nyheter

Bukowskis växlar upp – säljer mäklararmen

Efter alla förlustår visar Bukowski Auktioner positivt resultat för andra året i rad. En trend som man hoppas håller i sig efter årets rivstart, där en höjning av utropspriser och en avyttring av fastighetsdelen redan genomförts. 

Allt ljus på fulhumorn

För tionde året i rad går det svenska mästerskapet i ordvitsar av stapeln. Det som började som en temakväll på Scandic Malmen i Stockholm har växt till en återkommande tävling där fulhumorn för en gångs skull får ta plats i salongen. 

Kineserna får svenskt fika

Wayne’s Coffee har kastat sig in på världens tuffaste kaffemarknad – Kina. Med slagord som ”We love fika” och ekologiska köttbullemackor ska den svenska kafékedjan vinna kinesiska hjärtan. Men bedömare är skeptiska till att Wayne’s koncept är vasst nog.

Marcell Bandickssons omslag säljer filmen

Han är helt okänd för de flesta, men Marcell Bandicksson flimrar ofta förbi i eftertexterna i Hollywoods största filmer. Di har mött svensken som ger storfilmerna ett ansikte.

Ur dödlig synvinkel

Jan Håfström återkommer till livets slut i den nya utställningen ”Den vita bussen”, full av konstnärens ikoniska dödskallar, som öppnar i helgen.  

Hon vill göra roboten till din bästa kompis

Socialt entreprenörskap kan ta många former. Karen Dolva gör robotar för unga och skärmar för äldre för att bryta deras ensamhet. ”Jag har bästa jobbet i världen där man gör skillnad och får så mycket kärlek”, säger hon.

Musiker flockas till Höga Kusten

När utbildningen startade 1998 mötte Musikmakarnas rektor Ulla Sjöström stort motstånd. Två decennier och ett stort antal hitmakare senare är tongångarna annorlunda. Nyligen prisades man av regeringen för att ha spridit svensk musik utomlands.

Unik samling på auktion

I juni säljer Uppsala Auktionskammare en samling med verk av bland andra August Strindberg, CF Hill och Bruno Liljefors samt tre möbler av Haupt. Totalt värderas samlingen till drygt 20 miljoner kronor. ”Det här är det näst störst uppdraget i vårt företags historia”, säger auktionshusets 33-årige vd Magnus Bexhed. 

Gitarrsmasharens hårda prövning

Gitarrlegendaren Yngwie Malmsteen har gjort sig känd för att slå sönder gitarrer när han rockar loss på scenen. Men under en spelning i Miami gick han bet när han fick prova på Sandviks specialgjorda gitarr i metall.

Hög tid för exklusiv auktion av klockor

Den 9 april finns chansen att ropa in sitt drömur när Bukowskis mest eftertraktade klockor auktioneras ut – bland annat en med ett utropspris på över miljonen. ”Man kan alltid hoppas att priset når upp till rekordnivåer”, säger Carl Palmegren, ansvarig specialist på auktionshuset.

De är Sveriges bäst klädda affärsmän

Christer Gardell, Carl-Henric Svanberg och Per Taube är Sveriges bäst klädda affärsmän, enligt stilexperten Lennart Almestad. ”Man ser att han lägger ned tid på att välja kostymer och hur han kombinerar dem med skjortor och accessoarer. Han klär sig med eftertanke”, säger Lennart Almestad om Christer Gardell.

Fondproffset samlar finanseliten i schackturnering

På lördag samlas delar av Sveriges näringsliv för att göra upp i turneringen Finansschack. Johan Elmquist, marknadschef på fondförvaltaren Didner & Gerge, är en av grundarna.  ”Vi vill att det ska bli coolare att spela schack”, säger han. 

»Mamma Mia« bakom kamerorna

På lördagen den 6 april öppnar en ny interaktiv utställning om Mamma Mia-filmerna på ABBA-museet på Djurgården.  För första gången visas bakgrundsmaterial till de två filmer som dragit in över två miljarder kronor på biograferna. 

Stenamiljoner till Universeum

Stenastiftelsen donerar 50 miljoner kronor för att vetenskapscentrat Universeum ska kunna bygga ett unikt visualiseringslabb. Här ska allmänheten få utforska vetenskaplig data med ny teknik som hjälp, samtidigt som nya digitala lärandeprocesser kan vidareutvecklas. 

Miljonregn över hållbart mode

Textilfibrer gjorda av nässlor, ett digitalt system för cirkulärt mode, kläder som växer med barnet, veganskt läder och ett nedbrytbart giftfritt membran för ytterkläder. Det är innovationerna som prisas i Global Change Award när stiftelsen H&M Foundation delar ut drygt 10 miljoner kronor till modevärldens mest hållbara idéer.

Utlandsproffset bytte fotbollar mot vindruvor

Svenskt hantverksöl har fått sin uppföljare i form av svenskt hantverksvin. Vinhandlaren och tidigare fotbollsproffset Kenneth Gustafsson har tillsammans med kompanjonen Magnus Holmgren startat Wine Mechanics, Skandinaviens största stadsvineri, med inspiration från Portland i USA.

Netflix bryter svensk mark

Netflix fortsätter driva utvecklingen inom tv- och filmproduktion även utanför Hollywood, och den 5 april har den första svenskspråkiga originalserien premiär.

Allsvenskan laddar för viktig säsong

Den allsvenska premiären i helgen är starten på en säsong som blir viktigare än på länge – inte minst ekonomiskt. När nya penningstinna avtal träder i kraft 2020 gäller det till varje pris att hänga kvar i högsta serien.

Brittiskt alltid rätt i tiden

Brexit står (nästan) för dörren. Nu visar Nordiska museet utställningen ”British så in i Norden”, om hur århundraden av handelsförbindelser med Storbritannien har påverkat den svenska garderoben och livsstilen.

Fotografiska öppnar i i Tallinn

Fotografiskas internationella expansion har varit på gång länge. Att det ska öppna Fotografiska i både London och New York är känt, men nu visar det sig överraskande att Tallinn blir först.

Två konstbröder – två olika uttryck

Med varsin utställning har bröderna Jakob och Joakim Ojanen varit aktuella på två kontinenter i mars. Nu ger konstnärerna sin första gemensamma intervju, och konstaterar att de bottnar i samma kärna – trots sina olika formspråk. 

Investerar i starka varumärken

Skrädderiet Götrich och väskmärket Baron slår ihop sina verksamheter. Samtidigt startar delägarna Jan Carl Adelswärd och Joakim Hartzell ett nytt investmentbolag kallat Civitus, som ska investera i starka varumärken.

Per Schlingmann blickar bakom fasaden

Ett svenskt House of Cards – och med en välkänd styrelseordförande som förlaga för den fiktiva statsministern. Det är beståndsdelarna i en ny Viaplay-serie som är fritt baserad på Per Schlingmanns roman ”I maktens öga”.

Stark hatkärlek i författardebuten

I 30 år fick författardrömmarna vänta för Thomas Eriksson. Men när debutromanen ”Lögnen” nu släpps vill han berätta sanningen om hur det såg ut i Stockholms reklambransch på 1980- och 90-talen. ”De flesta levde för dagen och festade för natten”, säger han.

Framtiden – så ser den ut

Från 3D-printade handproteser till evigt liv. Den nya utställningen på ArkDes utforskar hur de innovationer som skapas i dag redan är en del av vår framtid. Men parallellt med utställningsbygget har museichefen också hamnat i blåsväder och anklagats för att ha en hårdhänt ledarstil.

Inga fler artiklar tillgängliga