Hoppa till innehållet

»Arvet och starka ägare ger energi«

David Thunmarker, ny vd för herrmodeföretaget Oscar Jacobson, ska ta märket ut i världen.

David Thunmarker.
David Thunmarker.

Du tillträder i augusti, hur känns det?
”Fantastiskt, för mig är det ett drömuppdrag.”

På vilket sätt?
”Jag har imponerats av omdaningen som bolaget har lyckats med och den position det har nått hos slutkonsument genom att skapa attraktiva produkter. Att dessutom få kliva ombord på ett bolag med ett arv som går tillbaka till 1903, med kunniga människor och starka ägare, ger energi att ta det här vidare.”

Du ersätter Roger Tjernberg som blir arbetande styrelseordförande. Under hans tid har han repositionerat bolaget och ökat omsättningen från 130 miljoner kronor till 233 miljoner kronor. Hur ska du fortsätta?
”En tydlig uppgift jag har är att ta bolaget genom en internationalisering. Att Roger också är kvar i bolaget känns jättebra. Vi har jobbat ihop tidigare, delar många idéer och kompletterar varandra.”

I våras fick du lämna Tiger of Sweden, där du hade varit vd i åtta år och under den tiden ökat omsättningen från 500 miljoner kronor till över 1 miljard kronor. Vad hände?
”När jag började på Tiger som marknadschef 2003 omsatte bolaget cirka 200 miljoner kronor. När jag lämnade min tjänst som vd hade bolaget gått från att vara ett skandinaviskt till ett internationellt erkänt modemärke. Men efter åtta år diskuterade vi och kom fram till att det var dags att gå skilda vägar.”

Modebranschen är under snabb förändring. Vilka utmaningar ser du?
”Tittar man ett decennium tillbaka har branschen förändrats otroligt mycket. Om man för tio år sedan var intresserad av ett varumärke som fanns i New York fick man flyga över för att köpa ett plagg, vilket gjorde plagget rätt dyrt. I dag är köpet ett klick bort. Så digitaliseringen har gett oss en öppnare och större värld, där konkurrensen också är hårdare. Men gör man bra saker ger det också helt andra möjligheter att nå ut till kunder som vi inte kunde nå för tio år sedan.”

Vad gäller nu då, vilka modetrender ser du framåt?
”Sportinfluenser har synts mycket de senaste åren, det fortsätter, men när jag såg vad som visades under modeveckorna i London, Paris och Milano kunde jag skönja att dressat, med nya spännande tolkningar av kostymer, också blir viktigare. Dressat har länge varit förknippat med klädkod, och kostymen har nästan varit likställd med en uniform, men så är det inte alls längre. I dag finns mycket större möjligheter att visa vem man är, även i dressat, och det tycker jag är spännande som attan.”

Innehåll från KAMICAnnons

Översvämning av nätskräp – en osynlig utmaning för samhället

Det pågår en översvämning av elektroniskt skräp, som stör ledningsnätets infrastruktur. I värsta fall kan detta påverka kritiska branscher som sjukvården, industrin och försvaret. Kunskapen behöver bli större, menar Karlstadsföretaget KAMIC som delar med sig av samhällsviktig information om EMC. 

Elektromagnetisk kompatibilitet, EMC, är förmågan hos elektroniska komponenter, anläggningar och system att fungera tillsammans utan att orsaka eller bli påverkade av elektromagnetiska störningar i deras normala miljö. Ett exempel – våra mobiltelefoner och smarta bilar måste fungera utan att störa radiokommunikationen på närliggande flygplatser eller den uppkopplade utrustningen på sjukhusen.

I dag innehåller många elektroniska produkter komponenter som kan orsaka störningar i ledningsnätet*. Det skapas nätskräp som påverkar allt från kablar till sensorer och styrsystem, vilket i sin tur kan äventyra ledningsnätets prestanda och pålitlighet. Torbjörn Jansson, sakkunnig inom EMC-frågor hos KAMIC, förklarar:

– Ledningsnätets infrastruktur får löpande fler anslutna anläggningar som påverkar både nätets kvalitet och effekt. Förändringar i spänning som spikar, dippar, transienter och övertoner förekommer allt oftare, och det beror inte sällan på nätets uppbyggnad, anslutna produkter samt ökade anslutningsgrad, totalt sett. 

Förkortar elektronikens livslängd

Laddstolpar, solcellsanläggningar och liknande installationer som omvandlar likström till växelström samt frekvensstyrningar, orsakar det som kallas övertoner. Övertoner innebär att elnätet belastas med mer eller mindre än det normala, 50Hz. Detta kan, i sämsta fall, resultera i kortslutning eller brand. 

– Forskning har visat att övertonsproblematiken även kan förkorta livslängden på elektronik mellan 25–30 procent, samt att kablar behöver överdimensioneras. Ett stort hållbarhetsproblem på sikt då elektronik måste bytas ut i förtid, menar Jörgen Persson, projektingenjör i skärmningsteknik. 

Jobbar med skärmningsteknik

För att skydda samhällskritiska installationer här och nu krävs kunskap om EMC samt effektiv skärmningsteknik. Det kan till exempel handla om specialkonstruerade rum med avancerade filter som stänger ute nätstörningarna. KAMIC har lång erfarenhet och stor kunskap om tekniken.

– I dag används detta främst av Försvarsmakten och myndigheter, men vi ser att även företag som jobbar med känslig och kritisk information bör se över sitt skydd mot intrång och elektromagnetiska fält, säger Jonas Eriksson, affärsområdeschef, KAMIC Skärmningsteknik.

Det är förstås viktigt att också gå till botten med problemet – att minska översvämningen av elektroniskt skräp är helt nödvändigt. Tillverkare behöver utveckla produkter som är EMC-kompatibla.

– Genom att anamma hållbara EMC-lösningar kan vi tillsammans säkerställa att våra ledningsnät blir mer robusta och tillförlitliga så att vår elektronik blir mer hållbar, i en tid av ökad elektronisk konsumtion, avslutar Jonas Eriksson. 

*Källa: Elsäkerhetsverket.

Lär dig mer om EMC och riskerna med nätskräp här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KAMIC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera