nyheter

Morakniv satsar på ny marknad

Moraknivs vd, Henk Noback, öppnade dörren för ortens flyktingar – och fann en ny marknad. På mindre än två år har försäljningen i Mellanöstern ökat med 1 300 procent.

Bedragarna sopar undan spåren med kryptovalutan

En annons för en kamera till försäljning som inte finns och en köpare som förmås betala i god tro – en vanlig början på ett bedrägeri som slutar i bitcoin. Di Digital har granskat hur kryptovalutan har blivit den moderna bedragarens bästa vän.

Skejtarens hemmabygge blev lönsam business

Att skejta har gått från att vara en subkultur till något som allt fler testar, vilket har lett till att allt fler kommuner låter bygga skejtparker. Det har skapat en ny bransch i Sverige, med Nord Skateparks som pionjär.

Vill göra vinnande vin

2019 blir ett märkesår för Särtshöga vingård i Östergötland. Då släpper gården sitt första vin. Målsättningen är klar, en av världens nordligaste vingårdar ska göra Sveriges bästa mousserande vin.

Det blinkar rött för utrotningshotad skivfavorit

Nu är det kräftpremiär och delikatessen svensk flodkräfta, som är tre gånger så dyr som signalkräftan, klassas som akut hotad. ”Det största hotet mot flodkräftan är den omfattande illegala utsättningen av signalkräftan i svenska vatten”, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ålandskungen vill ta sitt konsertkalas till Sverige

Anders Wiklöf, Ålandsbankens storägare och Nordens största enskilda företagsägare, trappar upp som konsertproducent. Den 25 juli bjuder han på megakonsert på hemmaplan för att nästa år gå in i Sverige.

Europa får dubbelt så stor Pridefestival

I sommar kommer Europride till Sverige. Stockholm och Göteborg delar för första gången på värdskapet för den internationella hbtq-festivalen.

Darknets egen valuta

Antalet fällande domar där bitcoin använts som redskap mer än trefaldigades mellan 2013 och 2017. ”Kryptovalutorna kom som en svans till Darknet”, säger it-brottsexperten Anders Ahlqvist. Di Digital granskar hur kryptovalutan bitcoin används i kriminella syften. Och hur polisens svårigheter att ens komma åt en bråkdel av brotten.

Fika som på film

Filmfantasten Pär-Anton Ångman har tillbringat tio år med att bygga upp en filmisk värld i Sveg i Härjedalen. Här fikar gästerna på en westernsaloon, i en fängelsecell eller med mardrömsfiguren Freddie Krueger hängande över axeln.

Fira ditt fruntimmer

Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina – alla har de namnsdag under fruntimmersveckan. Vi tog reda på hur några tunga näringslivsprofiler firar med namnsdagstårta de närmaste dagarna.

Årets bokhandel – ett paradis för läslusar

I världens bästa bokhandel trängs över 13 000 titlar. Här ser man inte e-handelsjättarna som konkurrenter och lägger inte krutet på bästsäljare. I stället satsas det på det personliga uttrycket.

»Därför älskar vi musiken från vår tonårstid«

Dina favoritlåtar kopplas samman med tankar, känslor och händelser. Tillsammans bildar de ett soundtrack till resten av ditt liv. Det skriver Åsa Erlandsson, Jan Gradvalls vikarie, i en krönika.

Går all-in i drömprojektet

När rollerna uteblev på hemmaplan satte hon upp en egen föreställning. Nu går Viktoria Tocca vidare med akt två i sitt företagsbygge som producent för musikalen ”Broarna i Madison County”.

Linn Fernström hem från New York

Den uppmärksammade konstnären Linn Fernström lämnar New York för att flytta hem till Stockholm. I augusti är hon dessutom aktuell med den nya utställningen ”Luften bakom din rygg” på Galerie Forsblom. ”I konsten utforskar jag vad det är att leva”, säger hon.

Skrev boken de saknade

Till vardags är hon pr-ansvarig på ljudboksföretaget Storytel. Han är frilansande bokredaktör. Nu debuterar paret Tiina Nevala och Henrik Karlsson som romanförfattare – med en bok som utspelar sig i förlagsbranschen.

Sneakerstrenden har nått nya höjder

Förra året ökade sneakerförsäljningen med 10 procent globalt, tack vare de stora modehusen. Med hjälp av ”dad sneakers” når lyxmärkena nya kunder.

Klimatsmart med ett klick

David Anderssons forskning om livsstil och klimatpåverkan har lagt grunden för den världsunika webbtjänsten Svalna som analyserar ditt bankkonto och avslöjar hur din konsumtion påverkar miljön. I ett samarbete med Uppsala kommun ska Svalna hjälpa kommunens invånare minska sina klimatutsläpp.

Ett biobesök utöver det vanliga

Oväntade byggproblem har försenat invigningen av Bio Capitol i Stockholm med nära ett år. Men nästa vecka är det dags. Di fick en exklusiv förhandstitt i den nya lyxbion.

Cricket ingen fluga

Internationellt sett är cricket en av världens största sporter. Men i Sverige har sporten fört en undanskymd tillvaro. Men nu växer cricketen explosionsartat lite i smyg, till stor del med hjälp av flyktingar.

Sommar är musik – ingen vill tala om festivaldöd

Inför årets festivalsäsong har Bråvalla har gått i graven och en mansfri festival ser för första gången dagens ljus. Campingfestivalernas storhetstid är över, men stadsfestivalerna står pall.

Konsten har sin egen rätt

Advokatbyrån Cederquist rymmer imponerande konst. Bakom inköpen står advokaten och delägaren Jens Tillqvist. ”Under jobbiga tider har konsten varit väldigt bra att söka sig till”, säger han. Till Di ger han även sina bästa konstsamlartips.

Lär sin chef att styra rätt

Hur ska den mansdominerade bilbranschen locka och behålla kvinnor? Svenska Volkswagengruppen testar omvänt mentorskap – yngre kvinnor är men-torer åt de seniora cheferna i ledningen. ”Vi ska inte härma männen”, säger Sofia Forsling, mentor åt VW-chefen Sten Forsberg.

Med moralen i fokus

Efter att ha blivit uppmärk-sammad i The Guardian och sålt till 29 länder ser det ut som att kriminalförfattaren Mattias Edvardsson fått sitt stora genombrott. Hans sjätte bok, ”En helt vanlig familj”, är en berättelse om det fruktansvärda dilemma som drabbar den vars enda barn anklagas för mord.

Genombrottet som kom av sig

En enda kvinna bland 32 tävlande, en helt manlig jury och enbart kockar med svenskt medborgarskap i tävlingsköken. Trots förnyelse i flera avseenden fortsätter Årets kock att vara en extremt homogen tävling.

H&M Home möblerar om

I hemlighet har H&M Home snickrat på ett nytt koncept. Nu ska man göra ännu mer skäl för sitt namn – när möbler och lampor läggs till sortimentet – samtidigt öppnas åtta nya butiker i Europa. Men att bolaget nu utmanar Ikea går man inte med på.

Inga fler artiklar tillgängliga