Hoppa till innehållet

Bagaruppror tynger bullfest

Samtidigt som många unnar sig en extra bulle på Kanelbullens dag går bageribranschen samman i ett upprop för att trygga den unga arbetskåren.

DAGENS FRESTELSE. Kanelbullen.
DAGENS FRESTELSE. Kanelbullen.Foto: TT

I fjol åt 51 procent av svenskarna åt minst en kanelbulle på Kanelbullens dag, enligt en undersökning som GfK gjorde på uppdrag av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Uppskattningsvis innebär det 6,5 miljoner konsumerade bullar.

Den 4 oktober, som en gång associerades med demonstrationer mot löntagarfonderna, har i dag ett långt mer kommersiellt syfte och är en viktig försäljningsdag för Sveriges fik och bagare.

”Det är den mest hektiska dagen på året tillsammans med fettisdagen. Det är så klart viktigt för oss ur en försäljningssynpunkt, men även för den svenska traditionen”, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

Enligt siffror från SCB har priset för en bulle ökat med 75 procent mellan 1990 och 2015, men det innebär inte att svensken har trappat ned sitt fikande. Tvärtom har fikautgifterna ökat från 55 kronor per person och månad 2008 till 210 kronor 2015.

Prisutvecklingen kan komma att fortsätta i den riktningen menar Martin Lundell, som oroas över hur den höjda arbetsgivaravgiften för anställda under 25 år påverkar branschen.

”50 procent av vad kunden betalar för en bulle utgörs av arbetskraftskostnaden. Det är klart att det slår hårt mot en bransch som dessutom erbjuder många unga sina första jobb”, säger Martin Lundell.

Resultatet har blivit att många företagare inte längre vågar anställa unga.

”Med 2 procents lönsamhet innebar den höjda arbetsgivaravgiften i princip att vinsten utraderades. Det här handlar ofta om mindre företagare som inte längre vågar anställa unga.”

Nu har branschen fått nog och gått samman i uppropet ”Tillsammans för fikat” med krav på att arbetsgivar- avgiften året ska sänkas. Ett sextiotal bagerier och konditorer har hittills anslutit sig.

”Före höjningen var det lönsamt att anställa unga. Nu kostar det mer än vad det smakar”, säger Martin Lundell.

Innehåll från HörmannAnnons

Så ser du över säkerheten – expertens viktigaste råd

Mika Uutela är säljare hos Hörmann.
Mika Uutela är säljare hos Hörmann.

Många företagare oroas över risken för inbrott och stölder.

Här går experten igenom hur du kan skydda dig.

– Viktigast är att titta över sitt skalskydd, det är där allt börjar, säger Mika Uutela, säljare hos Hörmann Svenska AB.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Hörmanns breda produktportfölj här

Att företag utsätts för brott är vanligt. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv från 2023 utsattes nästan hälften av de tillfrågade, 49 procent, för någon typ av brott under året. Av dessa drabbades elva procent av inbrott.

– Det har tyvärr blivit ett tuffare klimat i samhället, vi märker i den dagliga kontakten med kunder att säkerhet genomgående är en allt viktigare fråga. Det finns en problematik med inbrott och skadegörelse, vilket gör att man vill skydda sin egendom oavsett verksamhet, säger Mika Uutela.

Kollegan Pär Odén, som är teknisk chef hos Hörmann, fyller i:

– Fler och fler vill att deras företagsområden ska vara stängda för obehöriga både dagtid och nattetid, det ska inte gå att svänga upp mot fastigheten hursomhelst. Där finns det lösningar som våra automatiska grindar, bommar och pollare, säger han.

Pär Odén är teknisk chef hos Hörmann.
Pär Odén är teknisk chef hos Hörmann.

Pollare, ett permanent påkörningsskydd, kan skydda exempelvis logistikcenter och elektronikbutiker mot smash-and-grab, påpekar Odén:

– Tjuvarna kör en bil eller hjullastare genom dörren eller porten istället för att ta sig in med bågfil och kofot. Enda sättet att förhindra den här typen av aktioner är att ha någon typ av vägspärr som inte går att forcera med fordon. Inte ens världens bästa dörr kan stå emot ett fordon i full fart.

Enligt Odén är det vanligt att Hörmann installerar pollare vid just logistikcenter i Europa.

– Företagen har identifierar behovet och det är ofta en pusselbit när vi installerar våra lösningar. Att ta sig in via en lastbrygga som står dryga metern upp är svårare än att ta sig igenom en port på markplan, där väljer många att investera i pollare framför porten. Jag tror det kommer bli allt vanligare att vi ser det i Sverige också.

Pollare är ett vanligt skydd mot smash-and-grab.
Pollare är ett vanligt skydd mot smash-and-grab.

I grund och botten handlar det om att hela tiden tänka ”skalskydd” kring fastigheten menar Uutela:

– Att stoppa angriparna redan på utsidan gör det mycket enklare att förhindra brott. Investera i ordentliga stängsel och automatiska grindar, ställ pollare på kritiska platser, ha robusta ståldörrar in till byggnaden. Allt detta kan vi hjälpa till med.

Är man som företagare intresserad av att stärka skalskyddet bör man ta extern hjälp, tycker Uutela:

– Det är bara att vända sig till oss, vi går igenom vilka åtgärder som behövs tillsammans med kunden beroende på verksamhet. Vi kan ombesörja de flesta behoven, oavsett om det är industriportar eller ståldörrar.

EXTERN LÄNK: Vill ni veta mer om Hörmanns industriprodukter och service? Läs vidare här

 

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera