Di Weekend NYHETER

Allsvenskan laddar för viktig säsong

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ALLSVENSKANS EKONOMISKA STORMAKT. Malmö FF.

Andreas Hillergren/TT

Den allsvenska premiären i helgen är starten på en säsong som blir viktigare än på länge – inte minst ekonomiskt. När nya penningstinna avtal träder i kraft 2020 gäller det till varje pris att hänga kvar i högsta serien.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När den svenska journalistkåren fick tippa sluttabellen på den allsvenska upptaktsträffen hamnade, föga överraskande, Malmö FF i topp. Men det är inte bara i de sportsliga ligorna laget dominerar.

Framgångarna på planen de senaste åren har också gjort laget till allsvenskans ekonomiska stormakt. Den årliga rapporten som revisions- och rådgivningsföretaget EY gör över det ekonomiska läget i de herrallsvenska klubbarna, visar att MFF förra året omsatte 343 Mkr – nästan dubbelt så mycket som tvåan AIK som vann SM-guldet. Totalt omsatte allsvenskans klubbar 1 794 Mkr, vilket är en ökning med 247 Mkr jämfört med 2017.

”Allsvenskan är en enorm tillväxtbransch, om man får uttrycka sig så. På fem säsonger har omsättningen ökat med 700 miljoner kronor”, säger Mikael Bergsten, partner på EY, som har författat rapporten tillsammans med partnerkollegan Carlos Esterling.

Årets rapport bekräftar också bilden av att Europaframgångar och spelarförsäljningar blir allt viktigare för att få en bra ekonomi.

När lagen lyckas i det europeiska cupspelet får de prispengar, men goda resultat innebär också att spelarna blir mer attraktiva för potentiella köpare. Till exempel var Östersunds succé i Europa League 2017 en bidragande orsak till att laget förra säsongen sålde spelare för 67 Mkr – mest av alla lag i hela allsvenskan.

”Ser man till alla klubbar så är driftresultatet negativt, men man har räddat det varje år med spelarförsäljning och Europaspel. Det ingår också i affärsmodellen, men alla klubbar kan inte kvalificera sig till Europaspel och man bör därför vara försiktig med budgeteringen av spelarförsäljningar i sin budgetprocess”, säger Carlos Esterling.

I år har EY också räknat på hur mycket fotbollen ger i direkta pengar in i statskassan. I exempelvis skatteinbetalningar och arbetsgivaravgifter genererar de allsvenska klubbarna närmare en halv miljard kronor in till staten, 493 Mkr för att vara exakt.

”Det är bara i första ledet. Men du har också hotell, restaurang, transport och andra intressenter kopplat till fotbollsmatcherna som bidrar till en ökning av inbetalningar till statskassan”, säger Carlos Esterling.

Guldregn över rinkens riddare

I förra årets rapport kom EY fram till att klubbarna i de två högsta herrserierna bidrar med 775 miljoner kronor i samhällsnytta i form av exempelvis ideellt arbete, hälsa och välbefinnande.

Något som är genomgående är att klubbarna, till skillnad mot många andra stora bolag, inte väljer att lyfta upp hållbarhetsarbetet i årsredovisningarna.

”Näringslivet måste ibland addera någonting till verksamheten för att visa på sin samhällsnytta, medan frågor om hälsa och inkludering är grunden i många fotbollsklubbar. Det bör man tydliggöra bättre för att på så sätt kapitalisera det värde som redan skapats i klubbarna”, säger Carlos Esterling.

Säsongen 2019 blir också en av de ekonomiskt viktigaste någonsin. Organisationen Svensk elitfotboll, SEF, som representerar klubbarna i allsvenskan och superettan har tecknat ett nytt tv-avtal som från och med nästa år ger ett rejält tillskott till kassan.

Det nuvarande avtalet med TV4-gruppen ger klubbarna i de båda serierna 230 Mkr per år att dela på. Det nya med Discovery Networks väntas ge 550 Mkr. Nästa år blir också spelbolaget Unibet ny storsponsor till SEF, ett avtal som är värt 900 Mkr över sex år. Även de pengarna kommer till stor del att gå till klubbarna. I år blir det med andra ord extra viktigt för föreningarna att stanna kvar i allsvenskan, eftersom man då får en större del av kakan.

Demontränaren ska ta Björklöven till SHL

”Om klubbarna förvaltar pengarna rätt kommer detta att ge nya möjligheter. Det här är ett perfekt läge att stärka finanserna och utveckla verksamheten”, säger Mikael Bergsten.

Samtidigt ser de en risk med att klubbar som ligger i botten av tabellen kapprustar för att med alla möjliga medel hålla sig kvar i högsta serien och därmed få ta del av den större pengapåsen.

”De som ligger där nere kanske belånar sig hårt för att inte åka ur, men alla kan ju inte hålla sig kvar”, säger Mikael Bergsten.