Di Weekend NYHETER

Acne Studios får exportpriset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRISAD. Acnes ordförande Mikael Schiller i flaggskeppsbutiken på Norrmalmstorg i Stockholm. Företaget är den första vinnaren av regeringens nya exportpris.

Evelina Carborn

Som den första vinnaren tar Acne Studios hem regeringens exportpris för sina internationella framgångar under 2017 inom både detalj– och e-handel. ”Ett föredöme för hela sin bransch”, säger EU- och handelsminister Ann Linde.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den svenska flaggan vajade utanför Blå salongens fönster när Mattias Magnusson, vd för Acne Studios, tog emot regeringens nyinstiftade exportpris för sina utstående prestationer internationellt.

Till skillnad från systerutmärkelsen Musikexportpriset, som getts ut sedan 1997, är detta första året som även andra kategorier inom de kulturella och kreativa näringarna har uppmärksammats publikt för sina framgångar på världsmarknaden.

Ann Linde, EU- och handelsminister, var på plats för att ge ut priset som bestod av ett specialdesignat diplom samt internationaliseringstjänster från Business Sweden för ett värde på 100 000 kronor, tjänster som kan användas för att bland annat analysera bolagets eget arbete för att kunna upptäcka de utmärkande framgångsfaktorerna.

”Priset ska gå till någon som har bidragit till ökad internationalisering, export och som har synliggjort Sverige i utlandet. Och det har Acne verkligen gjort. De är ett föredöme för hela sin bransch”, säger Ann Linde.

Från och med i år kommer priset att ges ut årligen till personer, företag eller andra aktörer som på ett utmärkande sett bidragit till världsbilden av Sverige.

FAKTA
Acne Studios

Acne Studios bildades 1996 som Acne Jeans, som en del av Acne-koncernen vars grundtanke var att även skapa film och reklam.

Grundaren och chefsdesignern Johnny Johansson producerade 100 par jeans med en röd tråd i sömmen och gav bort dem till 100 unga trendsättare för att få folk att få upp ögonen för märket. 2001 köpte vd:n Mikael Schiller och Johnny Johansson ut de övriga grundarna. Duon kontrollerar tre fjärdedelar av Acne med investmentbolag som Creades och Öresund som delägare.

Tidigare i vår rapporterade Di att Acne är till salu och att investmentbanken Goldman Sachs har pratat med tänkbara köpare. Uppgifterna dementerades då av Mikael Schiller, men samtidigt kommenterade han inte huruvida en minoritetspost i bolaget var till salu.

Antal butiker: Ett femtiotal, bland annat i New York, Berlin, London och Tokyo.

Anställda 2017: 651.

Omsättning 2017: 1,9 miljarder kronor (den högsta siffran hittills)

Vinst efter skatt 2017: 170 Mkr.

Kuriosa: Namnet Acne sägs stå för Ambition to Create Novel Expressions.

VISA MER

Att musikexportpriset delats ut i över 20 år kopplas till den svenska musikbranschens välkända och stora framgångar. Men det var inte förrän Tillväxtverket på uppdrag av regeringen tittade på hur mycket hela sektorn av kultur och kreativa näringar bidrog till ekonomin som detta ytterligare pris blev aktuellt.

När det stod klart att hela sektorn beräknades ha bidragit med 300 miljarder kronor, alltså 3 procent av Sveriges BNP, år 2015, ville utrikesdepartementet även uppmärksamma de andra branscherna utanför musiken som på olika sätt bidrog till internationaliseringen.

”De här näringarna bidrar väldigt positivt till Sverigebilden och alla de fem nominerade har verkligen bidragit på väldigt olika sätt”, säger Ann Linde.

På plats under ceremonin var också de fyra andra nominerade, alla utplockade från separata kategorier inom kultur och kreativitet. Frida Fjellman inom konst, Nordisk Film Production Sverige för sin succéfilm Sameblod, inom film, String Furniture för design och företaget Stugan inom dataspel.

”Det blir lite spretigt, men det blir för litet att ha ett pris i varje kategori. Samtidigt så är det synd att man inte har möjligheten att uppmärksamma hela branschen”, säger Ann Linde.

Mattias Magnusson, som klev in som Acne Studios vd 2010, tror att den internationella framgången kommit från att Acne just identifierat sig som ett internationellt bolag. Han medger att man till en början inte ville associeras med Sverige, just för att bolaget inte ville vara knutna till en plats.

”Vi har varit hälsosamt naiva i vår ansats och sedan varit väldigt ambitiösa, vågat tro och satsa ordentligt på den kreativitet vi har. Sedan kombinerat det med att försöka vara kreativa och duktiga på affärssidan också”, säger Mattias Magnusson.

”Vi har varit lyckosamma att vinna flera priser genom åren, men det känns särskilt moget och vuxet att få pris från regeringen”, tillägger han när han tar emot den stora symboliska checken av Ann Linde.