Di Weekend NYHETER

Babybjörns grundare efterlyser moral från näringslivet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VISAR MÖRKA SIDOR. Björn och Lillemor Jakobson äger och driver tillsammans konsthallen Artipelag där ”Den vita bussen” visas.

Karin Grundberg Wolodarski

Björn Jakobson, grundare av barnselebolaget Babybjörn, har köpt en svit målningar av Jan Håfströms ”Den vita bussen”, som han nu visar upp på sitt konstcenter Artipelag. Den är en påminnelse om mänsklig-hetens mörkaste sidor. I en intervju med Dagens industri riktar Björn Jakobsson kritik mot näringslivet och rika människors livsstil. ”Idag är det bara börs- kurserna som styr industrin”, säger han. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För ett knappt år sedan köpte Björn Jakobson en stor svit målningar av Jan Håfström till sin stora konst- och konferensanläggning ute på Värmdö, Artipelag. Sviten, som ställs ut för andra gången, heter ”Den vita bussen”.  Den består av 15 verk som målats under 2009–2019.  

”Jag ville att vi skulle köpa något i stil med Reuterswärds pistol, något som hade med fred att göra”, säger Björn Jakobson.

”När jag såg Jan Håfströms verk förstod jag att det var precis vad jag ville ha till Artipelag”, fortsätter han. 

En vit buss och en text med följande rader står i centrum ”En sommar när jag var liten åkte jag buss. Plötsligt vet jag att alla andra passagerare är döda. Jag vill omedelbart gå av men det är omöjligt. Det finns inga hållplatser, ingen slutstation. Det enda som finns är den vita bussen.” 

Ett verk är en nyckel med datumet 20 januari och anspelar till Wannsee- konferensen utanför Berlin den 20 januari 1942, där deportationen och utrotningen av Europas judar organiserades och koordinerades. Därutöver finns stora dödskallar målade på färgstarka bakgrunder. Till utställningen visar Artipelag en film där Björn Jakobson ger sin personliga tolkning.

FAKTA
Björn Jakobson

Ålder: 85 år.

Familj: Gift med Lillemor Jakobson. Fyra barn.

Karriär: Pol mag i statsvetenskap, nationalekonomi, företagsekonomi och statistik. Säljare på Svenska Shell, arbete i charkuteribranschen. Startade Babybjörn 1961, som 2019 omsatte 820 mkr. Rörelseresultatet låg på 124 Mkr. Grundade konferens- och konsthallen Artipelag 2012.

Aktuell med: Utställningen ”Den vita bussen” som pågår fram till mars 2020.

VISA MER

”Är vi födda med ondskan i oss? Hur är det möjligt att folkmord inträffar? Vad är ondskan och vad gör man åt den? Måste den finnas? Det frågar jag mig”, säger Björn Jakobson. 

Företagaren som skapat den välkända bärselen Babybjörn anser att företag och företagare har ett stort moraliskt ansvar för att bidra till en god samhällsutveckling.

”Utan storfinansen och allt stöd från industrin hade Hitler aldrig haft råd att rusta Tyskland på det sätt han gjorde. Oerhört många människor hade då dåligt omdöme”, säger han.

”Utställningen blir en påminnelse för alla som jobbar i storindustrin. De ska tänka till när de exempelvis säljer till diktaturer. Man måste visa mod”. 

Anser du att svenska företagare inte visar mod i dag?”

”Man måste visa större mod. I dag är det bara börskurserna som styr industrin. Moralen ska gå före börskurserna”, säger han.

Koreograf tar hem årets Bindefeld-stipendium

”Vore jag storindustri skulle jag ha väldigt svårt att sälja till många av de länder Sverige exporterar till. Jag tänker på Ryssland, Turkiet, Kina och Saudiarabien som bombar Jemen. Hur kan man bomba Jemen med alla dessa fattiga människor”, fortsätter han.

Men Babybjörn har såväl tillverkning som försäljning i Kina. Är inte det problematiskt?

”Man diskuterar för tillfället om man ska sälja till Kina på grund av åsiktskontrollen i landet. Men det är sant att vi tillverkar både i Kina och i Turkiet”, säger han. 

Entreprenören som passerat 85-årsstrecket kritiserar också Sverigedemokraterna, som enligt opinionsmätningar aspirerar på posten som Sveriges största parti.

”Det vore oerhört allvarligt om SD fick ett inflytande över den politik som förs. Man vet aldrig vad människor gör när de får makt”, säger han. 

Varför ogillar du Sverigedemokraterna?

”Varje förakt för en annan folkgrupp är jag oerhört mot.” 

”Jag tycker att människor ska engagera sig mycket mer för jämställdhet, integration och klimatet. Alla de honnörsorden. Lyckan ligger i att se andra människor bli glada. Det är en lycka även om det är en svår konst”, fortsätter han. 

Björn Jakobson passar på att ge förmögna människor som kör omkring i dyra bilar en rejäl känga.

Lena Cronqvist vill inte prata

”Vi bor i Danderyd. Vad fan ska man åka runt i bilar som kostar 2 miljoner kronor eller mer. Jag vill också förbjuda alla motorbåtar i skärgården som går fortare än åtta knop. Vi har alltid seglat och vi seglar fortfarande. Jag har aldrig ägt en motorbåt”, säger han. 

Hur förstår du att människor har dyra bilvanor?

”Det fina i livet är hälsan och den ska man vårda. Det tror jag att man gör genom att vara ute i naturen och man ska röra sig ordentligt varje dag”, säger han. 

Björn Jakobson hoppas nu att Håfström-utställningen, kurerad av Bo Nilsson, väcker debatt och diskussion.

”Jag hoppas att de som kommer hit ställer sig lite frågor. Hur skulle det gå om man inte har en demokrati?” säger han.