nyheter

Doktorerna som blev te-tillverkare

En mikrobiolog och en ekonom visade sig vara en bra kombination för att dra igång produktionen av ett annorlunda te. Nu ska Roots of Malmö, som uppmärksammats av White Guide, ta in kapital, börja växa på riktigt och samtidigt behålla rötterna i Malmö.

Hästhopp för 120 miljoner

Enorma prissummor och en glamourös inramning ska locka både världseliten i ridsport och publiken till Stadion i helgen, när Stockholm får sin första stora utomhustävling på nästan 30 år.

Klarna-grundares stiftelse öppnar hubb i Rwanda

Norrsken Foundation vill öppna hubbar i upp till 25 länder. Startskottet går av i Kigali, där man öppnar den första hubben utanför Stockholm. ”Vi ser Rwanda som en idealisk plats”, säger Fredrika Wessman, head of african expansion på Norrsken Foundation. 

Strateg på planen – och i affärer

Det förra fotbollsproffset Patrik ”Bjärred” Andersson har tagit plats i ledarskiktet för svensk damfotboll. Inför VM-premiären i kväll ger han förslag på hur bonusar bör fördelas i landslagen och avslöjar hur han själv investerar på börsen.

Kärt möte med utskälld konst

På torsdag slår Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm upp sina portar med verk av Gösta Adrian-Nilsson, GAN. Fokus blir utställningen ”Sjömanskompositioner” som konstnären själv hade 1918 på Stockholmsgalleriet Gummesons, varifrån kuratorn Pedro Westerdahl lyckats spåra upp mer än hälften av verken.

Fan flyttar in i hyttan

I nästan 300 år var Axmar bruk fyllt av liv och rörelse och en stor tillverkare av järn i området. Här arbetade generationer med människor som slet vid bruket. Snart blir den gamla hyttan återigen en livfull plats då djävulen flyttar in genom klassikern ”Mästaren och Margarita” som spelas här i sommar.  

Hon styr Ikea mot klimatmålen

Genom ett dotterbolag som kan investera i sociala entreprenörer ska Ikea bidra till att utrota fattigdom i världen. Chefen för Ikea Social Entrepreneurship BV, Åsa Skogström Feldt, rapporterar direkt till möbeljättens koncernchef.

Politikerskola vill att unga höjer rösten

Drygt 51 procent av de röstberättigade i Sverige tog sig till EU-valurnorna 2014. I år vill rektorn på Höj Röstens politikerskola locka fler.   Fem år efter att stiftelsen grundades är den åter ute på kampanj och försöker få fler unga att se politiker som ett framtidsyrke. 

Siktar på klimatpositiv festival

Fem frågor till Karl Törnros, festivalgeneral för elektronikmusikfestivalen Department som arrangeras för tredje gången i Stockholm den 25 maj där bland annat Adam Beyer, Culoe De Song, Fatima Osman och Gerd Janson står på scen. I år siktar man på att bli världens första helt klimatpositiva musikfestival.

»Något inom oss gillar att höra när det går åt skogen«

Fem frågor till Mattias Bergman, poddskapare och tidigare Di-journalist. Han har tillsammans med Andreas Utterström skapat poddarna ”Misslyckade brott” och ”Misslyckade makthavare”. Nu är de aktuella med podden ”Misslyckade affärer”.

Varg får korn på feelgood

Hans fem böcker om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin har beskrivits som ”CSI på svenska”. Nu kliver Varg Gyllander, Stockholmspolisens presschef och författare på fritiden, ut ur brottzonen och ger ut feelgoodromanen ”Alla känner apan”.

De dansar med Kafka

Kungliga Operan i Stockholm blir först i världen med att sätta upp en balett baserad på Franz Kafkas bok ”Processen”. Bakom verket står balett-tvillingarna Otto och Jiri Bubenicek, uppvuxna i Kafkas kvarter i Prag.

Säkerhet på en ny nivå

Oron för it-brottslighet öppnar för nya affärer. Entreprenören Per Berglund tar nu en israelisk mobiltelefon, kallad världens säkraste, till den nordiska marknaden. ”Alla pratar om cybersäkerhet, men väldigt få gör någonting”, säger han.

