Di Weekend NYHETER

Bästa nordiska maten finns i Stockholm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MAXPOÄNG. Esperanto är etta eftersom restaurangen har maximala 40 matpoäng.

Till skillnad mot franska Guide Michelin tycker svenska White Guide att Nordens bästa restauranger ligger i Sverige. Allra bäst är Esperanto i Stockholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den tidigare ettan i White Guide Nordic, danska Noma, stänger om några månader och är därför inte med i den nyutkomna guideboken över Nordens 325 bästa restauranger. Årets utgåva toppas i stället alltså av Esperanto, tätt följd av Fäviken Magasinet i Jämtland.

Det är hårt i toppen. Esperanto är etta eftersom restaurangen har maximala 40 matpoäng jämfört med Fävikens 39. Däremot har Fäviken högre totalpoäng, 96 jämfört med Esperantos 94 av 100 möjliga.

Det är ingen nyhet – det är samma poäng som i den svenska utgåvan av White Guide som kom ut i våras. Det intressanta är att varken Maaemo i Oslo (tredje plats) eller Geranium i Köpenhamn (delad fjärdeplats) får högre poäng. Dessa korades nämligen tidigare i år till Nordens första trestjärniga restauranger i Guide Michelin.

Guiderna är dock överens om att Kong Hans Kælder i Köpenhamn gjort comeback med besked. Restaurangen går från plats 21 till 10 i White Guide Nordic, och fick i årets utgåva av Guide Michelin tillbaka den stjärna man så nesligt tappade 2013. Då hade Kong Hans Kælder haft en stjärna ända sedan 1983, längre än någon annan nordisk restaurang.

Hälften av de 30 bästa restaurangerna enligt White Guide Nordic ligger i Danmark. Topplistans mest exotiskt belägna restaurang är Koks på Färöarna, som på plats 17 rankas högre än Operakällaren och andra välkända finkrogar.

Utöver de 325 bästa nordiska restaurangerna listas också 60 toppkrogar i Estland, Lettland och Litauen.