nyheter

»Det blir nog ingen ledighet i jul«

Sex frågor till Christina Watkinson, försäljnings- och marknadsföringschef för Sala Silvergruva, som ska starta en festival för silver.

Berlinklubbar blir stjärnkrogar

Klubbfolket i Berlin har vuxit upp och lägger nu pengarna på mat. Två av den tyska huvudstadens tre nya stjärnkrogar är gamla klubbar.

Berättar sina liv från scenen

Att berätta sin livshistoria från teaterscenen har blivit en trend. Timbuktu, Plura och Martin Stenmarck är några som står på scenen i höst. Och i New York framträder ingen mindre än Bruce Springsteen på en liten teater på Broadway med fem föreställningar i veckan ända fram till februari.

Tony Cragg vägrar vika sig

Nyfikenhet har drivit Tony Cragg att göra konst i 50 år. Nu är den brittiske skulptören åter Sverigeaktuell. Denna gång med verk som mer än någonsin går på djupet av hur vår värld är uppbyggd.

Ginboomen har nått till Sverige

Mikrobryggerier är passé, nu vill alla ha gin i glaset. Antalet gindestillerier ökar i en rasande fart och den svenska, lokalproducerade ginen rankas som världens bästa.

De tjänar bäst i musikvärlden

Max Martin dominerar återigen inkomstligan när svenska musikers bolag redovisas. Under 2016 gjorde han en vinst på drygt 172 miljoner kronor. Vapendragaren Johan ”Shellback” Schuster kammar inte oväntat hem andraplatsen med en vinst på 82 Mkr före skatt.

Umeås okända designsuccé

New York, Paris eller London? För en lovande designstudent kan det oväntade svaret på frågan mycket väl vara Umeå. Designhögskolan i Umeå rankas, lite i smyg, som en av de bästa i världen – igen.

Diplomaten blir programledare

Toppdiplomaten Jan Eliasson är tillbaka i Sverige med en egen tv-serie och som ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri. Dessutom startar han en konsultverksamhet tillsammans med sina tre barn, Eliasson Group.

Vill få kvinnor att starta eget

Fler kvinnor ska bli entreprenörer och investerare. Det är Charlotta Alegria Ursings mål. Och hon har flera förslag på hur det ska ske, bland annat öronmärkta startup-lån till kvinnor.

Tillbaka till 50-talet

Efterkrigstiden är aktuell – igen. Samtidigt som SVT sänder serien ”Vår tid är nu” öppnar utställningen ”Mitt 50-tal” om kvinnligt mode på Nordiska museet, en epok där H&M spelar en av huvudrollerna.

”Ögongodis är fusk och bluff”

Efter tio år i offentlighetens skugga breddar konstnären Dan Wolgers sin roll som konstpartner i näringslivet och registrerar sitt namn som varumärke för design. Men trots att ett av hans verk så sent som i förra veckan såldes för en rekordsumma ”hänger privatekonomin på gärsgår’n varje månad”.

Elmoped är rätt i tiden

Drömmen om att hinna hem till middag med familjen har i Rickard Bröms fall resulterat i ett eget elmopedmärke. På mindre än ett år har han skapat Vessla och redan sålt över 200 mopeder till lika stressade storstadsbor.

En hel stad byggd av street art

En arkadhall med granater, en virkad karusell och heliumgraffiti. I helgen är det premiär för den turnerande street art-utställningen Magic City i Stockholm, där några av världens främsta gatukonstnärer ställer ut sina verk.

»Dracula« med extra allt ska locka ny operapublik

Kungliga Operan hoppas locka ny publik med världspremiären av ”Dracula”. Med påkostad scenografi, specialeffekter av Goodbye Kansas och genrep med 1 000 vampyrer på plats är uppsättningen något utöver det vanliga.

Kroppsarkitekten först in i framtiden

Äta sin klonade kropp för att förbättra den? Svälja parfympiller? Åka på träningsläger inför en rymdresa? Den framgångsrika konstnären och regissören Lucy McRae ligger bakom dessa idéer.

Måns Möller tog priset

Komikern Måns Möllers stiftelse vinner Årets Mångfaldsbragd. För arbetet med att hjälpa barn med autism, adhd och asperger att idrotta belönas Viggo Foundation med 100 000 kronor.

Doldisen siktar på ny spelsuccé

Ett av höstens största och mest hajpade dataspel har knackats ihop mitt inne i Uppsala. Det är del två i den rätt våldsamma spelserien Wolfenstein. Att spelet går ut på att bekämpa nazister gör det sällsynt brännande och lär skapa debatt.

De kan vinna Augustpriset

”Man kan skönja en viss övervikt av mörka bilder, präglade av den tid som vi lever i.” Det säger Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen om årets nomineringar till det prestigefyllda Augustpriset 2017.

De ger nytt hopp till näringslivet

Den före detta höjdhopparen Emma Green har sadlat om och ska tillsammans med tidigare idrottsledaren Camilla Kallin få företagen att höja ribban för de anställdas prestationer. Tydlighet, hållbarhet och prestation är ledorden.

Hjälper barn på flykt

Den kambodjanska läkaren Sam Sovannarith är en av tio barnrättsaktivister som på tisdagen prisas vid galan Child 10 Awards i Stockholm. ”Näringslivet måste också ta ansvar och säkerställa att barn inte utnyttjas”, säger Sophie Stenbeck, som står bakom priset.

Kinesisk orgie i brylkräm

Att vara chef är stressande. Men att vara ledare för ett helt land – med ekonomiska problem, växande sjukvårdsköer och terrorattacker – borde vara nog för att göra vem som helst gråhårig. Men inte i Kina. Det skriver Johan Nylander i en krönika.

Han ska få gamla gasklockor att grönska

Trädgårdsdesignern Piet Oudolf återvänder till Sverige. Nederländaren står bakom flera svenska parker och bland annat växtligheten på New Yorks High Line. Nu planerar han en ny trädgård vid norra Djurgårdsstadens gamla gasklockor i Stockholm.

Så skapades nätsnackisen

Sveriges äldsta museum, Livrustkammaren, har oväntat seglat upp som en snackis i sociala medier. Genom att kombinera humor och historia har museet dubblat antalet följare på ett år och fått hängivna fans. Di kollade hur det gick till.

Snart blir de så mycket större

På lördag är det premiär för den åttonde säsongen av TV4:s tittarsuccé Så mycket bättre. För artisterna kan en plats i programmet bli en raketskjuts för karriären, när streamingen av deras låtar ökar med uppemot 3 000 procent.

Lämnar inrutad utgivning

För tredje gången nobbar serietecknaren Kim W Andersson bokförlagen för Kickstarter, sajten som driver in miljarder till kreatörer världen över. Högre lön och bättre, billigare serier lämnar både skapare och läsare nöjda i slutänden.

Inga fler artiklar tillgängliga