Di Weekend MODE

Redo för framtidens tennisstjärnor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ÖVERVAKARE. Nicklas Kulti är en av tennisakademin Good to Greats grundare och den som lagt mest tid på att skapa nya tennishallen Catella Arena som är ritad av arkitektkontoret Tengbom.

Oskar Omne

Catella Arena ska fostra framtidens tennisstjärnor. ”Nu kan vi på riktigt slåss mot hela världens tennisakademier”, säger Nicklas Kulti. Dagens industri har fått en privatvisning av den sprillans nybyggda och lyxiga anläggningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Krukväxterna rullas in på lastvagnar och tavlor har ännu inte kommit upp på väggarna, men på banorna är det full aktivitet, vid Di:s besök två veckor före invigningen den 26 april.

Utifrån ser det ut som en bilhall vilket det är gott om i grannskapet, ett industriområde i Danderyd. Men bakom den hotfullt svarta fasaden döljer sig svensk tennis senaste och sannolikt mest exklusiva anläggning.

Arenan budgeterades till 140 miljoner kronor. Bland finansiärerna finns världsspelaren Stan Wawrinka som gått in med ett betydande, men hemligt belopp. Under bygget har dock kostnaderna dragit i väg.

”Värdering ligger nu på 170 miljoner. Bland annat blev restaurangens kök dyrare än beräknat”, säger Nicklas Kulti.

Han grundade tennisakademin Good to Great för sex år sedan tillsammans med de tidigare tennisproffsen Magnus Norman och Mikael Tillström. De två sistnämnda har under de senaste åren delat sin tid på akademin med att bland annat vara tränare åt Stan Wawrinka och Gaël Monfils.

Själva arenabygget har varit Nicklas Kultis speciella baby.

”Det känns fantastiskt, nästan som att jag får nypa mig i armen att det äntligen blivit av. Fördelen med att det tagit så lång tid är att man kunnat ge sig in i varenda detalj”, säger han.

Inspiration har hämtats från tennisanläggningarna i Indian Wells och Miami. Banornas färg, lila och grönt, är de som är förstavalet på proffstouren.

Från Australian Open har den svarta färgen hämtats, vilken går igen till och med i nätens stolpar och i domarstolarna.

Sponsorerna har fått nöja sig med att ha sina loggor i svart och vitt för att undvika grälla krockar.

Det är tolv meter högt i tak och i ena kortsidan släpps naturligt ljus in genom så kallad mjölkad kanalplast. Vanligt fönsterglas skulle blända när morgonsolen lyser in i den änden av lokalen.

Banorna är nedsänkta 1,20 meter från entréplanets nivå vilket ger god överblick och med svenska mått mätt en annorlunda känsla för att vara en tennishall.

Direkt innanför entrén finns ett väl tilltaget loungeområde kombinerat med matsal och kafé. Nougatfärgade mattor, soffor som gjorda för att halvligga i efter ett tufft pass på banan och coffee table, signerade formgivaren Isamu Noguchi.

Insynen till köksregionen för tankarna till en krog i ett hippt innerstadskvarter.

Receptionsdisken har Ölandskalksten. Möblerna kommer från Svenssons i Lammhult, vars ledning ingår i det 105 personer stora nätverk med näringslivspersoner Good to Great kan skryta med.

Gymmet är på 350 kvadratmeter, tänkt för elitidrottare och extremt välutrustat med det absolut senaste, bland annat en ”stretchingbur” som för tankarna till den spanska inkvisitionen, men som tydligen ska göra underverk för spända muskler.

Intill står en Versa Climber för stående klättring, tänk stegmaskin fast på höjden.

”Andy Murray använder en sådan där för att bränna kalorier. Man gör av med 980 kalorier i timmen på den där jämfört med 680 på ett löpband”, säger Nicklas Kulti.

I gymmet ryms även en kortare löparbana för övningar med släde i släptåg. En stakningsmaskin liksom fasta styrkelyftmaskiner finns också.

I en annan del av arenan finns en speciell fitnesstudio, tänkt för yoga och funktionell träning. Men vem som ska hålla till där är fortfarande en öppen fråga, enligt Niclas Kulti.

Konferensrummen är döpta efter Grand slam-turneringarna. ”Roland Garros” har givetvis grusbaneröd heltäckningsmatta, medan rummet ”Wimbledon” har grön.

På väggarna ska tavlor med bilder på de svenska spelare som tagit sig in på topp 100-listan i världen.

”Ungefär som det ser ut på Arlanda med kända svenskar”, förklarar Nicklas Kulti.

För att minska ljudvolymen i lokalen är innertaket perforerat för att fungera som en ljudfälla. På långsidorna sitter dessutom så kallad akustikpanel i trä som ytterligare ljuddämpare.

Good to Great hade planer på att först bygga nära Söderstadion i Stockholm, därefter i Sigtuna, Täby, Sollentuna och även i Bromma alldeles intill flygplatsen.

När var det som kämpigast?

”Vår okunskap och naiva inställning är till viss del det som räddat oss. Vi trodde att det skulle gå på ett par år att få det färdigt när vi startade 2010. Och tron att det var alldeles runt hörnet gjorde att energin att jobba vidare fanns där hela tiden”, säger Nicklas Kulti.

Totalt arbetar nu 40 personer i hallen, men restaurangen och behandlingsrummen för kiropraktorer, sjukgymnaster och naprapater drivs separat utanför Good to Greats verksamhet.

Tennisakademien omsatte 17 Mkr och visade ett resultat på 2,3 Mkr, 2016. I fjol var omsättningen lägre, 15 Mkr, men hur resultatet ser ut i den till Bolagsverket ännu inte inlämnade årsredovisningen undviker Nicklas Kulti att precisera.

”Verksamheten ska ha ett ekonomiskt försvarbart resultat så att vi kan expandera. Men vi gör inte det här för att dra in pengar utan för att bidra till svensk tennis. Om vi ville maximera vinsten skulle vi fylla akademin med indiska, kinesiska och ryska juniorer.”

För närvarande har tennisakademien 34 aktiva ungdomar.Kostnaden för tennisträning under ett helår är 200 000. Boende och mat kostar 125 000 kronor.

”Alla svenska spelare har stipendium och vi har cirka 80 procent svenska spelare, flera av våra sponsorer möjliggör för våra ungdomar att spela och träna med oss och i vissa fall ger Good to Great stipendium”, säger Nicklas Kulti.

I arenan finns 18 övernattningsrum, vardera med plats för två sängar och ett litet skrivbord. Dusch och toaletter finns i korridoren. Adepterna har egen matsal som även används som viloutrymme. Dessutom finns utrymmen för att studera.

Först nästa år kommer utomhusbanorna stå klara liksom en uteservering. Hur det blir med de tre projekterade utomhusbanorna för padel är i dagsläget oklart.

”Eventuellt bygger vi in dem”, säger Nicklas Kulti.

Hur är din egen tennisform? Vinner du över Magnus Norman och Mikael Tillström i matchspel?

”Av Magnus får jag stryk. Men Mikael har ont i ryggen så honom slår jag. Nu i alla fall.”