nyheter

Samtid sedd genom dåtid

Förra helgen öppnade Nationalmuseum efter den mångåriga totalrenoveringen. Den här helgen öppnar den stora Modernautställningen, en genomlysning av den svenska konstscenen som återkommer vart fjärde år på Moderna museet.

Vägvisare i guldsits

Entreprenörerna Karoline Beronius och Maria Cheadle har utvecklat en app som kan ge 4 miljarder människor en fysisk adress. Nu tar de in kapital som värderar bolaget till 20,8 miljoner kronor.

”Dåligt självförtroende drev Kamprad”

Ingvar Kamprads vänskap med socialdemokraten Sven-Erik Bucht bidrog till att Ikeagrundaren testamenterade halva sin förmögenhet till Norrland, enligt en ny biografi som visar upp okända sidor av Ikeagrundaren.

Svensk får tungt FN-uppdrag

Sedan början av oktober leds den 13 000 starka militära FN-insatsen i Mali av generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Det är den tyngsta militära position som någon svensk har haft på över 25 år. Di träffade generalen före avresan till Bamako.

Ny app laddar för unik krogkonst

Animerade skelett, Super Mario, emojis och gökur med aktiekurser. Konstnären Lars Arrhenius tar nya grepp om vardagens ikoner och symboler. I helgen öppnade hans appdrivna screentryck-utställning i krogmiljö.

Nytt ljus på våra nationalskatter

På lördag slår nyrenoverade och utbyggda Nationalmuseum åter upp dörrarna för allmänheten. ”Här finns många små, trygga äventyr att ge sig ut på”, säger överintendent Susanna Pettersson.

»Stötta konstnärer en del av uppdraget«

I dagarna invigs konstmässan Affordable Art Fair, som vill göra samtida konst tillgänglig för alla. Ett av huvudnumren blir en nytolkning av Carl Fredrik Reuterswärds knutna revolver i brons, som gjorts av artisten Petter.

Bar med uppsving

I London och Oslo har nöjesminigolfen redan flyttat in i nattklubbsliknande miljöer. Nu växer också konceptet, där upplevelsen runt omkring är minst lika viktig som en spik i scorekortet, i Stockholm.

Bastuplan blir till flotthotell

Tree Hotel har lockat till sig världskändisar som Kate Moss och Justin Bieber till Harads i Bodens kommun. Nu byggs ett nytt exklusivt prestigeprojekt i byn – Arctic Bath, ett hotell som kommer att flyta på Lule älv.

»Sjunger tills jag känner mig fri«

På lördag har den futuristiska operan Tristessa påkostad urpremiär, där koloratursopranen Kerstin Avemo spelar en prostituerad kvinna och gerillasoldat. ”När det kommer till surrealism är opera helt outstanding som konstform”, säger hon.

Nestorn slår igenom

På ålderns höst har PG Thelander blivit upptäckt av ett internationellt förlag, som nu ger ut ett stort lexikon om hans konstnärskap. Samtidigt öppnar inte mindre än fem utställningar om konstnären i Stockholm på kort tid. ”Det blir en bekräftelse på att jag funnits till”, säger 82-åringen.

Fredspistol fyller jämnt

Det mest kända exemplaret av ett av Sveriges mest uppmärksammade konstverk står inte på svensk mark utan i New York. Nu firar Carl Fredrik Reuterswärds hopknutna revolver, ”Non-Violence”, 30-årsjubileum.

Bokmässan visar nya sidor

På torsdagen öppnade Bokmässan i Göteborg, med huvudtemat respekt. I år är litteraturfesten tillbaka i högform, efter fjolårets omdiskuterade arrangemang och metoo-hösten.

Deckardoldisen

Carin Gerhardsen blev en av Sveriges deckardrottningar med de åtta delarna i Hammarbyserien. Efter en välbehövlig paus är hon åter aktuell med en helt fristående spänningsroman, ”Det som göms i snö”. ”Först nu kan jag njuta av berömmet”, säger hon.

Poetisk väntan på vita svanar

En huvudlös svan fick David Shrigley, en av Storbritanniens mest kända konstnärer, att skapa gigantiska poolleksaker till Spritmuseum i Stockholm. I veckan öppnar hans installation Exhibition of Giant Inflatable Swan-things.

”Nu är det dags att köra igen”

Krogprofilen Erik Videgård gör comeback efter den svåra sjukdomen och öppnar ny restaurang på Stureplan tillsammans med Stureplansgruppen.

Josef Frank firas

Inredningsföretaget Svenskt Tenn firar med en specialutställning att det är 85 år sedan Josef Frank, en av Sveriges största ikoner inom formgiving, kom hit från Österrike. 

Grönkål på tallriken

Dj-stjärnorna Sebastian Ingrosso och Alesso samarbetar igen. Men denna gång handlar det inte om musik, utan en restaurang där man sjunger grönkålens lov.

Antikt 1900-tal ska locka yngre publik

På torsdagen invigs mässan Grand Antiques, i år med tillägget Art and Design, på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tanken är att 1900-talskonst- och design ska locka den yngre publiken.

F&B:s kultur utan hierarki på export

Svensk kreativitet går på export när den Sverigebaserade reklambyrån Forsman & Bodenfors går samman med amerikanska KBS. Men även en icke-hierarkisk arbetsmodell får följa med in i det nya Forsman & Bodenfors.

Succéförfattaren släpper ny deckare

Stefan Ahnhem är manusförfattaren som blev framgångsrik deckarförfattare. Nu släpps hans fjärde bok, Motiv X. ”Jag tror att vi manusförfattare är duktiga på att driva på handlingen och skapa bladvändare”, säger han.

Kvack! Vilket lyft!

Världens mest kända anka firar 70 år i svenska serietidningar. Värdet av första upplagan av Kalle Anka & Co har ökat markant sedan utgivning 1948.  

Comeback för Warhols skandalsuccé

”Warhol 1968” är en utställning om den amerikanske popkonstnären Andy Warhols berömda utställning på Moderna museet i Stockholm för 50 år sedan. En utställning om en utställning alltså.

Trycket ökar på klubbarna

På lördag startar Svenska hockeyligan, SHL, en liga med stora ekonomiska utmaningar där skärpta krav väntar. Det framgår av en rapport från revisionsbyrån EY. ”Pressen att prestera såväl sportsligt som ekonomiskt har kanske aldrig varit större”, säger Mikael Bergsten, partner på EY.

Malmöbolaget ska parkera med Amazon

Mapillary jobbar redan med de stora biltillverkarna för att utveckla AI-system för självkörande fordon. Nu inleder bildanalysbolaget även ett samarbete med techjätten Amazon för att lösa USA:s parkeringsproblem.

Inga fler artiklar tillgängliga