Di Weekend NYHETER

Antonia Ax:son Johnson är Årets företagare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VINNARE. Antonia Ax:son Johnson prisas för sina insatser på företagarscenen.

Jesper Frisk

Antonia Ax:son Johnson tilldelades i dag prestigefyllda Albert Bonniers pris till Årets företagare 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Som familjeföretagare i fjärde generationen har Antonia Ax:son Johnson byggt en handelskoncern som i dag omfattar välkända bolag som Åhléns, Hemköp, Mekonomen och Lagerhaus.

Under prisutdelningen på Nedre Manilla sa hon:

"Det är en stor ära, särskilt som jag har en speciell relation till Abbe Bonnier. När det var som tuffast för vårt familjeföretag gick jag till honom för att be om råd. Han bjöd på en ostmacka och gav mig råden att hålla ut, tänka långsiktigt och inte vara rädd för det nya. Det var bra råd som jag burit med mig ända sedan dess."

I morgondagens Dagens industri publiceras en stor intervju med pristagaren, där hon berättar om familjekoncernens resa från konkurrsmässigt till en välmående koncern med ett substansvärde på över 30 miljarder kronor.

Prisjuryns motivering lyder:

”Antonia Ax:son Johnson har med stark vilja, gott entreprenörskap och med stöd av sin make Göran Ennerfelt fört familjeföretaget Axel Johnson AB till stora framgångar, främst inom handel. Att gå från ett substansvärde på drygt 2 miljarder till över 30 miljarder är en bedrift. Antonia tog över ett företag som verkade i branscher som då mötte stora utmaningar som sjöfart, stål- och tung verkstadsindustri. Hon har med fast hand och höga moraliska, långsiktiga värderingar fört företaget vidare till nästa generation.”

Juryn består av: Hans-Jacob Bonnier, vice vd för Bonnier Business Press, Lotta Edling, chefredaktör på Dagens industri, Fredrik Arp, styrelseproffs, Sofie Gunolf, inköps- och produktionschef på Indiska och Tomas Billing, vd för Nordstjernan (deltog inte i årets omröstning på grund av jäv).

Bland tidigare pristagare kan nämnas Jan Stenbeck (1999) och Stefan Persson (2011).