Di Weekend NYHETER

101-åringen är tillbaka

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DAGS FÖR NYA BULLAR. Elsa Andersons konditori fick aldrig fira sin 100-årsdag på grund av en mordbrand. Nu återinvigs kondiset på 101-årsdagen i stället. Klassiskt kondis återuppbyggt från grunden efter storbrand

Enligt lokala rykten kommer ett gäng trogna fans att övernatta i sovsäck i Norberg natten till den 7 maj. Men nej, det är ingen rockartist som kommer på besök. Det är anrika Elsa Andersons konditori som öppnar igen, efter en ödesdiger brand för snart två år sedan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den 21 augusti 2015 brann Elsa Andersons konditori, som var ett av Västmanlands populäraste turistmål, ned till grunden.

Men nu reser sig det kulturhistoriska kondiset ur askan till sin egen 101-årsdag, som infaller den 7 maj.

”Då blir det folkfest i Norberg, med olika evenemang och alla affärer kommer att hålla öppet trots att det är en söndag”, säger journalisten och historikern Lotta Gröning, som är född i Norberg och ordförande i den ideella föreningen ”Elsas vänner”.

”Enligt uppgift vill de som övernattar komma först över tröskeln på invigningen” fortsätter hon och skrattar.

Kristina Leijonhufvud, konditoriets ägare, lovar att nya ”Elsas” kommer att servera samma klassiska utbud av bakverk som tidigare, inklusive mandelringar och tangotårta.

Hon lovordar också de hantverkare som började bygga huset så sent som i december, när uppgörelsen med försäkringsbolaget var klar.

”De har gjort ett fantastiskt jobb. Kanske beror engagemanget delvis på att vi nästan bara har haft lokala hantverkare”, säger hon.

Den gamla byggnaden hade anor från 1700-talet, och ambitionen har varit att den nya ska bli så lik den gamla som möjligt.

”Utsidan ser nästan precis likadan ut. Däremot har det inte gått att återskapa samma interiörer, de hade ju vuxit fram under hundra år och vi har bara haft fyra månader på oss att inreda kondiset på nytt”, säger Kristina Leijonhufvud.

Den ena delen är inredd i allmogestil med kurbitsmöbler, medan den andra går i gustaviansk stil. Även detaljer som dörrlister, fönsterhakar och strömbrytare är gjorda i gammal stil.

Utskälld fenix får nytt liv

”Jag har åkt runt på auktioner och loppisar och letat efter grejer. Det har varit mycket jobb, men väldigt roligt”, konstaterar Kristina Leijonhufvud.

Hon är född och uppvuxen i Norberg, men till vardags jobbar hon som projektledare på Nordeas kortverksamhet i Stockholm.

”Sedan jag köpte kondiset har jag jobbat med det vid sidan om, och när återuppbyggnaden är klar kommer jag att lämna över mycket av den dagliga driften till mina anställda igen.”

Ett tiotal av det gamla kondisets stammisar har fortsatt att träffas hemma hos varandra efter branden. De brukade alltid sitta vid samma blåmålade bord, och nu har de tillverkat ett likadant som ska stå i den nya byggnaden.

”Utan det engagemang vi har sett från hela samhället hade det aldrig gått att bygga upp det här igen. Folk har skänkt möbler, kopparsaker och pengar”, säger Kristina Leijonhufvud.

Föreningen ”Elsas vänner”, som bildades efter branden, har samlat in 1,6 miljoner kronor som har gått direkt till återuppbyggnaden.

Det är bevisat att branden var anlagd, men polisen har lagt ned utredningen. Kristina Leijonhufvud och hennes dotter låg och sov på övervåningen när det började brinna, men de hann ta sig ut i tid.

Slottsfamiljen går utanför ramarna

”Det är otroligt tråkigt att inte ha fått ett svar på varför det här hände. Motivet är helt obegripligt”, säger Kristina Leijonhufvud.

Branden blev också ett hårt slag för hela bygden, eftersom det gamla fiket drog dit över 120 000 besökare om året – besökare som man nu hoppas få tillbaka.

”Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den uppgiften, och jag hoppas att många turister börjar ta sin vanliga runda förbi Norberg i sommar igen. Det är redan flera bussbolag som har hört av sig”, säger Kristina Leijonhufvud.