Di Weekend NYHETER

Arkitektjätte printar bågar till vårdgivare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

3D-PRINTER. Arkitektkontoret Whites laserskrivare är i full gång med att skriva ut bågar till ansiktsvisir.

Sveriges största arkitektkontor White hoppas bidra till att några fler känner sig trygga när de går till jobbet. Därför 3D-printas skyddsutrustning för fullt just nu på deras kontor runt om i Sverige. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På White skiljer sig arbetet en del från det vanliga just nu. Inte bara för att en stor del av de 850 anställda jobbar hemifrån, utan även för att 3D-skrivarna som vanligtvis används till husmodeller nu skriver ut vårdmaterial. På kontoren i Malmö, Stockholm, Uppsala och Göteborg printas bågar till ansiktsvisir ut. 

”Vi skriver ut ungefär 125 stycken bågar i veckan, som sedan tillsammans med OH-film eller en annan sorts plast bildar ett ansiktsvisir. Men vi är inte de enda som använder våra 3D-skrivare i detta syfte, många andra arkitektbyråer gör det med. Fördelen för oss är att vi har flera kontor så det går snabbare att tillverka fler skydd”, berättar Alexandra Hagen, vd för White. 

White håller även på med vårdarkitektur och har ritat flera infektionskliniker och sjukhus. Alexandra Hagen berättar att det känns konstigt när man slår på tv:n varje kväll och byggnaderna de ritat syns i rutan. 

”Det är en märklig känsla när man ser hur människor nu kämpar för sina liv i den miljö vi formgivit.”

Från dataspel till skyddsvisir

För att komma i kontakt med vårdgivare som är i behov av skyddsutrustning har de använt sig av facebookgruppen Sjukvårdshjälpen. Gruppen har i dag nästan 6 000 medlemmar och fungerar som en mötesplats för företag som vill donera utrustning och för vårdgivare som är i behov av utrustning. 

”Bågarna som vi skriver ut har ingen CE-märkning men eftersom de inte är till försäljning och endast doneras kan vi fortsätta att tillverka utrustningen utan att bötfällas”, berättar Alexandra Hagen. 

Varifrån kom idén till att skriva ut vårdmaterial? 

”Den kommer från våra medarbetare. Många har nära och kära som jobbar inom vården eller befinner sig i riskgrupper. De ville bidra med det lilla vi kan. Jag hoppas att det vi gör leder till att några fler känner sig trygga när de går till jobbet.”

Kampen mot viruset

I och med situationen som pågår har även firman påverkats, och inom en snar framtid kommer permitteringar genomföras på företaget. 

”Det kan bromsa väldigt hårt framöver i och med minskat orderintag. Förhoppningsvis kommer saker och ting återgå till det normala fram till hösten, men jag tror tyvärr inte det. För att marknaden ska komma i gång igen krävs det att investerare återfår förtroendet för den, och det kan ta tid.”