Di Weekend MODE

Sara Stridsberg under lupp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KULTURELLT ENTREPRENÖRSINITIATIV. Den 1–3 juni står Sara Stridsbergs författarskap i centrum för ett översättarseminarium.

Henrik Montgomery/TT

I helgen samlas översättare från sex länder till ett tredagarsseminarium i Bergslagen för att diskutera Sara Stridsbergs författarskap. ”Det känns fantastiskt fint och en smula otäckt”, säger Sara Stridsberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är tredje året i rad som Enrica Hallvarsson, bibliotekarie och inköpare på Kungliga Biblioteket, anordnar seminariet Översättargruvan på Hästbäcks gård utanför Norberg.

Medarrangör och moderator är Elena Balzamo, översättare och medlem av Kungliga Vitterhetsakademien.

De första två åren handlade seminarierna om författarna Peter Hallbergs och Aris Fioretos verk.

”Eftersom vi tidigare har haft två rätt grabbiga män var det kul att bjuda in en kvinna i år, som dessutom är feminist med skinn på näsan”, säger Enrica Hallvarsson.

”Sara Stridsberg är en av mina favoritförfattare. Hon beskriver till exempel ljuset på ett otroligt fint sätt. Jag har börjat se på naturen på ett nytt sätt sedan jag började läsa henne.”

Sara Stridsberg är hedrad över att sex av hennes favoritöversättare från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Polen ska träffas och ägna sig åt hennes verk i tre dagar. Hon kommer även att själv delta i seminariet.

”Det är lite ogripbart det där med att böckerna färdas i världen utan mig, på olika språk som jag inte begriper och liksom bortom min kontroll. Och en översättare kommer ju väldigt nära texten, nästan under huden på författaren. Min franske översättare Jean-Baptiste Coursaud har tatuerat in en mening från varje bok som han har översatt på sin kropp. Apropå att komma nära texten”, säger Sara Stridsberg.

Översättarna kommer att diskutera språkliga, litterära och praktiska aspekter av yrket och främst utgå från romanerna ”Drömfakulteten” och ”Beckomberga – ode till min familj”. Sara Stridsberg kommer även att presentera det ännu opublicerade verket ”Kärlekens Antarktis”.

Seminariet, som får stöd av Kulturrådet, inkluderar ett publikt framträdande på Norbergs bibliotek den 1 juni.

Sara Stridsberg hamnade i hetluften när bråket kring Svenska Akademien och den så kallade Kulturprofilen blossade upp. Hon är en av de fyra ledamöter som har begärt och fått sitt utträde beviljat av kungen, men vill inte kommentera turerna kring detta.