nyheter

”Jag ville blicka inåt”

Att gå i ledarskapsterapi och Systembolagets strategi för att hjälpa medarbetare med alkoholproblem. Det är några av ämnena vd Magdalena Gerger talar om i lördagens avsnitt av podden Förnuft & Känsla.

Säljer konst med obehag

Obehag och färgexplosioner om vartannat. När en hemlig konstsamlare nu säljer sin samling på Bukowskis blir det ett sätt att tjäna pengar för att köpa nya verk, men också slå ett slag för konst som slår an på huvudpulsådern.

Så överlever du affärsmiddagen

Att hålla ett bra samtal under en affärsmiddag är en konst. Det är något som Leena Männik Styren har tagit fasta på i sin nya bok där hon delar med sig av tips och anekdoter från både goda och mindre goda middagssamtal.

Så föddes dynastierna

Oreglerad marknad, relativt enkla produkter som går att skala upp, företagets fortlevnad framför det individuella egot, nytänkande samt ihärdigt arbete. Det är huvudingredienserna som har skapat Sveriges framgångsrika familjedynastier, enligt en ny bok av ekonomiprofessorn Hans Sjögren.

Törst efter svensk jazz

I närmare 25 år har entreprenören Siggi Loch spridit svensk musik utomlands, främst i Tyskland. Nils Landgren har med sitt Funk Unit varit med under hela resan och har sålt närmare 1 miljon album på Siggi Lochs skivbolag, Act.

Doldis gör succédebut

Elisabeth Norebäck skrev klart sin debutroman i smyg under mammaledigheten. Förlagen hade huggsexa om boken, som nu släpps direkt i 27 länder. ”Vi ser en potentiell bästsäljare”, säger Jonas Axelsson, förlagschef för Polaris som vann dragkampen om succédebutanten.

Skarsgård vann prestigefullt pris

Under Emmygalan regnade priserna över den dystopiska framtidssagan Handmaid’s tale. Men även HBO:s miniserie Big Little Lies blev en av kvällens stora vinnare. Svenske Alexander Skarsgård blev historisk när han belönades för rollprestation som kvinnomisshandlaren Perry Wright.

Alfredson mer än Blommig falukorv

Fun dining – har det verkligen gjort kroglivet roligare? Det skriver Göran Jonsson. reporter på Di Weekend, i en krönika.

Ig Nobel prisar udda forskare

Varje år delas tio alternativa, betydligt mer humoristiska Nobelpris än originalet ut under en ceremoni på anrika Harvard i Boston. På årets Ig Nobel-gala togs bland annat ekonomipriset hem av forskare som studerat spelmissbruk med hjälp av krokodiler.

Så tar du konflikten

Elaine Eksvärd sätter ord på det svåra samtalet Svenskarna är konflikträdda – i stället för att prata med varandra är vi passivt aggressiva. Det vill retorikern Elaine Eksvärd ändra på.

Utbrytarduo som satsar på skoj

De samlar svensk humorelit i ett eget bolag Malin Larsson och Sophie Henningson är duon som orkestrerade jätteprojektet ”Hela Sverige skramlar”. Nu utmanar de nöjesbranschens jättar med den nya agenturen och produktionsbolaget Kahlo, som redan värvat tunga namn.

Sebastian tävlar för Sverige i kock-VM

Det blir Sebastian Gibrand som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or, även kallat kock-VM.

Länderna som finns bara på låtsas

Vad har väktaren på ett havs-fort i Nordsjön gemensamt med invånarna i en konstnärsby i Italien och 150 personer på ett årligt lajv i Roskildefjorden? Allihop är medborgare i låtsasländer – i september släpps en bok om åtta av dessa märkliga ministater.

Depp måste sälja familjeranchen

Johnny Depp har under en tid haft ekonomiska bekymmer – trots att han under 2016 tjänade runt 400 miljoner kronor på sina filmer. Skådespelaren har redan tvingats sälja av en rad personliga egendomar och nu säljer han även familjeranchen i hemstaten Kentucky.

Arvet ger miljoner

Den 18 september går startskottet för Bergmanåret – 100-årsfirandet av regissören Ingmar Bergmans födelse. I tryggt förvar i Filmhusets arkiv finns en kulturskatt, hans manuskript, som genererar miljonintäkter varje år.

Supermodellen som blev rockfotograf

Genom sina äktenskap med George Harrison från The Beatles och gitarristen Eric Clapton hade fotografen Pattie Boyd en unik position i rockkretsar. Nu ställer hon ut sina privata bilder på Uppsala Konsert & Kongress.

Svenska pirater tog hem priset

Det svenska animations- och specialeffektsbolaget Important Looking Pirates, ILP, prisades för sitt arbete med succéserien ”Westworld” på Emmy-galan, som hölls natten mot måndag.

Revisorerna dömer ut hockeyn

Svenska hockeyligan, som startar på lördag, är en bransch i kris. Det konstaterar konsultjätten EY i en rapport som släpps i veckan. ”Affärsmodellen i SHL är inte sund”, säger Mikael Bergsten, partner på EY.

Hösten tillhör gallerierna

Konkurrensen om köparen av svensk samtidskonst är alltjämt stentuff. Det skriver Karin Grundberg Wolodarski, reporter på Di, i en krönika.

»Att klippa band är underskattat«

Thomas Bodström blir ny landshövding i Stockholms län. Han vill bekämpa segregationen, tillåta tiggeriet och behålla Bromma flygplats. Samt klippa band. ”Att inviga saker är jätteroligt. Det andas optimism och framtidstro”, säger han.

Start för höstens tittarkamp

Sommaren är över och det har blivit dags för seriehösten att ta sin början. I kriget om tittarnas uppmärksamhet står en rad tv-aktörer för stora tittarsatsningar.

Britter prisar båtlegendar

Den brittiska honorärkonsuln och båtentreprenören Lars Wiklund har utnämnts till hedersmedlem i Brittiska imperieorden för sina insatser för brittisk-svenska relationer.

Kamp om konsten

Efter vinterns misslyckade fusion med Galerie Forsblom återuppstår Stockholmsgalleriet Lars Bohman under namnet Galleri Bohman-Knäpper. Men bakom den fria konstens arenor pågår en huggsexa om vem som får företräda de mest framgångsrika konstnärerna.

Tar ton på dyrgrip

Christian Svarfvar spelar för slutsålda konserthus jorden runt på ett instrument som är värderat till 35 miljoner kronor och har försäkrat sina händer om något skulle gå fel. Bakom honom står ett gäng tunga namn från näringslivet.

Superstjärna bingo för musikbolaget

Superartisten och entreprenören will.i.am går in i det svenska musikstartupbolaget Amuse. ”Han skapar kontaktytor som vi aldrig hade kunnat drömma om”, säger Diego Farias, vd för Amuse.

Inga fler artiklar tillgängliga