nyheter

Bondförnuft stalltips för ledare

Elisabet och Bengt Falemo vill slå hål på myten om dumma bönder och släpper nu en antologi på temat ledarskap med bondförnuft med näringslivsprofiler som Birgitta Johansson-Hedberg och Rune Andersson.

Jägare, polis och militär utbildas med VR-teknik

Den senaste VR-tekniken låter jägare träna jakt, bekvämt i källarens värme. Det är Malmö-bolaget Aimpoint, som blivit världsledande på sikten för skjutvapen, som utvecklat verklighetstrogna jaktmiljöer tillsammans med spelutvecklare, jägare och veterinärer.

Lapa latte med jamare

På lördagen öppnar Sveriges första kattkafé i det anrika konditoriet Valands gamla lokaler i Vasastan i Stockholm. ”Vi vill skapa något som är bra för både människor och djur”, säger Jon Bäcklund, som är en av ägarna. 

Grönans glömda historia i ny film

Bitter rivalitet, fulspel, magiska tivolin och gränslös kärlek. På torsdagen har filmen ”Eld och lågor” premiär. Handlingen cirkulerar kring den bortglömda och bittra familjefejden mellan nöjesparkerna Gröna Lunds och Nöjesfältets ägare.

Paula Pantolin smyckar stjärnorna

Alicia Keys, Linnea Henriksson, Bianca Ingrosso och guldbaggevinnaren Eva Melander bär dem. I modetidningar som brittiska Vogue, Elle och Damernas Värld syns de. Paula Pantolins nya smyckemärke La Maison Bagatelle har fått en rivstart. Men en skadad nacke höll på att sätta stopp för allt.

Så blir grisens år, enligt feng shui

Investeringar i internet- och telekombolag kommer vara framgångsrika under Grisens år, enligt Hongkongs feng shui-mästare. Om du vill ha extra lycka på börsen så följ med Di:s korrespondent till templet och tänd rökelse.

Polisen som synar bluffen

Konstbedragarnas värsta skräck har utrett svenska konstbluffar under de senaste åtta åren. Nu varnar polisen Peter Lloyd för att förfalskningarna kan komma att bli fler.  ”Den som köper bör vara både påläst och misstänksam”, säger han. 

Hur man blir en framtidsätare

År 2050 beräknas jordens befolkning vara tio miljarder, frågan om mat utan negativ klimatpåverkan är högaktuell. I dag öppnar Spritmuseum i Stockholm en ny utställning om klimatsmart mat.

Inredningsföretag ställer ut på Bukowskis

I veckan möts antikt och sprillans nytt i en udda kombo på Bukowskis. Bakom utställningen står hajpade inredningsföretaget Magniberg – och bakom deras möbler står en flink 82-åring till snickare med Svenskt Tenn som största kund.  

Sveriges mest produktiva filmare gör ny karriär

Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann är aktuell med sin nya film om författaren Moa Martinson – ”Landsmodern”. Nu satsar hon på en ny karriär, som distributör, för att hålla Metoo-debatten levande även i de minsta orterna.

Salvador Dalís statyer intar huvudstaden

Möjligheten att bokstavligen lägga handen på en äkta Dalí, en av surrealismens frontfigurer, öppnar sig under Antikmässan i februari. Till minne av konstnärens död 1989 ställs några av originalskulpturerna ut i Stockholm.

Hyllad hylla 70 år

När designklassikern Stringhyllan fyller 70 år är det ett välmående födelsedagsbarn som korkar upp champagnen. Nettomarginalen ligger på 19 procent och bolaget växer så det knakar. Nu lanseras det första hyllsystemet som tar klivet ut i trädgården.

Hon är årets kvinnliga kock

Nio kvinnor i restaurangbranschen prisades på måndagskvällen på den helt kvinnliga Stellagalan, som hölls på Fotografiska i Stockholm. Till Årets Stella Kock utsågs Frida Nilsson, kökschef på hotell MJ’s i Malmö.

Stellagalan – restaurangernas egen gala utan män

På måndagskvällen hålls Stellagalan på Fotografiska i Stockholm. Det är en restauranggala med enbart kvinnliga pristagare i nio kategorier. Stella startades som en protest mot den manliga dominansen i restaurangbranschen.

Från industri till konst

Mimerverkstaden i Västerås är en gigant i Aseas industrihistoria, som den största och första moderna fabriken i Sverige under tidigt 1900-tal. Nu firar även Västerås konstmuseum 100-årsjubileum innanför dess väggar.

Uniqlo tar över H&M:s OS-uppdrag

Svenska OS-truppen har en ny partner och sponsor: japanska klädjätten Uniqlo. Efter många års samarbete med H&M kommer alltså de svenska olympierna kläs av Uniqlo i fyra år, både i Tokyo 2020 och Peking 2022, olympiska och paralympiska spelen.

Folkkonstscenen öppnar upp

”En tokig, en som svär mycket och en omdömesgill själ. Det blev en väldigt bra blandning.” Så beskriver Liljevalchschefen Mårten Castenfors juryn bakom Vårsalongen 2019, som invigs på fredagen.

Han låter musikerna behålla kontrollen

Erik Ohlsson lämnade ett av världens största skivbolag och startade Jubel, en artistbyrå som låter musikerna behålla kontrollen – och större delen av intäkterna. ”Det blir en sundare relation”, säger grundaren om konceptet.

Nu låter de Ralf krascha internet

Rich Moore och Clark Spencer plockade hem en Oscar 2017 och fick 175 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor, för att göra en uppföljare åt Disney. De pengarna la duon på att göra en film om hur man kraschar internet.

Comeback för folkkär »flopp«

Regissören Johanna Garpe tar sig an Carmen, en av världens mest älskade operor, på Kungliga Operan i Stockholm. Hon ser verket med feministiska glasögon.  ”På 1800-talet var det väldigt modigt att låta en kvinna säga att hon ägde sin sexualitet. Det är modigt än i dag”, säger hon. 

Här lär de sig att spela rent

Deras idé om att få killar att prata känslor innan träningen har prisats av Zlatan och dragit miljoner i stöd från näringslivet. Under 2018 har Shanga Aziz och Rogerio Silva hunnit besöka över 100 omklädningsrum runt om i Sverige. Nu står de inför sitt viktigaste år hittills.

Anrikt utbyte över Atlanten

Från amerikakoffertar till artificiell intelligens. I år firar Sverige-Amerika Stiftelsen 100 år med att se tillbaka på världens snabba utveckling det senaste århundradet – och stiftelsens unika påverkan på det svenska samhället. 

Skivbutiken där tiden står still

På Church Road 66 i sydvästra London ligger en guldgruva för musikälskare. En affär som samlar alla skivor som spelats in i den legendariska skivstudion Olympic Studios tvärs över gatan. ”Den här butiken är som en jukebox för musikminnen”, säger innehavaren Roger Miles.

Krogshowens mästare

Producenten Mikael Gordon Solfors har arbetat i nöjesbranschen i snart 30 år, men brottas med en av sina största utmaningar hittills: att locka den nya generationen till krogshower. ”Den digitala världen påverkar livescenerna”, säger han.

Kaféet jäser i rekordfart

Kaféet Mr Cake med konditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg i spetsen har blivit ett vattenhål för sötsugna. Nu expanderar de till Göteborg.

Inga fler artiklar tillgängliga