nyheter

Lånetjänsten Hygglo växer snabbt

Att hyra eller låna i stället för att äga har blivit en av de hetaste trenderna, där företag som Airbnb vuxit fram inom det som kallas delningsekonomin.

Det ofrivilliga muséet

Varje år kommer 10 000 besökare för att uppleva Alma Löv i den värmländska skogen – en plats som är svår att sätta ord på. ”Man måste komma hit och uppleva det”, säger Stella…

Dalacigarren är född

Dalarnas egen cigarrfabrik grundades egentligen på grund av att det inte skulle vara möjligt att odla tobak på dessa breddgrader. Men Lotta och Gunilla Bergstrand antog utmaningen. I år räknar de med att tillverka 1 000 handrullade cigarrer på gården utanför Säter.

Magnus Hedman tillbaka med nya mål

Från firad keeper i landslaget till narkoman och kölhalad i media. För Magnus Hedman blev vardagen efter fotbollen ett stort mörker. I dag har han ett konkret nykterhetsdatum och nya mål i sikte – som serieentreprenör med alkoholfria viner och dna-försäljning i fokus.

»Biodöden är påhittad«

Tv:n, videobandspelaren och internet – alla skulle de döda biografen. Toppab, som driver två historiska biografer i Blekinge, fortsätter ändå att slå besöksrekord.

Näsa för ädla droppar

Vilket vin som passar till vad är en smaksak – men hur ska man då kunna rekommendera rätt? Di har följt med på kurs där nördig kunskap omsätts till hjälp i kundmötet.

Demontränaren ska ta Björklöven till SHL

Per Kenttä är sportchefen som lyckades med det omöjliga – att ta Oskarshamn till SHL. Nästa uppdrag blir att leda klassiska Björklövens återtåg till hockeyns finrum. Och han gör det med ett spelsystem hämtat från näringslivet.

Här är asperger en fördel

Personer med autism och asperger riskerar att hamna i långvarig arbetslöshet, men flera it-konsultbolag har insett att gruppen kan vara en tillgång vid mjukvarutester. Norska Unicus har anställt ett femtiotal personer med asperger.

Så ska golfen breddas

Varje år omsätter företag 20 miljarder kronor på golfsponsorskap. Genom Europas första digitala marknadsplats för profiler och proffs vill golfagenten Andreas Lagercrantz förändra golfvärlden.

Avspark för jobbåret

Lider semestern mot sitt slut? Ingen fara. Augusti är årets bästa månad på jobbet, vilket ger guldläge för de chefer som vill öka engagemanget hos sina medarbetare. Men en påkostad kickoff är inte alltid bästa sättet.

Från hängmatta till hytta

Passion och en stark fascination för materialet – det ligger bakom framgången för glasstudion Big Pink på den gotländska landsbygden. Jennie Olofsson valde att följa drömmen och blev glasblåserska. ”Varje glas har en berättelse bakom sig”, säger hon.

Glasskulorna rullar in

2016 fick Grinda Säteri utanför Malmköping 2,35 kronor per liter mjölk, som kostade 4 kronor att producera genom bland annat daglig mjölkning i arla morgonstund. Som tur var hade man två år tidigare börjat med något till synes betydligt glassigare.

Förnybart ersätter fossilt

Metallpulvertillverkaren Höganäs har investerat ett tvåsiffrigt miljonbelopp för att ersätta fossila bränslen med restprodukter från skogsindustrin. Tekniken har utvecklats av First North-bolaget Cortus Energy.

Lyx på naturens villkor

Det kan låta motsägelsefullt, men Sápmi Nature Camp är ett lyxhotell helt på naturens villkor. Sedan hotellet slog upp sina tältkåtor har resenärer från hela världen hittat till skogen mellan Gällivare och Jokkmokk, där den hållbara turismen vuxit fram ur samisk kultur.

Stolt så in i Norden

Kultförklarade Village People, The Weather Girls och Arvingarna intar Stockholm Pride-scenen nästa vecka. Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och har gått med vinst fem år i rad. ”Vi behövs”, säger nya ordföranden Vix Herjeryd.

Hon går för OS-guld i konst

Hon är mer än de flesta: skådespelare, filmskapare, yrkesvägledare, föreläsare och bergsbestigare. Hon är också en av få svenskar som kvalat in till OS i konstnärliga uttryck, med en skillnad: Mirjana Krisanovic är blind.

Första månsteget firas

Det var den 20 juli 1969 som människan för första gången landade på månen. Den 20:e varje månad i år har Vänföreningen Christer Fuglesang Space Center anordnat publika aktiviteter kring observatoriet, som ett slags nedräkning till den stora dagen. ”När vi satte igång var det väl inte så stort, men vid tredje tillfället, i mars, kom det 1 500 personer.

Quiz för schysst behandling

Världens stora varumärken vet vilken skada som drabbar dem när dåliga arbetsförhållanden avslöjas i underleverantörernas fabriker. Nu ska det svenska quizföretaget Quizrr se till att fabriksägarna börja behandla sina anställda bättre.

Målar för mångfald

Med en digital pensel och färgstarka målningar från förorten vill Munira Yussuf bredda den svenska konstsfären. ”Jag vill öppna dörren för mer mångfald inom konstbranschen”. 

Ren vindenergi ger ringar på vattnet i utvecklingsländer

Danska Vestas har utvecklat en ny investeringsmodell för vindkraftsprojekt i utvecklingsländer för att både kunna säkra positiva samhällseffekter och minska affärsrisken. Som bonus ska det även bli enklare för Vestas kunder att få finansiering.

Ideell handbollsturnering blev framgångsrikt familjeföretag

Den ideella verksamheten har vuxit till ett havsnära familjeföretag med allt fler bollar i luften. Under tio dagar fyller nu Åhus Beachhandboll stranden med nästan 20 000 deltagare.

Småbarnsföräldrar får kontakt med paret Åkerbergs app

Ingen småbarnsförälder ska känna sig ensam, tänkte Evelina och Mattias Åkerberg och startade eget 2016. Tre år senare når Rulla vagn över 120 000 blivande och nyblivna föräldrar varje månad.

Fyra x Frank i Falsterbo

Efter sex månaders totalrenovering har det 115-åriga stationshuset mitt i byn förvandlats till ett modernt galleri. I morgon slår Falsterbo Konsthall upp portarna med lokalprofilen Josef Frank i huvudrollen.

Drottningen av ögonbryn

Skönhetsdrottningen Anastasia Soare har blivit dollarmiljardär genom att ta hand om kvinnors ögonbryn. Men det var först när hon började använda sociala medier som tillväxten i hennes företag tog fart på allvar.

Börsbolagets båt satte rekord runt Gotland

HiQ 4 satte nytt rekord i ÅF Offshore Race när båten på måndagen bröt mållinjen i Sandhamn i Stockholms skärgård. Skypegrundaren Niklas Zennström, skeppare på båten Rán, var en av många som fick bryta i det hårda vädret.

Inga fler artiklar tillgängliga