Di Weekend NYHETER

Äldre bovar slår till igen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I FÖRFATTARTAGEN. Catharina Ingelman-Sundberg skriver sina romaner på verandan till sin skrivarstuga. ”Jag tror att många är trötta på allt dödande i alla dessa deckare. I mina böcker är de snälla mot varandra”, säger hon.

Jonas Eng

Författaren Catharina Ingelman-Sundbergs feelgood-romaner om Pensionärsligan har tagit läsarna med storm. Nu ger hon ut nästa roman, Krutgummor på krigsstigen, där hon angriper dumdristiga politiker och vapenindustrin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Trilogin om Pensionärsligan, det vill säga Kaffe med rån (2012), Låna är silver, råna är guld (2014) och Rån och inga visor (2016) har sålt i över 1,5 miljoner exemplar. Hennes totala produktion har sålt i över 2 miljoner exemplar.

Pensionärsligan, som består av Märtha, Snillet, Anna-Greta, Stina och Krattan, tröttnar på besparingarna inom äldrevården och bestämmer sig för att bli bovar eftersom det verkar bättre att vara i fängelse. Därför planerar de och genomför sinnrika rån där de tar från de rika och ger till de fattiga.

”Jag skriver humoristiskt och tycker att det är väldigt roligt att göra folk glada, men jag väver också in samhällsproblem som jag vill sätta strålkastarljuset på”, säger Catharina Ingelman-Sundberg.

Hon tar emot i sin skrivarstuga på Värmdö, där hon författar sina verk halvliggande på verandan med skogen inpå knutarna. Hon har rustat ett gammalt rivningshus, där hon har byggt in en yttervägg i sovrummet.

I mitten på september kommer hennes nya bok Krutgummor på krigsstigen ut. I den introducerar hon två nya pensionärer, systrarna Dagny och Marie, som driver en kursgård i Skåne.

FAKTA
Catharina Ingelman-Sundberg

Ålder: 70 år.

Familj: Syskon och syskonbarn.

Bor: I Stockholms innerstad.

Bakgrund: Historiker med marinarkeologi som specialitet, journalist och författare. Har arbetat på Sjöhistoriska museet i Stockholm, Malmö Sjöfartsmuseum, Norsk Sjöfartsmuseum i Oslo och Western Australian museum i Perth. Har varit journalist på Svenska Dagbladet i närmare 22 år och har gett ut 20 böcker.

Okänd talang: Spelar gitarr.

VISA MER

När Dagnys dotter, som arbetar för Läkare utan gränser, dör i fält bestämmer de sig för att göra något mer meningsfullt och de utbildar sig i civil olydnad för att demonstrera mot vapenindustrin. De bildar också fredsrörelsen Mormödrar för fred.

”Idén till boken fick jag när jag demonstrerade med den norska organisationen Bestemødre for fred utanför Stortinget i Oslo. Det är en rörelse som finns i verkligheten, där jag har vänner som är med”, säger Catharina Ingelman-Sundberg.

Serien om Pensionärsligan ges ut i 40 länder på 29 språk och den har kvalat in på tio i topp-listan i elva länder.

I oktober reser Catharina Ingelman-Sundberg till en bokmässa i Sydkorea, där trilogin ska sättas upp som teaterpjäs 2019. SVT har köpt rättigheterna till serien och länder som Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA har också visat intresse för den. I Sverige har trilogin dessutom blivit ett populärt verktyg i SFI-undervisningen, Svenska för invandrare.

Catharina Ingelman-Sundberg fick idén till Pensionärsligan efter att under en tioårsperiod ha hälsat på sin faster på ett serviceboende i Siljansnäs. Fastern hade det bra med en egen tvårumslägenhet, tre måltider om dagen, frisör, fotvård och tillgång till simbassäng och andra aktiviteter.

Jennifer Egan: »Jag var nära att ge upp«

”Sedan började de successiva neddragningarna och när det kom ett påbud om att åldringarna inte skulle få mer än tre koppar kaffe om dagen var måttet rågat. Jag blev förbannad och tänkte att jag ville påverka genom att skriva om det.”

Hon var dock ingen duvunge när hon gav ut den första boken om Pensionärsligan, då hon redan hade gett ut omkring 15 historiska romaner och populärvetenskapliga böcker.

”Det är kanske inte så vanligt att man väntar på sitt genombrott i 23 år”, säger hon och skrattar.

Hon är i grunden marinarkeolog och har ägnat 15 år åt att dyka efter vrak.

Hon initierade utgrävningen av Ostindiefararen Götheborg 1984 och hon har arbetat i Florida, Karibien och Afrika. Hon har även bott i en förstad till Perth i Australien i fyra år, där hon ledde utgrävningarna av två andra ostindiefarare.

”Jag valde att syssla med arkeologi under vatten för att jag ville utforska ny historia, som inte var upptäckt innan. Men när jag var i 35-årsåldern kände jag att jag ville nå ut till fler med våra upptäckter, så jag utbildade mig till journalist.”

Hon trivdes som journalist och författare, men när pensionen närmade sig insåg hon att den inte skulle gå att leva på. Därför bestämde hon sig helt sonika för att skriva en bestseller – och lyckades med Kaffe med rån.

»Vi vill känna igen oss«

”Jag ägnade två år att försöka analysera vad som gör en bestseller. Jag kom fram till att ämnet måste ligga i tiden, och boken måste innehålla något nytt, ett överraskningsmoment.”

Just nu grunnar hon på en fjärde bok om Pensionärsligan.

”I den ska de försvara landsbygdens intressen och försöka stoppa avfolkningen i landsorten. De ska inte begå fler bankrån, men lite gerillaaktiviteter blir det nog.”

Miriam Grut Norrby, investerare på Alfvén & Didrikson.