Di Weekend NYHETER

Årets MBA-stipendiat: Viktigt att lyfta andra

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRISAD. Årets MBA-stipendiat Lovisa Case.

Josefine Stenersen

Årets vinnare av MBA-stipendiet Lovisa Case valdes ut bland 1 050 sökande, med motiveringen att hon i framtiden framgångsrikt kan ta sig an seniora ledarskapsroller och göra ett stort avtryck.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

MBA-stipendiet delas ut varje år av Dagens industri i samarbete med utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm.

”Det är fantastiskt roligt såklart, jag har inte helt landat i att jag fått det. Det är fortfarande lite overkligt. Förra veckan tog jag emot diplom och blommor och allting, det känns fantastiskt verkligen”, säger hon. 

Lovisa Case har tidigare läst biomedicin och doktorerat i neurovetenskap vid Karolinska institutet. I dag har Orexo, där Lovisa Case arbetar som projektledare inom affärsutveckling, tagit sig an en av de största hälsokriserna i modern tid, opiatkrisen, med sitt läkemedel Zubsolv. Men att gå från akademin till industrin kändes naturligt. 

”Jag är ju ändå neurovetare och beroende är en sjukdom som sitter i hjärnan. Det är en patientgrupp som är väldigt stigmatiserad, det är många som tycker att de får skylla sig själva. Nu börjar det komma en ökad förståelse för att det är en sjukdom precis som andra”, säger Lovisa Case. 

Hon säger att hon trivdes inom forskningen, men kände att något saknades. 

FAKTA
Lovisa Case

Ålder: 37 år.

Bor: Uppsala.

Gör: Projektledare och affärsutvecklare på Orexo.

Bakgrund: Filosofie doktor i neurovetenskap.

Fritidsintressen: Mat, vin och resor.

VISA MER
FAKTA
Det här är MBA-stipendiet

Utlyses av Dagens Industri, utbildning.se och handelshögskolan i Stockholm

Stipendiaten erhåller en betald plats på SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan. Stipendiet är värt 465 000 kronor. I år sökte cirka 1 050 personer.

Programmet är ett av Handelshögskolans examensprogram med cirka 50 studenter från olika länder. Målet med utbildningen är att ge så god kunskap som möjligt i att leda och utveckla organisationer och företag.

Juryn består av: Carl Johan Bonnier, ordförande Bonnier AB. Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri. Mattias Säker, operativ chef Educations Media Group. Sina Vosough, vice vd R&D Seco Tools och alumn från SSE MBA Executive Format. Karin Wiström, programchef SSE MBA, Handelshögskolan i Stockholm.

VISA MER
FAKTA
Juryns motivering:

”Lovisa är självsäker och ambitiös, men ändå ödmjuk. Hon anses vara en av de bästa ledartalangerna på Orexo och har en gedigen vetenskaplig bakgrund med en filosofie doktorexamen i neurovetenskap. I hennes nuvarande roll leder Lovisa korsfunktionella arbetslag med ambitionen att bygga broar mellan vetenskaplig utveckling och marknaden. Orexo tar sig an en av de största hälsokriserna i modern tid, opioidkrisen, som påverkar miljontals liv. Med de nya perspektiv, insikter och den kunskap hon kommer få från SSE MBA har hon potential att framgångsrikt ta sig an seniora ledarskapsroller i framtiden och göra ett stort avtryck. Med hennes erfarenhet, bakgrund och potential är Lovisa en högst värdig stipendiat av 2020 års MBA-stipendium.”

VISA MER

”Forskning är fantastiskt roligt och det är ett stort privilegium att få forska. Men efter tre, fyra år kände jag att jag var mer generalist än specialist, jag vill ha den större bilden. Jag saknade den direkta kopplingen till en produkt och en patient, att kunna se att jag jobbar på någonting som kommer att komma ut och göra nytta för människor”, säger hon. 

Wallenberg och Nordstjernan stöttar coronaforskning

Innan intåget i forskningsvärlden arbetade Lovisa Case två år som barchef i Nice i södra Frankrike, så en ledarskapsfilosofi har hon redan hunnit skaffa sig, även om hon hoppas att den kommer kunna växa under tiden på MBA-utbildningen. 

”Jag hade 15 personer som rapporterade till mig. Nu har jag ju inget personalansvar, men jag har ansvar för flera projektgrupper och deras leverans. Bra ledarskap är att ge personer utrymme att ta ansvar för sin roll och få växa. Dels ansvar för att leverera det de ska och dels att själva få bestämma hur, att man inte är inne och detaljstyr allting. Jag trivs bäst under sådant ledarskap själv”, säger Lovisa Case och lägger till:

”Det är också viktigt att man lyfter andra hela tiden, det är ju hela teamet som gör jobbet så det är viktigt att ge credd där den hör hemma.”

Kampen mot viruset

Lovisa Case hoppas framför allt att SSE MBA Executive Format ska ge henne ett större nätverk. 

”Att få jobba med någon som kommer från en helt annan bransch och göra ett uppdrag i en helt annan bransch. Jag tror att jag kommer kunna applicera kunskapen ganska direkt, dels som projektledare för vi kommer ju lära oss om ledarskap och organisation och som alltid när man jobbar med människor så finns det utmaningar. Men även inom affärsutveckling hoppas jag få en bättre bas och bättre kunskap för att kunna addera mer till mitt jobb utöver min forskningsbakgrund”, säger hon.