Di Weekend NYHETER

Barndomsvännerna gör selfievänliga bågar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KULÖRTA SOLBRILLOR. Daniel Djurdjevic och Charlie Lindström har byggt upp Chimi Eyewear, ett doldisbolag som nu omsätter 18 miljoner kronor.

Amanda Lindgren

Med sina färgstarka bågar hittade barndomsvännerna sin nisch i en konkurrensutsatt bransch. Nu berättar grundarna till Chimi Eyewear hur de byggt sitt bolag och vad deras plan är för molniga dagar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En vit persienn från taket har förvandlats till glasögonställ i butiken på Södermalm i Stockholm. Avskalat, men också ekonomiskt medvetet. Precis som hela affärsidén bakom uppstickarbolaget Chimi Eyewear. 

”Vi hade ganska lite kapital när vi startade, så vi har fått vara uppfinningsrika för att få till en premiumkänsla i varumärket”, säger vd:n Daniel Djurdjevic.

För tre år sedan startade han och barndomvännen Charlie Lindström solglasögonmärket som i dag säljs hos lyxåterförsäljare som Browns i London, Le Bon Marché i Paris, Nathalie Schuterman i Stockholm och Net-a-Porter. Under 2018 omsatte företaget 18 miljoner kronor och i år väntas bolaget omsätta 50 Mkr. Idén till bolaget fick Charlie Lindström, som tidigare arbetat som stylist och modebloggare, under ett besök på herrmodemässan Pitti Uomo i Florens för några år sedan. 

”Redan då hade det börjat bli trendigt med spegelglas, men ofta var det en färg på bågarna och en annan på glasen, vilket gjorde glasögonen skrikiga och svåra att kombinera med en outfit. Så jag pitchade för Daniel att det borde gå att göra glas och bågar som går ton i ton”, säger Charlie Lindström.

Med en bakgrund inom försäljning och marknadsföring, där Daniel Djurdjevic tidigt hade drivit upp en agentur för influencer marketing, såg han direkt solglasögonens potential att slå i sociala medier. 

”Vi landade i att vi ville utnyttja selfien som fenomen för att nå ut. Då är solglasögon en väldigt bra produkt, där alla som har köpt och använder våra bågar blir ambassadörer för bolaget. Solglasögon har också fördelen att inte ha olika storlekar, vilket minskar returgraden, som annars är väldigt utbredd i retailbranschen”, säger Daniel Djurdjevic. 

Med privata sparpengar och ett företagslån från Almi som grund har de nu utvecklat åtta modeller som de kallar för sina klassiker och som kommer i tio olika färger. Utöver det har bolaget redan hunnit göra flera uppmärksammade samarbeten, bland annat med supermodellen Elsa Hosk, som frontar bolagets senaste kampanj och har designat ett eget glasögonpar, samt med modebolaget J. Lindeberg, som man tog fram skidglasögon för i vintras. 

”Det visade sig vara väldigt lyckat, och det ger också ett annat intäktsben, så det tänker vi fortsätta med i egen regi. För visst skiner solen alltid någonstans, men vår etablering i till exempel Australien är ganska liten än så länge, jämfört med Sverige”, säger Daniel Djurdjevic. 

Solglasögon är en väldigt konkurrensutsatt bransch, med många etablerade varumärken som Ray-Ban, men också billiga alternativ som säljs på till exempel bensinmackar. Hur har ni gjort för att slå er in där?

”Vi har varit väldigt noggranna med att bygga en stark varumärkesidentitet från dag ett, med allt från snygg paketering och premiumåterförsäljare till stark digital närvaro och konkurrenskraftig prispunkt”, säger Daniel Djurdjevic och Charlie Lindström fyller i:

”Det har också varit fördelaktigt att jag parallellt jobbar som nattklubbschef på Spy Bar och Nosh & Chow, där förutsättningarna för att bygga kontaktnät och hitta snabba vägar till olika samarbeten har varit gynnsamma.”

Men bolagsbygget har inte bara varit enkelt. Nyligen fälldes influencern Kenza av Konsumentombudsmannen efter att ha visat upp bolagets bågar utan tydlig annonsmärkning. Dessutom är sociala medie-plattformarnas ständigt förändrade algoritmer en stor utmaning. 

”Plötsliga förändringar hos Facebook och Google gör det svårt att förstå när och var man ska satsa sina annonspengar, vilket kan få stor påverkan på ett litet bolag som vårt. Samtidigt märks det att influencers fått stramare tyglar kring hur de får kommunicera betalda samarbeten. Smygreklam finns i princip inte längre, vilket är bra för konsumenten, och tvingar bolag in i en ärligare miljö, vilket vi välkomnar”, säger Daniel Djurdjevic.

Att starta bolag med en kompis kan vara tärande. Hur har er relation påverkats?

”Den har stärkts skulle jag säga. Men vi har båda hett temperament och vi kan lätt brinna av på varandra och vara brutalt ärliga, då är det bra att ha känt varandra i 21 år”, säger Daniel Djurdjevic och båda skrattar.