nyheter

Kunglig sängkomfort

Sängmakarna Jonny Stridh och Sören Stridh tillverkar drömsängar i begränsad upplaga för både kungligheter och vanligt folk. Hantverket har funnits i familjen i tre generationer. ”Det måste få ta tid när något är handgjort”, säger Jonny Stridh, vd för Bed Comfort.

Företagare hyllas med guldmedaljer

Nobelfestligheterna dröjer ända till i december, men på måndagskvällen belönades en oktett kända namn från det svenska näringslivet med var sin tung utmärkelse för sitt framgångsrika företagande.

Nya hoten mot affärsflyget

Det blir allt vanligare att flyga i tjänsten. Och inom fem år förväntas antalet affärsresor ha ökat med 7–9 procent. Men samtidigt flockas orosmoln på himlen: den färska flygskatten, smart mötesteknik och brexit.

Reklamkung på äggjakt

Genom att samla några av Skandinaviens skarpaste reklam- och designhjärnor i ett bolag har Thomas Høgebøl byggt en finansiell och kreativ succé. På torsdag kväll har hans The North Alliance chans på nya priser när byråer i reklamnätverket nominerats i alla Guldäggskategorier.

Ödesdag för bankveteranen

Som ordförande i Sörmlands Sparbank har Birgitta Johansson-Hedberg tagit på sig det prekära uppdraget att återupprätta bankens heder efter en serie skandaler kring den förra ledningen. Nu i veckan avgörs det om bankens huvudmän ska väcka skadeståndstalan mot den tidigare styrelsen.

Lakritsfest firar tio år

Den saltsöta vattendelaren lakrits är så mycket mer än bara godis. Inte minst framgår det på den 10-årsjubilerande Lakritsfestivalen till helgen. Pilgrimsmussla med lakrits, någon?

Macken flyttar till Stockholm

Efter 32 år har den klassiska tv-serien Macken blivit teater. 100 föreställningar har redan spelats i Göteborg och nu i vår är det Stockholms tur. ”Jag har aldrig varit med om en sådan avslutning tidigare. Det blir nästan en religiös stämning”, säger Claes Eriksson i Galenskaparna och After Shave.

Med plats för alla att växa

Många med diagnoser inom autismspektrumet kommer inte ut i arbetslivet. Men flera stora arbetsgivare ser fördelar med att anställa personer med särskilda behov. ”Ett team blir mer sammansvetsat när man har olika människor i gruppen”, säger Maria Ängsberg på Ikea i Barkarby.

Vill få köttätare att äta grönt

Den prisbelönte kocken Sebastian Schauermann vill revolutionera matscenen. I slutet av mars startades en crowdfunding för att kunna expandera med det helveganska snabbmatskonceptet Taku-Taku med 30 nya restauranger runt om Europa. Redan första dygnet nåddes målet.

Musiken har tystnat

Den folkkära artisten Barbro Svensson, mest känd som Lill-Babs, har avlidit 80 år gammal. ”Yngre artister kan lära sig av henne”, säger Dagens industris Jan Gradvall.

Sportjournalisten dömer ut fifflet

Det är ingen smickrande bild av svensk elitfotboll som ges i sportjournalisten och Di- krönikören Olof Lundhs nya bok. Allsvenskan framstår som en bananrepublik, präglad av mygel, ljusskygga affärer, matchfixning och en och annan envåldshärskare. Fast i sportens värld heter det ”stark man”, inte diktator.

Rörande om en stor artist

På långfredag är det svensk biopremiär för Sophie Fiennes dokumentär . Jan Gradvall har sett den.

Han vill ge alla pengar gratis

Kan medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka bli verklighet? I bästsäljande ”Utopia för realister” har holländaren Rutger Bregman grävt i historieböckerna för att berätta hur det ska gå till.

Forskaren vill ta makten

2016 utnämndes hon till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine efter det internationella genombrottet för självbiografin ”Lab Girl”. Nu släpps forskaren och författaren Anne Hope Jahrens bästsäljare på svenska, med titeln ”Träd, kärlek och andra växter”.

Krafttag mot fossilt

Från elitidrottare till planetskötare. Så har resan sett ut för världsmästarparet Heidi Andersson och Björn Ferry. På tisdagen är det premiär för den nya dokumentärserien Storuman Forever, där man får följa dem i jakten på att göra hemkommunen till Sveriges mest miljömedvetna.

Philips box får idoler att vråla

Med kunder i 25 länder, bland dem världsartister som Seal, Frank Ocean och Sia, har Philip Olssons uppfinning – det portabla sångbåset Isovox fått ett internationellt genombrott. Den första prototypen bestod av två Ikea-kartonger och några soffkuddar.

Porslinsdröm går inte i kras

Farmors vitrinskåp, inredningstrender eller helt enkelt fascinationen för gammal, svensk design. Det är faktorer som spelar in i det ökade intresset för svenska porslinsklassiker. En av alla entusiaster är Karin Benjaminsson, som på senare tid blivit något av en ”influencer” när det kommer till retroporslin och inredning.

Firar framgångarna med nytt butikskoncept

På sju år har den svenska sko- och accessoarmärket ATP Atelier vuxit i rekordfart. Nu firar bolaget framgångarna med att följa i andra kända e-handlares fotspår – i dagarna öppnar varumärkets första stora butikskoncept.

Rustas för miljarder

Aktien noteras i New York, men musiktjänsten Spotify valde nya lokaler i centrala Stockholm för sitt huvudkontor. Platsen är Gallerian och de fastigheter runt omkring som AMF Fastigheter rustar upp för 5 miljarder kronor. Följ med Di till det gigantiska byggprojektet mitt i hjärtat av staden.

»Livet är allvarligt, men sällan desperat«

”Hur kommer det sig att pucken hamnade där du inte vill att den ska eller borde ligga?” Den frågan ställer Elektagrundaren Larry Leksell under Di:s intervju om boken ”Strålande tider: Hur jag gjorde Elekta till ett världsföretag”.

Konstsamlaren säljer livsverk

Charterkungen Hans Erik Börjeson säljer sin stora konstsamling som visats på konsthallen i Tällberg. Över 50 verk av bland andra Zorn, Kylberg, Bauer och Carl Larsson går under klubban på Bukowskis. ”Jag hoppas naturligtvis att intresset för samlingen och auktionen kommer att vara stort men viktigast är att verken hittar bra nya hem och fortsätter sprida glädje hos kommande ägare”, säger Hans Erik Börjeson.

En perfekt match i rekrytering

Efter att ha blivit pistolhotad och berövad allt i Syrien kom hr-specialisten Kinan Halal till Sverige för fem år sedan. Nu har han blivit partner i rekryteringsföretaget Novare Potential – efter bara 1,5 år i bolaget.

Han är bäst i krog-Sverige

Sveriges bästa restaurang heter Frantzén. Den svenska krogguiden White Guide sällar sig till hyllningskören och ger Björn Frantzéns nya krog toppbetyg. Det är faktiskt första gången Frantzén är etta i White Guide sedan han började köra solo.

Öppnar dörren till arbetslivet

På återvinningsbolaget Stena Metall vill man kunna bidra till integrationen och att uppnå affärsnytta på samma gång. Ett nytt traineeprogram, helt inriktat på personer med internationell bakgrund, har nu startat med tunga namn i näringslivet som sponsorer.

Bokreans bästsäljare

Den årliga bokrean fortsätter att tappa i betydelse. Minskningen är svag, men trenden tydlig. Och allt fler som fyndar reaböcker köper dem genom näthandlare.

Inga fler artiklar tillgängliga