nyheter

Vill skapa modehus för kvalitetskonst på nätet

Med kvalitetstryck och små kollektioner vill Umeåparet Kalle Hardell och Sara Hardell Flagge revolutionera konstbranschen. ”Vi vill sänka tröskeln och få fler människor att köpa och njuta av konst”, säger Kalle Hardell.

Tar ton för miljoner

Få människor kan leva på sin sång. Gabriel Forss lever på att leda andras.  Omsättningen i hans bolag Piece of Me ökar varje år med fantastiska marginaler: ”På sikt skulle jag vilja exportera konceptet utomlands.”

Anrik krog i nya händer

Den Gyldene Freden i Stockholm har fått ny krögare, den 21:a sedan 1720-talet. Den här gången sker en rejäl föryngring, Filip Fastén är 29 år, men redan välmeriterad. ”Det betyder att jag har minst 40 år till att ge det här huset”, säger han.

Vovvarnas välfärd omsätter miljarder

Att skämma bort sin hund har aldrig varit så populärt som när hundmässan intar Stockholm i helgen för över 100:e gången. Den nyaste trenden är digital: ”Vi kan se att det dyker upp allt fler tjänster på nätet för hundar”, säger Ulf Uddman på Svenska Kennelklubben. 

Nätpåse som sparar miljön

Drygt 1 miljard små plastpåsar går åt till frukt och grönsaker varje år, bara i Sverige. Kan en nätpåse vara en del av lösningen? Det tror entreprenören Mia Ekblad, som på mindre än ett år redan slutit avtal med dagligvaruhandelns största aktörer.

Tekniken fick livet att vända

När allt fler röster höjs för att vi ska koppla bort från våra mobiltelefoner och logga ut från sociala medier går Chris Dancy mot strömmen. Amerikanen, som blivit känd som världens mest uppkopplade man, ger nu ut boken ”Don’t unplug”.

20 modejättar härskar över all klädhandel

Total branschdominans av de största modebolagen, Kina för första gången världens största modemarknad och e-handeln i mobilerna hinner inte utvecklas snabbt nog. Det är några resultat av nya rapporten The State of Fashion 2019.

App på konstens sida

Med den nya appen Estimy ska Henrik Mäkinen digitalisera och förenkla privatpersoners konstförsäljning. Samtidigt spår han att de traditionella auktionshusen får ett nytt intäktsben: ”De kommer tjäna mycket pengar genom oss.” 

»Vi vill känna igen oss«

Med hjälp av produktionsbolag och verklighetstrogna manus börjar kvinnor ta plats i Hollywood. Näst på tur står den svenska författaren Mikaela Bley som säljer rättigheterna till sina böcker till USA. 

Tillsammans mot utsatthet

Välgörenhetsprojektet ”För vårt Sverige” ska hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och stötta kampen mot diabetes. Bakom satsningen står Steve Angello och Gunilla von Platen, med stöd av Cristina Stenbeck. Nu uppmanar de resten av näringslivet att bidra.

Trendspanarna siar om framtiden

På område efter område tar det blodiga allvaret över och snart handlar det mesta om liv eller död. Det slår framtidsspanarna på Kairos Future fast när de spår 2019 års trender.

Fler miljoner när det är män som gör film

Kvinnor slutar få huvudroller innan de fyller 40 – men män får synas i stora roller in i femtioårsåldern. Trots branschens egna upprop 2017 råder fortfarande stora skillnader för män och kvinnor som jobbar med film, enligt en färsk rapport. 

Mondial brädar bokjättarna

Uppstickaren Mondial förlag sexfaldigar omsättningen och ligger bakom flera av höstens stora boksnackisar. ”Målet är att bli näst störst i Sverige efter Bonnier”, säger Simon Brouwers och Olle Grundin, grundare och delägare.

Hotellen blev årets krogvinnare

Vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål 2018 är båda hotell – men av helt olika slag. Affärskrogen är Bonnie’s som ligger i Stureplansgruppens nya Bank Hotel på Arsenalsgatan i centrala Stockholm. Resmålet är Talldungens Gårdshotell som ligger i Brösarp på Österlen. 

Juryn är redo för Årets affärskrog

På tisdagskvällen koras Årets affärskrog 2018 samt Årets resmål. Vilka som får Di Weekends utmärkelser offentliggöras vid en prisceremoni på Bobergs Matsal på NK i Stockholm.

Sökte 273 jobb utan att få napp

Akademikern Abel Abraham sökte 273 jobb och fick inte ett enda. I dag är han chef för samhällsansvar på Hammarby Fotboll. ”Vissa föds med ess och kungar på hand, andra föds med tvåor och treor. Det handlar om att spela sina kort så bra som möjligt”, säger han. 

Konstflört med mode

Klassisk renässans möter modernt mode när porträttmålaren Bruno Ekeroth de Almeida ställer ut i Sverige för första gången. 

Succéförfattaren vill skriva barnböcker för vuxna

I hans romaner tänjs fiction, etik, konst och vardagsrealism i ett sällsamt gränsland. Nu kommer den danske succéförfattaren Kaspar Colling Nielsen ut på svenska för första gången.

Houdini vill sluta cirkeln

Alpinvarumärket Houdini kämpar för att minska klädbergen i våra garderober. Nu har man tagit ytterligare ett steg i den riktningen och satt hela företaget under lupp i en omfattande hållbarhetsrapport.

Serielegendar har gått ur tiden

Han skapade Spindelmannen, X-Men och Iron Man och var aktiv i närmare 80 år. Nu har den klassiske serieskaparen Stan Lee gått ur tiden.

Etta på att syna nollor

Maktmissbruk, hackers och kvinnohat – historien bakom årets Stieg Larsson-pristagare är som hämtad ur en Millenniumroman. ”Demokrati existerar inte längre”, säger den brittiska journalisten Carole Cadwalladr. 

Omstart för Cheap Mondays grundare

Efter att ha sålt Weekday, och resten av modeimperiet, till H&M lämnade paret Linda och Adam Friberg branschen. Men nu är de tillbaka med varumärket Avavav som går på tvärs med dagens klädindustri.

Näringslivet får hemläxa

I fredags intogs Stockholms universitets lokaler av nya elever. Mitt i läsårets första termin var det dock inga nya kandidat- eller doktorandstudenter, utan i skolbänkarna satt näringslivets absoluta toppskikt såsom Swedbanks Birgitte Bonnesen, Nordstjernans Tomas Billing och Stora Ensos Karl-Henrik Sundström.

Ny scen för julklassiker

Konceptet att ta från de rika och ge till de fattiga väcker fortfarande starka känslor. Nu tar Karl-Bertil Jonsson plats på scen. Idén fick Henrik Dorsin när han själv var SVT:s julvärd.

Snabba mål för Joel Kinnaman

Joel Kinnaman är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare internationellt. Nu satsar han på att bygga ett krogimperium. ”Jag vill inte skådespela mindre – men det kan komma en period då jag tar en paus och satsar på andra projekt”, säger han.

Inga fler artiklar tillgängliga