt i byn – Arctic Bath, ett hotell som kommer att flyta på Lule älv.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Pontonerna som ska bära upp det nya badhotellet ligger redan och guppar på älvens vatten. På cirkeln kommer Arctic Bath att byggas upp till våren.

På strandkanten och på en uppställningsplats halvannan kilometer bort ligger redan större delen av byggnaderna klara.

”Det byggs i moduler och sedan kommer det att pusslas ihop på plats”, säger Anncathrin Lundqvist, delägare i projektet.

Idén till bygget som nu börjar ta form kläcktes för många år sedan under en middag i byn. Tree Hotel, som nått internationell ryktbarhet genom att hyra ut hotellrum högt upp i talltopparna, hade nyss öppnat. Middagsgästerna diskuterade vad satsningen skulle betyda för Harads.

”En av byborna konstaterade att om en massa internationella turister kommer hit, så måste de ha något att göra”, säger Anncathrin Lundqvist.

Diskussionen landade i att utländska gäster säkert skulle tycka att det vore roligt med en bastuflotte. Mer storslagna än så var inte planerna för knappt tio år sedan.

Det var innan några lokala företagare och eldsjälar spånade vidare.

”Vi tog idén och utvecklade den med arkitekter. Det blev en ny modernare bastuflotte, men man kan konstatera att det blev större”, säger Anncathrin Lundqvist och skrattar till.

Ja, den kommer definitivt bli större.

Den runda byggnaden på 450 kvadratmeter kommer att inrymma tre olika bastur, en relaxavdelning och en liten restaurang. Själva huvudbyggnaden kommer att täckas av timmerstockar, en påminnelse av epoken då älven användes till flottning.

Mitten av rundeln kommer att vara öppen och de gäster som önskar kan ta sig ett dopp i Lule älv. Så också på vintern, då ”flotten” kommer att vara fastfrusen i älven.

”På vintern blir det cirka fyra grader i vattnet. Det är skönt i kombination med bastu. Då får man den renande effekten. Kallt och varmt, kallt och varmt”, förklarar Anncathrin Lundqvist.

Utöver den runda spaanläggningen kommer det finnas sex separata hotellrum som flyter på älven.

”Vårt fokus är på hållbarhet, hälsa och naturupplevelser. När gästerna kommer hit är det lugnt och tyst. Det är en perfekt plats att se norrsken på och många har aldrig gått på is.”

Projektet beskrivs av Anncathrin Lundqvist som ”svindyrt”. Bygget kommer att kosta omkring 30 miljoner kronor innan det är klart. Bland investerarna finns, utöver en grupp lokala entreprenörer, det belgiska reseföretaget Cool Places, som är specialiserat på resor till Norden.

Det är svårt att runda Tree Hotel i en artikel om byn Harads i Bodens kommun. Sedan starten för åtta år sedan har det spektakulära hotellet blivit ett av de mest omskrivna resmålen i Sverige.

Rader av internationella kändisar, som skådespelaren Elijah Wood, sångaren Justin Bieber och modellen Kate Moss, har siktats i byn. Tree Hotel har också betytt mycket för andra entreprenörer i trakten.

”De har banat vägen för alla. Icehotel började och när de lyckades med något helt galet kom Tree hotel med något annat som också var helt galet. Det har gjort att folk vågar göra roliga saker, fler och fler förverkligar ”konstiga” idéer”, menar Anncathrin Lundqvist.

Precis som Tree Hotel kommer Arctic Bath satsa på penningstarka internationella gäster på jakt efter en exotisk upplevelse med snö och is på vintern och midnattssol på sommaren.

Prislappen blir därefter.

”Det kommer ligga på 10 000 kronor per natt. Vi kommer ha lågperioder i maj för att attrahera svenska gäster. Efterfrågan är störst december till mars. Juni till augusti är också jättestort”, säger Anncathrin Lundqvist.

Hon säger att intresset redan är stort inför invigningen, som blir någon gång under nästa år.

”Vi kommer att ha fullbokat så snart vi vågar släppa bokningarna. Det är mer internationellt intresse än nationellt”.