Di Weekend MODE

Mode: »Kanye West triggade oss«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MODEPAR. Saif Bakir och Emma Hedlund.

Foto: Jesper Berg

Det hyllade herrmodemärket Cmmn deltar för första gången på Stockholms modevecka. Di Weekend har talat med grundarna Emma Hedlund och Saif Bakir om samarbetet med Kanye West, framtidsambitioner och vikten av ett perfekt ytterplagg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Vad ska ni göra med Cmmn under modeveckan?
Emma Hedlund (EH): ”Vi visade vår kollektion för vår och sommar 2017 i London under modeveckan i juni, så nu vill vi göra något unikt i Stockholm. Vi öppnar därför en tillfällig butik och utställning för både vår höstkollektion och vårkollektion. Butiken som ligger på Smålandsgatan kommer att hålla öppet under hela veckan.”

Saif Bakir (SB): ”Vi har tidigare egentligen inte haft någon närvaro i Stockholm eftersom vi bor och arbetar i London och när vi är i Sverige är vi i Malmö. Hittills har också Malmöbutiken Très Bien sålt Cmmn exklusivt i Sverige. Nu kommer C-Store att börja sälja Cmmn i Stockholm, det är spännande.”

Hur lärde ni känna varandra?
SB: ”Det var 2004 i London när Emma började studera womens wear på Central Saint Martins och jag själv mens wear på London College of Fashion. Ett par år senare blev vi ett par.”

EH: ”Men vi började inte arbeta tillsammans professionellt förrän 2008. Då hade Saif arbetat för Henry Holland och COS i London och jag gjorde min slutvisning. Kanye West besökte min skola och letade efter en designer för att starta ett modemärke. Professorn Louise Wilson rekommenderade mig och kort därefter började jag arbeta med Kanye i Los Angeles. När vi ett par säsonger senare flyttade projektet till Paris anslöt sig Saif och vi började arbeta sida vid sida.”

Hur var det att jobba med Kanye West och hans klädmärke?
EH: ”Oerhört lärorikt. Vi startade allt från grunden i Paris, anställde personal, byggde möbler, köpte in alla tyger och skapade ett varumärke och en kollektion från grunden, allt under ett par månaders tid. Arbetet med Kanye West var väldigt spännande men energikrävande och det triggade oss till att starta något eget.”

FAKTA
Cmmn Swdn

Omsättning: 2,8 miljoner kronor 2015.

Resultat: Plus minus noll.

Grundare: Emma Hedlund, 36 år, och Saif Bakir, 36 år.

Bakgrund: Har sedan starten 2012 släppt nio kollektioner. Har fått pris för bästa nykomling på Ellegalan.

Aktuellt: Medverkarpå Fashion Week Stockholm måndagen den 29 augusti och slår upp portarna för en tillfällig popup-butik på Smålandsgatan 20 under tiden 30 augusti till 4 september.

VISA MER

SB: ”Vi valde att flytta till Malmö för att starta Cmmn, delvis av ekonomiska skäl, men även strategiska. Vi ville inte starta i Stockholm eller London där det redan finns så många unga och etablerade varumärken. Det var lättare att sticka ut från mängden i Malmö.”

Hur delar ni på arbetet som designers?
SB: ”Vi gör allting tillsammans men har olika specialiteter. Jag har alltid gjort herrmode och har fokuserat på det ända sedan jag pluggade textil och mode på gymnasiet. Mitt fokus är snitt, form och balans.”

EH: ”Jag började med dammode, även om jag alltid har haft en maskulin stil. Jag är intresserad av färg, textil och textur. Vi utgår ofta från tyger och färg när vi skapar en kollektion.”

Har ni något signaturplagg eller kännetecken?
EH: ”Vi har fått mycket uppmärksamhet för våra ytterplagg. I vår första kollektion 2012 gjorde vi bomberjackor i ett camouflagemönster med tecknade fåglar av konstnären Lars Jonsson. Inför hösten har vi gjort en storrutig duffelrock och för våren en hellång rock i glest ginghamrutigt som båda har fått mycket uppmärksamhet.”

Vem köper era kläder?
SB: ”Vår kund följer trender men är intresserad av att skapa sin egen stil. Han är individuell. Vi har valt att ha en tajt distribution där fokus har varit att komma in i trendsättande butiker för att sedan filtrera ner. I dagsläget har vi 45 återförsäljare runtom i världen som Mr Porter, Très Bien och United Arrows. Japan och Sydkorea är våra starkaste marknader.”

EH: ”Våra priser ligger kanske något högre än andra svenska modemärken, då vi vill rikta oss mot kunder som söker något unikt.”

Samarbetar ni med några artister eller andra ”ambassadörer” som bär era kläder?
EH: ”Vi har haft en hel del kändisar och artister som har burit Cmmn, men det har alltid varit på eget initiativ för att de gillar och köpt varumärket.”

Vad är ambitionen för Cmmn?
SB: ”Att skapa ett starkt och stabilt varumärke. Vi har hittills skött allting själva och företaget har vuxit organiskt, men nu är vi öppna för att ta in extern hjälp. Vi vill öppna egna butiker, bredda vårt sortiment och förhoppningsvis även introducera en damlinje.”