»Det var häftigare att skriva om it-killarna«

Han ligger bakom flera börsraketer och har byggt ett av Sveriges mest snabbväxande familjeimperium. Ändå vet få vem han är. Ekonomijournalisten Ronald Fagerfjäll berättar om doldisföretagaren Anders Börjesson och Tisenhult-gruppen vars historia han skildrar i en ny bok.

De startar Stockholms nya konstutmanare

Med starka färger och en mix av design och konst slår en ny konsthandel på Arsenalsgatan 3 upp portarna i Stockholm. Bakom satsningen, som har samma namn som adressen, står en rutinerad konstduo som nu hamnar öga mot öga med sin gamla arbetsgivare. 

De tror på storsäljare efter apokalypsen

I 3,5 år har svenska speljätten Avalanche Studios arbetat med att utveckla uppföljaren till succéspelet ”Rage”. Nu släpps ”Rage 2”, där spelaren möter en förändrad postapokalyptisk värld. ”Vi har sammanfört två viktiga genrer i spel, förstapersonskjutare och öppna världar”, säger spelets regissör Magnus Nedfors. 

»Finansbranschens Beyoncé« vill fylla Globen

Förra året fyllde hon Hovet. Nu tar Börshajengrundaren Andra Farhad nästa steg för att bli ”finansbranschens Beyoncé”. I höst åker hon på turné – med final i Globen – för sitt utbildningsevenemang om sparande och hur man blir rik. 

»Många tror att jag är en antifeministisk överklasskärring«

Denise Rudberg är en av Sveriges mest framgångsrika författare med flera miljoner sålda exemplar. Nu byter hon spår och släpper sin första historiska roman som utspelar sig under andra världskriget. Manuset skickade hon in under pseudonym.

Konstpris förenar vänner i döden

Ett nytt konstpris till unga talanger till minne av konstnären Erland Cullberg har instiftats. Priset har grundats och finansierats av Erlands bröder, Staffan och Johan Cullberg, och kommer att förvaltas av Erlands framlidna vän Evert Lundqvists stiftelse. 

Till toppen via tokgökar

Hampus Hedström är killen från värmländska Sunne som hamnade i Stockholms mediebranch. Nu släpps hans debutbok och nästa år firar 22-åringen sitt första decennium som egenföretagare. Men vägen framåt har inte alltid varit så lätt som den framstår.  ”Gör det lite ont så är det oftast rätt”, säger han.

Dumma idén var genidrag

Med ”freak facts” och en helt ny organisation har kreativa chefen och vd:n Andreas Dahlqvist, som rekryterades tillbaka från USA, snabbt satt sin prägel på reklambyrån Nord DDB.  Nu hoppas han på prisregn i internationella tävlingar för årets hittills mest omtalade svenska kampanj.

Barndomsvännerna gör selfievänliga bågar

Med sina färgstarka bågar hittade barndomsvännerna sin nisch i en konkurrensutsatt bransch. Nu berättar grundarna till Chimi Eyewear hur de byggt sitt bolag och vad deras plan är för molniga dagar. 

»Nu är vi en av de fetaste klubbarna i Europa«

5 frågor till Johanna Beckman, kreativ chef på sommarklubben Trädgården i Stockholm, som har premiär under fredagen.

Miljonstrid om barnens favorit

Vem äger rätten till barnfavoriten ”Babblarna”? Initiativtagaren till konceptet och den tidigare illustratören till de färgglada figurerna ser olika på saken, som ska upp i rätten. I potten ligger mångmiljonbelopp.

Plats på scen för Maggio

På lördag har en ny teaterkonsert urpremiär på Uppsala stadsteater. En uppsättning sjungande skådespelare, liveband och dansare tolkar tillsammans några av Veronica Maggios låtar i flera fristående berättelser. ”Hon har ett direkt tilltal och en förmåga att poetisera vardagen”, säger regissören Mikaela Ramel.

Inga fler artiklar tillgängliga