Di Weekend NYHETER

Arvet ger miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MYCKET NU. Författaren och regissören Ingmar Bergmans alla manuskript finns samlade i källaren hos Svenska Filminstitutet på Gärdet i Stockholm. Samlingen – arvet – förvaltas av Stiftelsen Ingmar Bergman, som leds av vd Jan Holmberg.

Foto: Evelina Carborn

Den 18 september går startskottet för Bergmanåret – 100-årsfirandet av regissören Ingmar Bergmans födelse.

I tryggt förvar i Filmhusets arkiv finns en kulturskatt, hans manuskript, som genererar miljonintäkter varje år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fem år före sin död 2007 donerade Ingmar Bergman, född 1918, allt sitt arbetsmaterial till Svenska Filminstitutet. För att förvalta detta konstnärliga arv bildades Stiftelsen Ingmar Bergman. Bakom stiftelsen står hans viktigaste arbetsgivare under den långa karriären: Svenska Filminstitutet, Dramaten, SF och Sveriges Television.

Några år efter den stora donationen överlät Ingmar Bergman dessutom rättigheterna till sina manuskript. Det innebär att när en teater vill sätta upp en pjäs baserat på ett manus författat av Ingmar Bergman, så måste teatern vända sig till stiftelsen och betala en ersättning, royalty.

”Det är något som sker i större omfattning än vad man kanske tror. Det rör sig om ungefär 60 nya Bergmanpremiärer varje år”, säger stiftelsens vd Jan Holmberg.

”Det gör honom till en av Europas mest spelade dramatiker. Han spelas nog lika mycket som August Strindberg på världens scener i dag.”

Dramatens uppsättning av den Oscarbelönade långfilmen och tv-serien ”Fanny och Alexander” hade premiär 2012 och uppmärksammades stort. Nationalscenen har också satt upp ”Den goda viljan”, som får nypremiär i december. Men Ingmar Bergman spelas alltså i stor utsträckning utomlands också.

FAKTA
Stiftelsen Ingmar Bergman

Grundad 2002 för att förvalta Ingmar Bergmans arkiv, samt att sprida kunskap om hans konstnärskap.

Infört i Unescos register över världsminnen 2007.

Arkivet består av cirka 40 hyllmeter med manuskript, fotografier, brev och annat arbetsmaterial – plus ytterligare 13 hyllmeter med okatalogiserat material.

Bergmangårdarna och Bergmancenter på Fårö är helt separata organisationer.

VISA MER

”Nästa år sätter Old Vic upp ’Fanny och Alexander’ i West End i London. Det blir väl den största uppsättningen hittills”, säger Jan Holmberg.

Än så länge har ingen nyinspelning gjorts av någon av Ingmar Bergmans filmer, men det är på gång. I december 2018 är det meningen att en brittisk-amerikansk version av tv-serien ”Scener ur ett äktenskap” från 1973 ska ha premiär. Ledare för projektet är israelen Hagai Levi, som bland annat gjort HBO-serien ”In Treatment”. Han är också en av skaparna av tv-serien ”The Affair”.

De senaste årens uppsättningar på framför allt teaterscener runt om i världen har gett stiftelsen årliga royaltyintäkter på cirka 4 miljoner kronor.

”Det var först efter att Ingmar Bergman hade avlidit 2007 som man började spela hans verk på teatrar. Sedan dess har vi lyckats ackumulera ett visst kapital. Vi har haft överskott de senaste åren, men det kostar att driva en sådan här verksamhet också”, säger Jan Holmberg.

Från och med i höst väntar en intensiv period när hundraårsminnet av Ingmar Bergmans födelse uppmärksammas världen över.

Mickan och Fredde på ny badort

”Det blir världens största jubileum för en filmskapare, även om vi vill uppmärksamma hela konstnärskapet, inte minst författaren Ingmar Bergman, som ju numera faktiskt är lika mycket dramatiker”, säger Jan Holmberg.

”Vår målsättning är att försöka nå en ny publik, de som kanske aldrig sett en Bergmanfilm tidigare. Det finns de som tror att han inte är för dem, att det är alldeles för svårtillgängligt, att det är pretentiöst eller högtravande eller intellektuellt. Vi vill visa att Bergman var en mycket bredare konstnär än vad många tror.”

Jan Holmbergs personliga bidrag till firandet blir en bok skriven av honom, som kommer i januari, med titeln ”Författaren Ingmar Bergman”.

”Där påstår jag att Bergman om 100 år kommer att vara känd som författare i första hand.”

”Ta filmen ’Det sjunde inseglet’ till exempel. Det är inte nödvändigtvis en film som morgondagens generationer kommer att uppfatta som gjord för dem. Berättelsen däremot kan läsas som ett litterärt verk i sin egen rätt.”

I stort sett alla Ingmar Bergmans filmmanus är utgivna i bokform och en våg av nyutgivningar väntar nästa år. Det gäller också hans självbiografi från 1987, ”Laterna magica”, och andra böcker av och om honom.

Mike Judge drar ut på vägarna

Bergmans bokmanus finns också i det arkiv som förvaltas av stiftelsen, liksom cirka 10 000 brev, och hela bolagsarkivet till hans företag, Cinematograph AB, kontrakt och avtal, verifikationer, löneutbetalningar och affärskorrespondens.

Från Hedvig Eleonoras Kyrka, där Ingmar Bergmans pappa var kyrkoherde och hade tjänstebostad, har stiftelsen också fått en donation.

”Det är väldigt rörande. Hans mamma och pappa var väldigt stolta över honom och hade gjort klippböcker om sonens framgångar, som på många sätt motsäger den bild som Bergman själv har gett av sin far som oerhört sträng och avståndstagande. I själva verket var pappan stolt”, säger Jan Holmberg.